Τι ζητεί για τις σχολικές καθαρίστριες το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου σε ψήφισμά του
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Τι ζητεί για τις σχολικές καθαρίστριες το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου σε ψήφισμά του

Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών και την πρόσληψη νέου αναγκαίου προσωπικού, με πλήρη και σταθερή εργασία, καθώς και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα ζητά, μεταξύ άλλων, το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου με ψήφισμά του που πέρασε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση της 20ής Μαΐου.

Ειδικότερα, στο ψήφισμα αναφέρεται ότι «σε μια εποχή που η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί τη ζωή όλων μας, μια ομάδα εργαζομένων, οι σχολικές καθαρίστριες, εργάζονται σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας υπό δυσμενείς και ανθυγιεινές συνθήκες με συμβάσεις έργου και περιορισμένα δικαιώματα, καθώς δεν δικαιούνται κανονικές άδειες και εργάζονται με χαμηλές αμοιβές, χωρίς να έχουν το δικαίωμα απεργίας», ενώ προστίθεται ότι «παράλληλα είναι υποχρεωμένες όχι μόνο να καθαρίζουν το σχολείο, στο οποίο τοποθετήθηκαν με τη σύμβαση έργου, αλλά και να μεταφέρονται σε άλλα σχολεία προκειμένου να προσφέρουν το πραγματικά δύσκολο έργο της καθαριότητας και της απολύμανσης».

Στη συνέχεια του ψηφίσματος σημειώνεται ότι «οι ανάγκες καθαριότητας των σχολείων εξυπηρετούνται από καθαρίστριες – καθαριστές, με Σύμβαση Μίσθωσης Έργου, η πλειοψηφία των οποίων εργάζεται μετά το πέρας του ωραρίου των σχολείων» για να συμπληρώσει ότι «οι ανάγκες, ωστόσο, καθαρισμού των σχολείων (τουαλέτες μαθητών/τριών – καθηγητών, κοινόχρηστοι χώροι, έκτακτα περιστατικά κ.λπ.) υπάρχουν κυρίως όταν το σχολείο βρίσκεται σε λειτουργία και οι τουαλέτες των μαθητών/τριών πρέπει να καθαρίζονται αμέσως μετά από κάθε διάλειμμα».

Τέλος στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι «εν έτη 2020, το κάθε σχολείο για να λειτουργήσει στοιχειωδώς θα πρέπει να αποκτήσει το αναγκαίο προσωπικό, το οποίο θα υπηρετεί  από το πρωί μέχρι το πέρας του ωραρίου του σχολείου».

Κατόπιν των προαναφερόμενων το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου ζητά από την Πολιτεία:

  1. Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών και την πρόσληψη του νέου αναγκαίου προσωπικού, με πλήρη και σταθερή εργασία, καθώς και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  2. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
  3. Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα για όλες τις σχολικές καθαρίστριες.
  4. Δέσμευση από την πλευρά της Πολιτείας για την πλήρη κάλυψη του μισθολογικού κόστους όλων των καθαριστριών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet