Σύλλογος Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου: Εφιστά την προσοχή των τεσσάρων παραρεμάτιων δήμων
Κοινωνία

Σύλλογος Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου: Εφιστά την προσοχή των τεσσάρων παραρεμάτιων δήμων

Την προσοχή των τεσσάρων παραρεμάτιων Δήμων του ρέματος Πεντέλης – Χαλανδρίου, αλλά και της Περιφέρειας Αττικής, σχετικά με την εφαρμογή μέτρων προστασίας από πιθανές πλημμύρες ζητεί ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου.

Με αφορμή την κακοκαιρία «Γηρυόνης» το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου επισημαίνει τα εξής:

Για μια ακόμη φορά η κακοκαιρία «Γηρυόνης» που έπληξε κυριολεκτικά τη χώρα τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου με καταστροφικές πλημμύρες,  άφησε πίσω της θύματα, σοβαρές υλικοτεχνικές καταστροφές και τεράστια προβλήματα σε υποδομές, τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Ελλάδα. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα γινόμαστε όλο και πιο συχνά στο ίδιο έργο θεατές.

Ως Σύλλογος έχουμε αναφερθεί  και στο παρελθόν στα προβλήματα που προκύπτουν από την έντονη βροχόπτωση και ειδικότερα στις περιοχές που υπάρχουν ρέματα. Υπήρξαν ζημιές σε πολλά σπίτια στην Κινέτα, αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας: Ρόδο, Χαλκιδική, Θάσο, αλλά και καταστροφές υποδομών. Λόγω των κατολισθήσεων έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου και διεκόπη η οδική σύνδεση με την Πελοπόννησο με ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών για πολλές ώρες. Είδαμε δεκάδες αυτοκίνητα κατεστραμμένα και φερτά υλικά που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές.

Δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι ελπίζοντας ότι η  θεία πρόνοια θα υποκαταστήσει την αδράνεια των υπεύθυνων αρχών. Θα πρέπει να παρθούν μέτρα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, όπως:

Η απομάκρυνση των πεσμένων δένδρων, η αποκατάσταση των κακοτεχνιών, ο καθαρισμός της κοίτης των ρεμάτων, ο καθαρισμός των υπογειοποιημένων τμημάτων τους που επιτείνουν τις καταστροφικές συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι κάποιες άμεσες ενέργειες. Η πολιτική της άμεσης απόδοσης στα ρέματα του φυσικού χώρου απρόσκοπτης λειτουργίας (ζώνη της κοίτης και ζώνης πλημμυρών) είναι επιτακτική σήμερα ανάγκη.

Σε δεύτερη φάση, οι κατάλληλες φυτεύσεις και στήριξη των δένδρων που είναι επικίνδυνα, η συνολική οριοθέτηση των ρεμάτων και όχι η αποσπασματική σε συνδυασμό με τα έργα διευθέτησης των ορεινών απορροών μέσω έργων ορεινής υδρονομίας, είναι απαραίτητες ενέργειες, ιδιαίτερα μετά από δασικές πυρκαγιές, για την ανάσχεση των φερτών υλικών και την καθυστέρηση των πλημμυρικών απορροών.

Προτείνουμε επίσης τη ριζική αλλαγή πολιτικής με τη μελέτη της δυνατότητας διάνοιξης των σκεπασμένων ρεμάτων με αποκατάσταση της φυσικής κοίτης μέχρι τις εκβολές τους.

Να απαγορευτεί πλήρως και να εξαιρεθεί κάθε νομιμοποίηση αυθαίρετης δόμησης και εκ των υστέρων «αναγκαστική» πολεοδόμηση των παραρεμάτιων περιοχών, που περιορίζουν συχνά ασφυκτικά τον απαραίτητο φυσικό χώρο των ρεμάτων.

Ειδικά, στην περιοχή του ρέματος Πεντέλης – Χαλανδρίου, όπου παλαιότερα θρηνήσαμε θύματα, εφιστούμε την προσοχή των τεσσάρων παραρεμάτιων Δήμων και της Περιφέρειας στον έλεγχο και την άμεση υλοποίηση τουλάχιστον των πιο ευνόητων μέτρων (καθαρισμοί του ρέματος και των σκεπαστών οχετών, καθαρισμοί δικτύων ομβρίων, παρακολούθηση και άμεση παρέμβαση βάσει του σχεδιασμού τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης) σε όλο το μήκος του. Παράλληλα, πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα έργων ανάσχεσης ομβρίων στα ορεινά του Πεντελικού βουνού καθώς και λιμνοδεξαμενές κατάλληλης χωρητικότητας, όπως έχουν προταθεί στο παρελθόν προς το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στην ευθύνη των Δήμων, τέλος, πρέπει πάντα να είναι η συνεχής ενημέρωση των κατοίκων για τους πιθανούς κινδύνους, ιδιαίτερα, στις περιοχές που έχουν καταγραφεί κατά το παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet