3,4 τόνοι ελαστικών για ανακύκλωση από τον Δήμο Χαλανδρίου το 2020
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

3,4 τόνοι ελαστικών για ανακύκλωση από τον Δήμο Χαλανδρίου το 2020

Σημαντική είναι η συμβολή του Δήμου Χαλανδρίου στην ανακύκλωση ελαστικών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε για το 2020 η Ecoelastika, το μοναδικό εγκεκριμένο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) μεταχειρισμένων ελαστικών.

Σύμφωνα με αυτά, συλλέχθηκαν από τον Δήμο Χαλανδρίου 49.675 ελαστικά οχημάτων από τα 26 βουλκανιζατέρ/συνεργεία που έχουν ενταχθεί στο σύστημα «Ecoelastika» και από το συνεργείο του Δήμου. Η ποσότητα που συνέλεξε το συνεργείο του Δήμου Χαλανδρίου αντιστοιχεί σε 3,4 τόνους ελαστικών.

Από την ποσότητα αυτήν, το 32,5% οδηγήθηκε για ενεργειακή αξιοποίηση και το 67,5% για ανακύκλωση.

Παραγωγή τρίμματος

Το τρίμμα ανακυκλωμένου ελαστικού που παράγεται από την παραπάνω ποσότητα που συλλέχθηκε από τον Δήμο Χαλανδρίου αντιστοιχεί σε:

  • 10.427τ.μ. ελαστικά δάπεδα σε προαύλια σχολείων, παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους για μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών κατά την πτώση.
  • 79km τροποποιημένης ασφάλτου για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του οδοστρώματος, μείωση του θορύβου λόγω κυκλοφορίας των οχημάτων, μείωση του φαινομένου του πιτσιλίσματος κ.ά., συμβάλλοντας στην πιο οικολογική και ασφαλέστερη οδήγηση.
  • Είκοσι δύο τεχνητούς χλοοτάπητες ποδοσφαίρου.

Επιπλέον μπορούν να προκύψουν πολλές άλλες εφαρμογές όπως θερμοπλαστικά ελαστομερή, θερμομονωτικά, ηχομονωτικά, αντικραδασμικά πάγκοι και στοιχεία για αστικό εξοπλισμό, λωρίδες ποδηλάτων, πινακίδες κυκλοφορίας και πολλά άλλα αντικείμενα της καθημερινότητας, όπως παπούτσια, τσάντες κ.ά. επισημαίνει η δημοτική αρχή.

Όπως σημειώνει η «Ecoelastika», «o ρόλος των Δήμων είναι θεμελιώδης στην πορεία για μια αειφόρο πόλη, για την επίτευξη περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας με γνώμονα την ανακύκλωση των ελαστικών».

Σ. Ρούσσος: Τα ανταποδοτικά οφέλη για τον Δήμο ωστόσο παραμένουν, με ευθύνη της «Ecoelastika», μηδενικά

Με αφορμή την ανακοίνωση των παραπάνω στοιχείων, ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, δήλωσε:

«Δυστυχώς παρά τη σημαντική, όπως προκύπτει, συμβολή τόσο του Δήμου όσο και των ιδιωτικών βουλκανιζατέρ στη μεγάλη αύξηση της ανακύκλωσης ελαστικών, τα ανταποδοτικά οφέλη για τον Δήμο Χαλανδρίου ήταν και παραμένουν μηδενικά, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς την “Ecoelastica”, η οποία ευνοείται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο».   

Η δημοτική αρχή σημειώνει ότι οι Δήμοι συμμετέχουν υποχρεωτικά στη διαδικασία ανακύκλωσης ελαστικών, αφενός με την παράδοση στην «Ecoelastika» όλων των μεταχειρισμένων ελαστικών που προέρχονται από ανεξέλεγκτη απόρριψη και από τα οχήματα του Δήμου και αφετέρου με τη διαρκή ενημέρωση των εταιρειών που έχουν στόλο οχημάτων, καθώς και των βουλκανιζατέρ συνεργείων, που βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια του κάθε Δήμου, για την έγκαιρη εγγραφή στους στο σύστημα διαχείρισης Ecoelastika, με σκοπό να διασφαλίζεται η καθαριότητα στην πόλη, η δημόσια υγεία, η προαγωγή της κουλτούρας ανακύκλωσης και η ποιότητα ζωής των δημοτών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet