Χαλάνδρι σε Δράση: Πρόχειρος ο σχεδιασμός για τον προγραμματισμό ανακύκλωσης βρώσιμων λιπών και ελαίων στον Δήμο
Κοινωνία

Χαλάνδρι σε Δράση: Πρόχειρος ο σχεδιασμός για τον προγραμματισμό ανακύκλωσης βρώσιμων λιπών και ελαίων στον Δήμο

Για προχειρότητα της διοίκησης του Δήμου στον σχεδιασμό του νέου προγράμματος ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων βρώσιμων λιπών και ελαίων κάνει λόγο η δημοτική παράταξη Χαλάνδρι σε Δράση.

Στην ανακοίνωσή της η παράταξη τονίζει ότι το θέμα απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό, καθώς πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα αποδώσει σοβαρά οφέλη σε όλους και ιδιαίτερα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα η δημοτική παράταξη αναφέρει:

«Η δημοτική αρχή φέρνει ένα καίριο ζήτημα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς τη σωστή προετοιμασία και προγραμματισμό

Το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης για τη συλλογή μεταφορά και ενεργειακή αξιοποίηση των χρησιμοποιημένων βρώσιμων λιπών και ελαίων είναι ένα από τα ζητήματα που θα αναβαθμίσουν γενικότερα την ποιότητα ζωής όλων μας και των παιδιών μας. Ένα τέτοιο θέμα, το οποίο πρέπει όλοι οι Δήμοι της χώρας να προωθήσουν, απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό, τόσο υλικοτεχνικό όσο και ενημέρωσης των πολιτών. Δεν είναι μία ακόμα υποχρέωση του Δήμου που άρον-άρον πρέπει να διευθετηθεί. Είναι ένα έργο το οποίο θα συμβάλλει στη γενικότερη προσπάθεια της χώρας, αλλά και όλων των πολιτών για μία βιώσιμη λειτουργία της ίδιας της κοινωνίας μας. Ένα έργο που θα αποδώσει σοβαρά οφέλη σε όλους και ιδιαίτερα στην προστασία του περιβάλλοντος, ένα ζήτημα, το οποίος θα κληρονομήσουμε στα παιδιά μας.

Το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης έρχεται προς συζήτηση και υλοποίηση με προχειρότητα και πολλές ασάφειες:

  • Οφείλουμε να τονίσουμε καταρχήν ότι το νέο τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου Χαλανδρίου βρίσκεται σε στάδιο διαβούλευσης.
  • Δεν προσδιορίζονται πουθενά τα ανταποδοτικά οφέλη.
  • Δεν γνωρίζουμε ακόμα ή ίσως και να μην υπάρχει ακόμα το σχέδιο τοποθέτησης των κάδων, αλλά και καίριες πληροφορίες όπως πώς θα γίνει η φύλαξή τους και πώς θα διασφαλίσει ο Δήμος τον κίνδυνο καταστροφών τους.
  • Σε ένα τέτοιο σχέδιο ανακύκλωσης όπου ο Δήμος πρέπει να δώσει το παράδειγμα με έκπληξη βλέπουμε ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό οι ίδιες οι δομές του Δήμου (παιδικοί σταθμοί κ.λπ.).
  • Υπάρχει προφανής ασάφεια στην εκπόνηση του σχεδίου καθώς στην τεχνική έκθεση της υπηρεσίας αναγράφεται ότι η τοποθέτηση των κάδων είναι υποχρέωση της αναδόχου εταιρείας ενώ στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που προηγήθηκε δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο ξεκάθαρα.
  • Δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία πόσο, δε, αναλυτική καταγραφή των νοικοκυριών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
  • Ακόμα και στα απλά τεχνικά θέματα της σύνταξης της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπάρχουν σημαντικές παραλείψεις όπως η απουσία αναφοράς στη νομοθεσία με την οποία θα γίνει η όλη διαγωνιστική διαδικασία. Ακόμα και η διάρκεια της σύμβασης δεν είναι η συνήθης. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αμφισβητήσεων και νομικών αδιεξόδων που θα καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο το όλο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης.

Η παράταξή μας στηρίζει και θα στηρίζει προγράμματα που ενισχύουν την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος και συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής μας. Προγράμματα τα οποία εκπονούν Δήμοι σε όλη τη χώρα όπως αυτό της ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων βρώσιμων λιπών & ελαίων και συμβάλλει θετικά στην προσπάθεια της χώρας να ευαισθητοποιήσει όλο και περισσότερους πολίτες για την ανάγκη της ανακύκλωσης. Όμως καμία ευαισθητοποίηση δεν μπορεί να υπάρξει και κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα εάν ξεκινάει πρόχειρα και γεμάτο ασάφειες. Περιμένουμε έστω και την ύστατη ώρα η δημοτική αρχή να δει σοβαρά ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και να πράξει ανάλογα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet