Ο Δήμος Χαλανδρίου συντηρεί τις μνήμες του Μικρασιατικού Ελληνισμού
Κοινωνία

Ο Δήμος Χαλανδρίου συντηρεί τις μνήμες του Μικρασιατικού Ελληνισμού

Στη δημιουργία Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης, σε συνεργασία με τον σύλλογο Μικρασιατών – Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες», που έχει ήδη συγκεντρώσει ανεκτίμητο υλικό, θα προχωρήσει ο Δήμος Χαλανδρίου.

Αυτό αναφέρει ο δήμαρχος της πόλης Σίμος Ρούσσος στο μήνυμά του με αφορμή την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στις 14 Σεπτεμβρίου, στο οποίο και τονίζει τα εξής:

«Κύλησαν 100 και πλέον χρόνια από τον μεγάλο ξεριζωμό. Οι παλιοί έφυγαν, οι μνήμες ξεθωριάζουν, όμως δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν. Η πορεία του λαού μας, αυτά τα 101 χρόνια καθορίστηκε από τον Μικρασιατικό ελληνισμό, που πλήρωσε βαρύ τίμημα, με τον χαμό πάνω από 600.000 ανθρώπων και τον ξεριζωμό από τη γη της Ιωνίας, μετά από τρισχιλιετή παρουσία.

Ο Δήμος Χαλανδρίου κάνει από το 2022, στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μια σημαντική προσπάθεια να μάθουν οι νεότεροι Χαλανδραίοι την τεράστια συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της πόλης μας. Η συμβολική κίνηση της ύψωσης της επετειακής σημαίας για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, συνοδεύτηκε από ακόμα πιο ουσιαστικές δράσεις, όπως η παραγωγή του ντοκιμαντέρ “Μικρασία 100 χρόνια μετά”, το οποίο φέτος το καλοκαίρι παρουσιάστηκε και εκτός συνόρων Χαλανδρίου, σε ειδική εκδήλωση στις Οινούσσες.

Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα, με τη δημιουργία Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης, σε συνεργασία με τον σύλλογο Μικρασιατών – Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες», που έχει ήδη συγκεντρώσει ανεκτίμητο υλικό.

Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι οφειλόμενο χρέος, σε όσους έφυγαν και περισσότερο σε εκείνους που θα ‘ρθουν».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet