Τι… τρέχει με τις απολύσεις στον Δήμο Χαλανδρίου;
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Τι… τρέχει με τις απολύσεις στον Δήμο Χαλανδρίου;

Διαψεύδει ο Δήμος Χαλανδρίου την ανακοίνωση του Συνδικάτου ΟΤΑ (Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής: «Γιορτές με απολύσεις στα Βόρεια Προάστια») σχετικά με απολύσεις στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, μεταξύ των οποίων και στον Δήμο Χαλανδρίου. Στην ανακοίνωσή του, ο Δήμος αναφέρει ότι η έφεση που άσκησε σε δικαστική απόφαση που δικαίωνε τις δύο εργαζόμενες στο ΚΕΠ, στον σταθμό μετρό «Χαλάνδρι», υπαγορευόταν από το «ασφυκτικό νομικό πλαίσιο» που διέπει ανάλογες περιπτώσεις.

Ωστόσο, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Χαλανδρίου βλέπει το όλο θέμα από άλλη… οπτική και σπεύδει, με ανακοίνωσή του, να καταδικάσει την έφεση που άσκησε ο Δήμος και να ζητήσει την ανάκλησή της. Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι η στάση της δημοτικής αρχής στην περίπτωση των δύο υπαλλήλων βρίσκεται σε «δυσαρμονία» με τη στάση που κράτησε στις περιπτώσεις της αξιολόγησης και του επανελέγχου συμβάσεων εργαζομένων.

Ακολουθούν οι δύο ανακοινώσεις.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Απάντηση στην ανακοίνωση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής που αναφέρεται σε απολύσεις εργαζομένων σε δήμους του Βόρειου τομέα, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Χαλανδρίου

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής (ανακοίνωση που αναπαράγει και η εφημερίδα Ριζοσπάστης σε δημοσίευμά της στις 9/1/2015) αναφέρεται σε απολύσεις εργαζομένων σε δήμους του Βόρειου Τομέα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Χαλανδρίου. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην «απόλυση δύο εργαζομένων με σύμβαση σε ΚΕΠ».

Ο Δήμος Χαλανδρίου βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διαψεύσει τους συντάκτες της ανακοίνωσης, επισημαίνοντας τα εξής, τα οποία αποσιωπά η ανακοίνωση.

1. Οι δύο εργαζόμενες στο ΚΕΠ, στον σταθμό του μετρό «Χαλάνδρι», παραμένουν με ασφαλιστικά μέτρα και υπογραφή του δημάρχου Χαλανδρίου Σ. Ρούσου στην εργασία τους και βεβαίως ουδέποτε απολύθηκαν.

2. Η έφεση την οποία άσκησε η δημοτική αρχή είναι υποχρεωτική με βάση το σημερινό ασφυκτικό νομικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» και των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Σύμφωνα με αυτά, δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε παρέκκλιση από την άσκηση ενδίκων μέσων για σχετικές υποθέσεις, ενώ απειλούνται με ποινή καταλογισμού και πειθαρχικές και ποινικές διώξεις όσα αιρετά μέλη διοικητικών Δήμων αποφασίσουν διαφορετικά.

3. Ο Δήμος Χαλανδρίου, με το Δημοτικό Συμβούλιο και τον δήμαρχο, έχει ταχθεί με ομόφωνες αποφάσεις στο πλευρό των εργαζομένων, μη επιτρέποντας τον επανέλεγχο των συμβάσεων των 200 εργαζομένων που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, σύμφωνα με το μνημονιακό αντισυνταγματικό νόμο ν.4250/14. Όπως δε είναι γνωστό για αυτόν τον λόγο είναι ήδη σε εξέλιξη άσκηση ποινικής δίωξης κατά του δημάρχου και της διευθύντριας Διοικητικού.

Ελπίζουμε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής να προβεί στην απαραίτητη διόρθωση της ανακοίνωσής του και η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» να δημοσιεύσει τη διάψευση του Δήμου σχετικά με την απόλυση των δύο εργαζομένων σε ανάλογο σημείο όπως επιβάλει η δημοσιογραφική δεοντολογία.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Διαμαρτυρία του Δ.Σ. στην κατάθεση έφεσης από τη διοίκηση του Δήμου σε δικαστική απόφαση που δικαίωνε την επιστροφή συμβασιούχων στην εργασία τους και ζητά την ανάκλησή της

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Χαλανδρίου, με ομόφωνη απόφασή του, εκφράζει τη, διαμαρτυρία του στην κατάθεση έφεσης από τη διοίκηση του Δήμου σε δικαστική απόφαση που δικαίωνε την επιστροφή συμβασιούχων στην εργασία τους και ζητά την ανάκλησή της.

Όπως και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις συναδέλφων μας, ο Σύλλογος στάθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα τους και μέσα στα δικαστήρια, κερδίζοντας μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα τη δυνατότητα σταθερής εργασίας. Εκφράσαμε και προφορικά στον δήμαρχο την εύλογη αντίθεση του Συλλόγου στην άσκηση εφέσεων κατά δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν υπαλλήλους.

Η επιλογή να ζητηθεί μέσω της έφεσης η απόλυσή τους (να σημειωθεί ότι μετά από τη δικαστική εντολή επανήλθαν και εργάζονται στον Δήμο), βρίσκεται σε δυσαρμονία με την στάση που κράτησε ο δήμαρχος στο θέμα της δήθεν «αξιολόγησης» και του επανελέγχου των συμβάσεων, όπου υπεράσπισε την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου και τις θέσεις του προσωπικού.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι νόμοι, οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι κ.λπ., που επέβαλαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, έχουν στόχο να αποδυναμώσουν την τοπική αυτοδιοίκηση και τα δικαιώματα όσων εργάζονται σε αυτή. Να την αποδιοργανώσουν και να την αποψιλώσουν από προσωπικό.

Σαν Σύλλογος, σε συνεργασία με την ΠΟΕ-ΟΤΑ και τοπικούς φορείς, έχουμε κάνει πολύμορφες δυναμικές κινητοποιήσεις για να μην επιβληθούν οι μνημονιακές μεθοδεύσεις για διαθεσιμότητες και απολύσεις, προστατεύοντας όχι μόνο τους συναδέλφους μας, αλλά και τις ίδιες τις δομές και υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος μας προς τους δημότες. Και σε πολλά τα καταφέραμε!

Με τον αγώνα μας, και με την αναγνώριση από τη δικαιοσύνη του δίκαιου των διεκδικήσεων, πετύχαμε να επανέλθουν στις εργασίες τους συνάδελφοι, Σχολικοί Φύλακες, που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και πολλοί ακόμα εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων, ώστε να κρατηθούν «ζωντανές» οι υπηρεσίες του Δήμου, αφού έχει αποδειχθεί ότι κάθε κατάργηση θέσης εργασίας έχει ως συνέπεια την αντίστοιχη απώλεια υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος στους δημότες.

Με αυτό το σκεπτικό ζητάμε από την διοίκηση του Δήμου την ανάκληση της έφεσης και την παραμονή των συναδέλφων στις εργασίες τους.

Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα, προστατεύουμε τις δημόσιες δομές, διεκδικούμε ένα δημόσιο προς όφελος των πολιτών.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet