Βαρύτατη πολιτική ήττα για τη διοίκηση Ρούσσου – Δεν πέρασε το Τεχνικό Πρόγραμμα
Πολιτική

Βαρύτατη πολιτική ήττα για τη διοίκηση Ρούσσου – Δεν πέρασε το Τεχνικό Πρόγραμμα

Οδυνηρότατο πολιτικά αποδείχθηκε το βράδυ της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου 2017 για τη διοίκηση του δημάρχου Χαλανδρίου, Σίμου Ρούσσου. Μετά από πολύωρη συζήτηση κι ενώ είχε προηγηθεί «βομβαρδισμός» κριτικής τόσο από την πλευρά παρατάξεων της μειοψηφίας (Χαλάνδρι σε Δράση, Λαϊκή Συσπείρωση, Χαλάνδρι η Πόλη μας), όσο και πρώην στελεχών της διοίκησης και νυν ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, το Τεχνικό Πρόγραμμα για το οικονομικό έτος 2018 συγκέντρωσε 19 θετικές ψήφους, επί 39 παρόντων και, όπως ήταν επόμενο, δεν εγκρίθηκε. Τα 11 «όχι» της μειοψηφίας και η «βροχή» των «λευκών», εκ των οποίων τα περισσότερα από πρώην στελέχη της παράταξης του δημάρχου, Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου,«εξουδετέρωσαν» τις τέσσερις θετικές ψήφους που έλαβε το Τεχνικό Πρόγραμμα από πλευράς μειοψηφίας (Ιωάννης Λαδόπουλος, Μύρων Ανδριανάκης, Νικόλαος Πανταζής, Θωμάς Βαρδουλάκης).

Αμήχανη η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κήρυξε το τέλος της πρώτης συνεδρίασης και προανήγγειλε την ακύρωση της αμέσως επόμενης, που αφορούσε στην ψήφιση του Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2018 και στην έγκριση πίνακα στοχοθεσίας οικονομικών αποτελεσμάτων του Δήμου Έτους 2018. Ο δήμαρχος πήρε αμέσως τον λόγο και ζήτησε από τα στελέχη της παράταξής του να μείνουν εντός αίθουσας. Τα τσιγάρα άναψαν, ο εκνευρισμός έκδηλος μεταξύ των συμβούλων της πλειοψηφίας και η κατάσταση δεν άργησε να ξεφύγει. Οι πρώτες λεκτικές αψιμαχίες μεταξύ των πρώην συντρόφων οδήγησε σε διόλου όμορφες εικόνες για Δημοτικό Συμβούλιο, με κάποιους δημοτικούς συμβούλους να ειρωνεύονται, να χτυπούν παλαμάκια και να πετούν κέρματα σε όσους ψήφισαν «λευκό», την ώρα που οι τελευταίοι κατέβαιναν από τη σκάλα που οδηγεί στον προαύλιο χώρο του κτηρίου όπου συνεδριάζει το Σώμα.

Τα κέρματα που πετάχθηκαν σε δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν «λευκό» για το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Το επεισόδιο σχολιάστηκε δυσμενώς από τα στελέχη των παρατάξεων της μειοψηφίας, που είχαν σχηματίσει «πηγαδάκια» στον χώρο μπροστά από το κτήριο. Το «Ε» ζήτησε από τον επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι σε Δράση, τέως δήμαρχο Χαλανδρίου, Γιώργο Κουράση, να σχολιάσει την εξέλιξη της βραδιάς. Ο επικεφαλής της μείζονος στάθηκε ιδιαίτερα στην «αλαζονική στάση» που επιδεικνύει πλέον η διοίκηση, καθώς και στην προχειρότητα με την οποία έφερε προς συζήτηση το Τεχνικό Πρόγραμμα. Ο κ. Κουράσης τόνισε ότι τα πρώτα χρόνια της παρούσας διοίκησης η μειοψηφία στήριξε με τη στάση της τη δημοτική Αρχή, αλλά η τελευταία αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Όσον αφορά τη ρίψη κερμάτων σε δημοτικούς συμβούλους ο τέως δήμαρχος τόνισε ότι πρόκειται για ανεπίτρεπτη απώλεια ψυχραιμίας.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Λούλα Καρατζά, περιορίστηκε στο λακωνικό σχόλιο «κατά τα έργα τους… Αλληλούια».

Το κλίμα είχε φανεί από νωρίς…

Από τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, αλλά και το γενικότερο κλίμα στην αίθουσα συνεδριάσεων, είχε διαφανεί ότι το βράδυ δεν θα ήταν εύκολο για τη διοίκηση. Και όσο η ώρα της ψηφοφορίας πλησίαζε, οι εμπειρότεροι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας είχαν «σκανάρει» τους παρόντες και είχαν κάνει την πολιτική αριθμητική τους, η οποία επιβεβαιώθηκε από την ανακοίνωση του αποτελέσματος, περίπου μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα.

Για την… ιστορία, η συζήτηση επί του Τεχνικού Προγράμματος εστιάστηκε στην πολιτική του κατεύθυνση, σημείο όπου η διοίκηση δέχθηκε τα «συγκεντρωμένα πυρά» της μειοψηφίας.

Κώστας Γερολυμάτος: Εξαιρετική πορεία υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες
Κώστας Γερολυμάτος

Ικανοποιημένος δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας από τις επιδόσεις της διοίκησης στον τομέα των έργων, υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνος Γερολυμάτος, ο διοίκηση αντιμετωπίζει προβλήματα από την «αντιδραστική φύση» της κρατικής μηχανής, ενώ σημείωσε ότι τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ο αντιδήμαρχος ανέλυσε τα επιμέρους έργα και παρεμβάσεις του Τεχνικού Προγράμματος, το οποίο -όπως σημείωσε- είναι αυξημένο κατά 2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το περσινό «φιλόδοξο πρόγραμμα», ενώ αναφέρθηκε και στα όσα η διοίκηση θα ήθελε να συμπεριλάβει στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019.

Σε αριθμούς, το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018 ανέρχεται σε 11,49 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 50% θα προέλθει από ίδιους πόρους, 39% από πόρους της Περιφέρειας Αττικής, 5,5% από πόρους της ΣΑΤΑ, ενώ μικρότερα ποσά θα προέλθουν από το «Πράσινο Ταμείο» και τα έκτακτα έσοδα.

Γιώργος Κουράσης: «Πλασματικό» Τεχνικό Πρόγραμμα που… εικάζει έργα
Γιώργος Κουράσης

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας σημείωσε ότι η δημοτική Αρχή παρουσίασε ένα «πλασματικό» Τεχνικό Πρόγραμμα διετίας και, μάλιστα, ετεροβαρές, αφού η πλειονότητα των δαπανών έχει μεταφερθεί στο 2019. Απαριθμώντας αρκετά παραδείγματα με τα αντίστοιχα εγγεγραμμένα ποσά, ο κ. Κουράσης αναρωτήθηκε: «Είναι Τεχνικό Πρόγραμμα αυτό που φέρνετε; Έχετε διασφαλίσει τους πόρους τους οποίους αναφέρετε για το 2019;», προσθέτοντας ότι το εν λόγω πρόγραμμα «εικάζει έργα».

Επίσης, ο τέως δήμαρχος κατηγόρησε τη διοίκηση για «πειραματισμούς» σε έργα τα οποία, τόσο στο Χαλάνδρι, όσο και σε άλλους δήμους, έχουν μελετηθεί και έχει φανεί η αποδοτικότητά τους, ενώ απέδωσε στις «εμμονές» της το γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει άλλα πολύ σημαντικά έργα για την πόλη.

Λούλα Καρατζά: Όχι αριστερό, ούτε προοδευτικό πρόσημο δεν έχετε!
Λούλα Καρατζά

Για «σκόρπιο» Τεχνικό Πρόγραμμα, που επιχειρεί να «μπαλώσει λίγα απ’ όλα», χωρίς στρατηγική κατεύθυνση κάλυψης των αναγκών των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων μίλησε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Η κα Καρατζά τόνισε ότι αυτό που έφερε η δημοτική Αρχή ως Τεχνικό Πρόγραμμα είναι αδικαιολόγητο μετά από τρία χρόνια διοίκησης, αλλά αποδεικνύει την πλήρη υπόταξή της στο Οικονομικό Παρατηρητήριο. «Είστε αστικό μέρος του γκουβέρνου» είπε προς τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας, προσθέτοντας ότι «όχι αριστερό, αλλά ούτε προοδευτικό πρόσημο δεν έχετε».

«Έχετε άλλες προτεραιότητες» συνέχισε η κα Καρατζά, καταλήγοντας: «Δεν σας ζητάμε δα να κάνετε σοσιαλιστική επανάσταση, να εξασφαλίσετε τα βασικά για τον Δήμο σας ζητάμε».

Ιωάννης Λαδόπουλος: Συμφωνούμε με το Τεχνικό Πρόγραμμα «σε γενικές γραμμές»
Μύρων Ανδριανάκης – Γιάννης Λαδόπουλος

Το Τεχνικό Πρόγραμμα εξυπηρετεί «σε γενικές γραμμές» τις ανάγκες και τις εκκρεμότητες του Δήμου επεσήμανε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης Μπορούμε όλοι μαζί για το Χαλάνδρι. Ο κ. Λαδόπουλος αναφέρθηκε κυρίως στις επισημάνσεις που είχε κάνει προηγουμένως ο σύμβουλος της παράταξής του Μύρων Ανδριανάκης (σ.σ.: είχε αναφερθεί στην έλλειψη σχεδιασμού για την ασφάλεια της λειτουργίας της πόλης, στις πολεοδομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν, κυρίως στο Πάτημα ΙΙ, καθώς και σε προβλήματα στον προγραμματισμό, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων).

Τέλος, ο κ. Λαδόπουλος ζήτησε να αξιοποιήσει η διοίκηση μελέτες που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να προχωρήσει γρηγορότερα στην υλοποίηση χρήσιμων έργων για την πόλη.

Γιώργος Θωμάς: «Παραγκωνίσατε» τους συλλογικούς φορείς του Χαλανδρίου
Γιώργος Θωμάς

Στον «παραγκωνισμό» των συλλογικών φορέων της πόλης από την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος εστίασε, στην αρχή της παρέμβασής του, ο επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι η Πόλη μας.

Ο κ. Θωμάς τόνισε στη συνέχεια ότι ενώ η διοίκηση συζητά το τέταρτο Τεχνικό Πρόγραμμα της θητείας της είναι φανερό ότι δεν ακολουθεί όλα όσα είχε δεσμευτεί να υλοποιήσει. Με αφορμή, μάλιστα, το εντασσόμενο έργο για πεζοδρόμηση της Σωκράτους, ο δημοτικός σύμβουλος κατηγόρησε τη διοίκηση ότι δεν δημιουργεί πεζοδρόμους, αλλά «καρεκλοδρόμους», θυσιάζοντας την παραδοσιακή επιχειρηματικότητα στο «χρήμα της νύχτας», συμβάλλοντας στην «υπεραξία της περιουσίας και όχι του περιβάλλοντος».

Σίμος Ρούσσος: Το Τ/Π ικανοποιεί τις ανάγκες της πόλης για το επόμενο διάστημα
Σίμος Ρούσσος

Ο δήμαρχος σημείωσε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα αποτυπώνει την «εξέλιξη της δουλειάς» που έχει γίνει στον συγκεκριμένο τομέα του Δήμου, προσθέτοντας ότι ικανοποιεί τις ανάγκες της πόλης για το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Ρούσσος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, στο δίκτυο ομβρίων, αλλά και στα έργα από την Περιφέρεια Αττικής. Επίσης, τόνισε τις επενδύσεις που γίνονται στους κοινόχρηστους χώρους, στα σχολεία του Δήμου και τις αθλητικές υποδομές, όπως και στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το «Πράσινο Ταμείο».

Οι υπόλοιπες τοποθετήσεις

Από τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους επί του θέματος παρενέβησαν οι εξής:

Χρήστος Κασίμης

Χρήστος Κασίμης (ανεξάρτητος): Σημείωσε ότι τρία χρόνια τώρα και με δική του ευθύνη στο διάστημα που του αναλογεί, δεν έχει συζητηθεί το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες των πληττόμενων πολιτών από τη διακυβέρνηση «του καλού παιδιού του ντόπιου κεφαλαίου και του ΔΝΤ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.». Επίσης, χαρακτήρισε ανεπαρκή τα ποσά που προβλέπονται για τα σχολεία και τις συγκοινωνιακές μελέτες, αλλά και στο γενικότερο έλλειμμα διεκδίκησης από τη σημερινή διοίκηση. «Η παράταξη ξεκίνησε ως αντι-“Καλλικρατική” και πλέον έχει απεμπολήσει τα πάντα» σημείωσε ο σύμβουλος. Ωστόσο, δήλωσε ότι θα ψηφίσει «λευκό», παρά τις σοβαρές διαφωνίες του, αφού στο Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει και ορισμένα σημαντικά έργα.

Τάσος Ευσταθίου

Τάσος Ευσταθίου (ανεξάρτητος): Ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι θα ψηφίσει «λευκό», καθώς διαπιστώνει έλλειμμα συμμετοχικότητας στην κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος. «Πού είναι οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, τον κόσμο τον ρωτήσαμε τι προτεραιότητες έχει;» αναρωτήθηκε ο σύμβουλος, για να επαναλάβει τη διαφωνία του για τα σχέδια δημιουργίας νέου δημαρχείου, αλλά και την αγορά του ΧΕΥ9. «Θα προτιμούσα να συζητάμε για αντιπλημμυρικά έργα και για νέους παιδικούς σταθμούς» κατέληξε ο κ. Ευσταθίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet