ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ: “Στη γραμμή εκκίνησης της πενταετίας”
Πολιτική

ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ: “Στη γραμμή εκκίνησης της πενταετίας”

Με σκληρή γλώσσα προς την απερχόμενη διοίκηση, αλλά και αιχμές προς τη νέα δημοτική αρχή, ο συνδυασμός ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ, με επικεφαλής τον Άγγελο Νταβία, καταθέτει τις πρώτες απόψεις της για την έναρξη της δημοτικής περιόδου 2014-2019. Στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε, η παράταξη κάνει επίσης αναφορά και στον λόγο για τον οποίο ο εκπρόσωπός της στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο επέλεξε να ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο.

Ακολουθεί το σχετικό δελτίο Τύπου:

Η χθεσινή (σ.σ. το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 29/8) ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής θεωρούμε ότι μπορεί πραγματικά και υπό προϋποθέσεις, να γίνει η αφετηρία μιας νέας δημιουργικής και αναγεννητικής πορείας για την πόλη μας και την τοπική κοινωνία, που την έχει πραγματικά ανάγκη.

Μιας τοπικής κοινωνίας που δοκιμάστηκε σκληρά τα τελευταία τριάμισι χρόνια από τη στενόμυαλη, μικρόψυχη, εχθρική προς τους δημότες, αλλά κυρίως ανίκανη και αναποτελεσματική διοίκηση του απερχόμενου δημάρχου, που, εκμεταλλευόμενος την ανυπαρξία ουσιαστικού ελέγχου από τις περισσότερες δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης -της απερχόμενης αξιωματικής αντιπολίτευσης πρωτοστατούσης- επιχείρησε να εγκαταστήσει ένα νέο κλειστό σύστημα εξουσίας, ένα ιδιότυπο αυταρχικό τοπικό καθεστώς, που πόρρω απέχει από τις δημοκρατικές, συνεργατικές παραδόσεις του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης που υποκριτικά επικαλείται ο απερχόμενος δήμαρχος κάθε φορά που στριμώχνεται. Και βεβαίως απέτυχε να το εγκαταστήσει.

Η απάντηση των Χαλανδραίων δημοτών, που για πρώτη φορά στην τοπική ιστορία αρνήθηκαν δεύτερη θητεία σε δήμαρχο, ας αποτελεί μάθημα και προειδοποίηση για όλους.

Όσο μας αφορά:

Η παρουσία μας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο και γενικότερα στον Δήμο είναι λιγότερο ισχυρή από ό,τι θα επιθυμούσαμε, αλλά δεν θα είναι πολιτικά αμελητέα τόσο ελεγκτικά, όσο και προγραμματικά και γι΄ αυτό προετοιμαζόμαστε ήδη με ερωτήματα, θέσεις και προτάσεις που θα καταθέσουμε βεβαίως θεσμικά πριν δημοσιοποιήσουμε.

Αυτή την υπόσχεση δίνουμε κατ΄ αρχήν σε όσους ξεπέρασαν τις πιέσεις και τη συντονισμένη επίδειξη πολιτικού κανιβαλλισμού εναντίον μας, κρατώντας το ψηφοδέλτιό μας μέχρι την κάλπη και δίνοντας μας φωνή στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά στρέφεται επίσης και προς εκείνους που μας περιέλαβαν στις πιθανές επιλογές τους και τελικά δεν μας ψήφισαν, αλλά παρ΄ όλα αυτά σήμερα δηλώνουν ότι κάτι προσδοκούν από τη δράση μας.

Δεν θα τους διαψεύσουμε. Ξέρουμε τι και πώς πρέπει να κάνουμε για να υπηρετήσουμε αυτό που πιστεύουμε εμείς ότι είναι το συμφέρον της πόλης και των δημοτών και θα το κάνουμε.

Στην χθεσινή ορκωμοσία ο δημοτικός μας σύμβουλος Άγγελος Νταβίας επέλεξε να ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο. Επιλογή που κάτω από άλλες κοινωνικές και εθνικές συνθήκες κοινωνικής ομαλότητας και εθνικής αυτοδιάθεσης δεν θα είχαμε κάνει, αφού η αντίληψή μας περί διαχωρισμού τα της πολιτικής από τα της εκκλησίας παραμένει ισχυρή και πολιτικά διεκδικήσιμη.

Σε μια τέτοια ανώμαλη περίοδο όμως, όπου συμπιέζεται πανταχώθεν η ίδια η ταυτότητα μας, όπου τα θέματα πατριωτικής συνείδησης, ορθόδοξης πίστης και λαϊκής παράδοσης τείνουν να ποινικοποιηθούν στη συνείδηση του μέσου προοδευτικού πολίτη, λόγω πρωτίστως της οικειοποίησης και υπερπροβολής τους ως ιδιοκτησία του ακραίου πολιτικού μορφώματος των νεοναζιστών, αλλά και δευτερευόντως από την κοσμοπολίτικη, μεταμοντέρνα επίδειξη επίπλαστου, ξενόφερτου και βεβαίως υποκριτικού ψευτοπροοδευτισμού από δυνάμεις της αυτοαποκαλούμενης κεντροαριστεράς, η επιλογή μας είχε συμβολικό χαρακτήρα και μήνυμα:

Κανείς δεν πρέπει να διώκεται ή να υποχρεώνεται να υποκρύπτει προσωπικά συνειδησιακά του πιστεύω αν ο ίδιος δεν το επιλέγει ή το επιθυμεί, κανένας δεν υποχρεούται να δηλώνει πίστη σε κάτι που δεν πιστεύει, αλλά και σε κανέναν φασίστα δεν εκχωρούμε την αποκλειστικότητα της πατρίδας και της ορθόδοξης παράδοσης.

Οι ευχές δεν θα είναι το κύριο μέλημά μας αυτά τα πέντε χρόνια. Μέσα από αυτές δεν έχουμε σκοπό να δίνουμε εξετάσεις κοινωνικοπολιτικής ευαισθησίας και να κερδίζουμε ευκαιριακή συμπάθεια. Η -όποια- ευαισθησία ή γίνεται αντιληπτή από τον δέκτη ως συνισταμένη πράξεων και προτεραιοτήτων ή απλώς δεν υπάρχει και τότε για κάποιους υποκαθίσταται από ευχολόγια.

Στο δελτίο Τύπου που εκδίδουμε για την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής είναι αναμενόμενο να εκφράσουμε τις αυτονόητες ευχές μας για επιτυχία της, παρά το ότι αυτό εμπεριέχει την -όχι δεδομένη- συμφωνία μας ως προς το τι θα θεωρηθεί επιτυχία, αφού δεν έχουμε ακόμα ακούσει προγραμματικές εξαγγελίες, άρα είναι τυπική και όχι πολιτική αυτή η ευχή από όλους όσους γίνεται.

Σε επόμενες παρεμβάσεις μας λοιπόν θα εκφράζουμε τις θέσεις και προτάσεις μας ή την κριτική μας αντί, να ευχόμαστε γενικόλογα και ανέξοδα. Έτσι άλλωστε αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας με βάση τη λαϊκή εντολή.

ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ – ΚΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ.

Για τη δημοτική κίνηση

ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΑΒΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet