Χτύπησε… πράσινο η ανακύκλωση στον Δήμο Χαλανδρίου – Τι δείχνει πρόσφατη έρευνα
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Χτύπησε… πράσινο η ανακύκλωση στον Δήμο Χαλανδρίου – Τι δείχνει πρόσφατη έρευνα

Υποψηφιότητα για εντυπωσιακά αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο στον τομέα της ανακύκλωσης βάζει ο Δήμος Χαλανδρίου, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας που έγινε από τις 15-22 Δεκεμβρίου, με τη μέθοδο της δειγματοληψίας, σε τέσσερις περιοχές του Χαλανδρίου όπου υπάρχουν πράσινοι, μπλε και κίτρινοι κάδοι στο ίδιο σημείο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανακύκλωση στον Δήμο Χαλανδρίου με σύστημα μπλε-κίτρινου-πράσινου κάδου μπορεί να είναι  πλέον κοντά στο 80%!

Η έρευνα διενεργήθηκε βάσει δειγματοληψίας σε οκτώ σημεία της πόλης (δύο στο Κάτω Χαλάνδρι, δύο στην Τούφα, δύο στον Συνοικισμό και δύο στο Πάτημα). Για μια εβδομάδα, και αφού είχαν συγκεντρωθεί όλα τα απορρίμματα, η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου άδειαζε κάθε μέρα τους συγκεκριμένους κάδους και μετέφερε το περιεχόμενο στον Ασπρόπυργο, όπου εξειδικευμένη εταιρεία έκανε εξονυχιστική καταγραφή όλων των απορριμμάτων.

Τα στοιχεία μιλάνε μόνα τους:  Από τους περίπου 2,21 τόνους που συλλέχθηκαν, το 20,4% προέρχεται από τον μπλε κάδο και 15,6% από τον κίτρινο κάδο (ανακύκλωση χαρτιού-χαρτονιού). Το πιο σημαντικό είναι ότι από το 64% των απορριμμάτων που κατέληξαν στον πράσινο κάδο μόνο το 13%(!) είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το 9,3% είναι χαρτί υγείας. Το 60,5% είναι υπολείμματα τροφών.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, όπως σημειώνει ο εντεταλμένος σύμβουλος στον τομέα Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών, Γεράσιμος Λυμπεράτος, «όταν επεκταθεί το πρόγραμμα εγκατάστασης των καφέ κάδων, ο Δήμος Χαλανδρίου θα έχει σχεδόν εξαφανίσει τον πράσινο κάδο».

«Η πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει την αντίστοιχη που είχε γίνει στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας τον Σεπτέμβριο του 2019 και καταδεικνύει ότι οι κάτοικοι Χαλανδρίου είναι σε θέση πλέον να ανακυκλώνουν σε ποσοστό σχεδόν 80%. Από τα 878 κιλά ανακυκλώσιμα που συλλέχθηκαν από όλους τους κάδους, το 79% ανακυκλώθηκε στον μπλε ή στον κίτρινο κάδο», εξηγεί ο κ. Λυμπεράτος και καταλήγει: «Πέρα από αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, κρατάμε ότι απαιτείται περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς τη διάκριση του μπλε και του κίτρινου κάδου, δεδομένου ότι κατά τη δειγματοληψία προέκυψε ότι στον μπλε κάδο καταλήγει ένα ποσοστό 54% χαρτιού και χαρτονιού, που θα έπρεπε κανονικά να καταλήγει στον κίτρινο κάδο».

Η καθαρότητα (ποσοστό ανακυκλώσιμων) στον μπλε και στον κίτρινο κάδο ανέρχεται σε 79%, περίπου, με μικρές σχετικά αποκλίσεις από διαμέρισμα σε διαμέρισμα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου Χαλανδρίου μέσα στο επόμενο διάστημα το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης καφέ κάδων για τη συλλογή των υπολειμμάτων τροφών θα επεκταθεί σε όλον τον Δήμο, ούτως ώστε να μειωθεί σταδιακά κατά πολύ το περιεχόμενο του πράσινου κάδου.

Πανελλαδικές πρωτιές

Σημειώνεται ότι με βάση το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που εφαρμόζει ο Δήμος Χαλανδρίου από το 2015, έχει ανατραπεί πλήρως ο συσχετισμός πράσινων και μπλε κάδων. Οι πρώτοι έχουν μειωθεί σε 3.000 από 4.500, ενώ οι δεύτεροι έχουν αυξηθεί στους 2.500 από 1.500 και έχουν προστεθεί 1.000 κίτρινοι κάδοι. Ο Δήμος Χαλανδρίου είναι ο μοναδικός σε όλη την Ελλάδα που εφαρμόζει ξεχωριστό ρεύμα διαχείρισης χαρτιού και χαρτονιού σε όλον τον Δήμο.

Το 79% των ανακυκλώσιμων καταλήγει στους κάδους ανακύκλωσης (μπλε και κίτρινο). Όλα τα υλικά ανακυκλώνονται σε ποσοστό πάνω από 70%, με πρώτο αυτό του χαρτιού/χαρτονιού που φτάνει στο 85%.

Παράλληλα, από τον Δεκέμβριο του 2016 ο Δήμος εφάρμοσε πιλοτικά στην αρχή με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Waste4think μια καινοτόμο  διαχείριση των υπολειμμάτων τροφών. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν εθελοντικά περίπου 800 κάτοικοι οι οποίοι είχαν πρόσβαση με κλειδί στον καφέ κάδο. Με την αναλυτική ενημέρωση από τον Δήμο και την αποφασιστικότητά τους κατάφεραν να απορρίπτουν λιγότερο από 20% των απορριμμάτων τους στον πράσινο κάδο. Από τον Μάρτιο του 2019 το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε όλο το δημοτικό διαμέρισμα της Αγίας Βαρβάρας.

Από τις μετρήσεις που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2019 προκύπτει ότι οι μισοί κάτοικοι του διαμερίσματος ρίχνουν τα υπολείμματα τροφών στον καφέ κάδο. Το ποσοστό κρίνεται εντυπωσιακό γιατί καλύπτει πλήρως τον εθνικό στόχο για απόρριψη του 50% των υπολειμμάτων τροφών στον καφέ κάδο. Μέσα στο 2020 η εγκατάσταση του καφέ κάδου αναμένεται να επεκταθεί σε όλο το Χαλάνδρι.

«Με τη λογική του κλειδιού και της ενημέρωσης που επιλέξαμε για την πρόσβαση στον καφέ κάδο, έχουμε εξασφαλίσει 99% καθαρότητα στο περιεχόμενό του», σημειώνει ο κ. Λυμπεράτος και επεξηγεί: «Το υλικό αυτό είναι απόλυτα αξιοποιήσιμο και μάλιστα με ποικίλους τρόπους. Μπορεί να μετατραπεί σε βιοαέριο, ήδη το έχουμε κάνει πιλοτικά στον Δήμο, για την κίνηση των απορριμματοφόρων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τσιμεντοβιομηχανία ή να γίνει κομπόστ».

Από τη συνολική σύσταση των οικιακών απορριμμάτων προκύπτει ότι το 40% είναι υπολείμματα τροφών.

«Το Χαλάνδρι πρότυπο διαχείρισης απορριμμάτων»

Το όραμα πίσω από τις στρατηγικές αυτές επιλογές είναι, όπως εξηγεί ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, «να καταστεί ο Δήμος πρότυπο για όλη την επικράτεια στη διαχείριση των απορριμμάτων».

«Τα εντυπωσιακά στοιχεία από την ανακύκλωση στην πόλη, αλλά και την πιλοτική εφαρμογή του καφέ κάδου, δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι πολίτες, όταν ενημερωθούν διεξοδικά, ανταποκρίνονται πλήρως, με αποτελέσματα αξιοσημείωτα που δεν υπολείπονται των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Στηρίζουμε τους πολίτες, στηριζόμαστε στους πολίτες για να κάνουμε τον Δήμο Χαλανδρίου υπόδειγμα “πράσινου” Δήμου», καταλήγει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet