Σάλος με τις μηνύσεις & αποβολές μαθητών στο 3ο Λύκειο Χαλανδρίου
Κοινωνία

Σάλος με τις μηνύσεις & αποβολές μαθητών στο 3ο Λύκειο Χαλανδρίου

Να ανακαλέσουν άμεσα τις μηνύσεις και τις αποβολές που επιβλήθηκαν σε 14 μαθητές του 3ου Λυκείου Χαλανδρίου καλεί τον διευθυντή και τον Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Χαλανδρίου.

Οι μηνύσεις και αποβολές προέκυψαν λόγω κατάληψης του Λυκείου από τους μαθητές για την τοποθέτηση φράχτη διαχωρισμού του κοινού, με το 3ο Γυμνάσιο, προαύλιου χώρου, αλλά και για άλλα θέματα.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων διαφωνεί και με την τοποθέτηση του φράχτη, όπως αναφέρεται στην ακόλουθη ανακοίνωσή της:

Στις 16 Δεκεμβρίου 2015 οι μαθητές του 3ου Λυκείου αποφάσισαν να καταλάβουν το Σχολείου τους, με αφορμή την απόφαση των Συλλόγων Διδασκόντων του Σχολείου τους και του συστεγαζόμενου 3ου Γυμνασίου να διαχωριστεί με φράχτη ο κοινός χώρος προαυλισμού του συγκροτήματος, αλλά και διαμαρτυρόμενοι για την κακή συμπεριφορά μερίδας των εκπαιδευτικών απέναντί τους.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Χαλανδρίου καταγγέλλει τον τρόπο που η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Λυκείου Χαλανδρίου αντιμετώπισαν αυτή την κινητοποίηση ασκώντας απειλές και επιβάλλοντας ένα κλίμα τρομοκράτησης της μαθητικής κοινότητας.

Οι μαθητές, ορμώμενοι από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά μέσα στο σχολείο τους, αποφάσισαν συλλογικά και οργανωμένα, να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη μόρφωση και τη γνώση, το δικαίωμά τους στη ζωή. Οι μαθητές έχουν κάθε δικαίωμα να αγωνίζονται και να κινητοποιούνται για κάθε τι που αφορά τη μόρφωσή τους και τη ζωή τους.

Καταγγέλλουμε τον διευθυντή του 3ου Λυκείου που έσπευσε προσωπικά στην Αστυνομία να υποβάλει μήνυση στους ανήλικους μαθητές του και να αξιώσει τη σύλληψή τους, χωρίς να προσπαθήσει, ούτε αυτός ούτε ο Σύλλογος Διδασκόντων να κάνουν διάλογο με τους μαθητές και ν΄ ακούσουν τα αιτήματά τους. Καταγγέλλουμε τον διευθυντή και τον Σύλλογο Διδασκόντων του 3ου Λυκείου που έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά αποβάλλοντας 14 μαθητές, παραμονές Χριστουγέννων.

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων αντιμετώπισαν την κινητοποίηση με τον πλέον αυστηρό, αδιάλλακτο, αυταρχικό και κυρίως αντιπαιδαγωγικό τρόπο. Προσέφυγαν στα πλέον αυστηρά μέσα και ενήργησαν τιμωρητικά, όχι ως παιδαγωγοί αλλά ως εισαγγελείς. Απαξίωσαν συνολικά τους μαθητές αποφεύγοντας να έλθουν σε διάλογο μαζί τους. Αντί να δράσουν κατευναστικά και να προαγάγουν τις σχέσεις κατανόησης και εμπιστοσύνης μαθητών – καθηγητών, έδρασαν εμπρηστικά με αποτέλεσμα να διαρρήξουν αυτές τις σχέσεις ακόμη περισσότερο. Αντέδρασαν μέσα στο πλαίσιο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που υλοποιείται λαμβάνοντας κάθε μέτρο αυταρχισμού.

Με ενέργειες σαν κι αυτές επιδιώκεται να σταματήσει κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία σε μια περίοδο όπου τα προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης είναι πολλά και συσσωρευμένα.

Τα προβλήματα των σχολείων πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού από όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, με αποφάσεις που λαμβάνονται όχι μόνο στις συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, αλλά και σε Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Γονέων και των Μαθητικών Κοινοτήτων και σε συνεδριάσεις των Σχολικών Συμβουλίων. Τα σχολεία είναι κτήμα όλων των πολιτών κι όχι τσιφλίκι των εκάστοτε διευθυντών ή υπηρεσιακών παραγόντων.

Απαιτούμε από τον διευθυντή και τον Σύλλογο Διδασκόντων του 3ου Λυκείου να ανακαλέσουν άμεσα τις μηνύσεις και τις αποβολές που επιβλήθηκαν στους 14 μαθητές.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Χαλανδρίου δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε συμπαραστάτες και αλληλέγγυοι σε κάθε δίκαιη κινητοποίηση και διεκδίκηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών σε έναν κοινό αγώνα για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα τσακίζει τα όνειρα, τα δικαιώματα και τα νιάτα των παιδιών μας. Θεωρούμε ότι η αρμονική συνύπαρξη στον ίδιο προαύλιο χώρο παιδιών διαφορετικών ηλικιών και ωριμότητας συνιστά αναπόσπαστο μέρος του παιδαγωγικού των εκπαιδευτικών και δεν θα πρέπει να εμποδίζεται. Συνεπώς, διαφωνούμε με την τοποθέτηση οποιουδήποτε φράχτη ή διαχωριστικού μέσου στον κοινό προαύλιο χώρο.

Τέλος, απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση να καταργήσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και το Π.Δ. που ποινικοποιούν τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Χαλανδρίου

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet