Ψήφισμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου από τον Δήμο Χαλανδρίου
Πολιτική

Ψήφισμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου από τον Δήμο Χαλανδρίου

Ψήφισμα για την επέτειο εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου. Σε αυτό, πλην της αναφοράς στο νόημα της επετείου, περιλαμβάνεται και καταγγελία “κατά της επιλογής της πρυτανείας του ΕΚΠΑ και της ΑΣΟΕΕ να κλείσουν τα δύο ιδρύματα κατά τη διάρκεια του τριημέρου και καλέσουν την αστυνομία να τα περιφρουρήσει”.

Ακολουθεί το ψήφισμα.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε το αποκορύφωμα του αντιδικτατορικού αγώνα. Τα συνθήματα για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» για «Λαοκρατία και Δημοκρατία» συμπύκνωναν τα αιτήματα του λαού μας, για καλύτερες συνθήκες ζωής και για αξιοπρέπεια απέναντι σε ένα σκληρά αυταρχικό και βαθιά διεφθαρμένο καθεστώς. Οι εκδηλώσεις που γίνονται, κάθε χρόνο από ΄73 και μετά, για να τιμήσουν τον αγώνα και τους νεκρούς εκείνων των ημερών, μας φέρνουν αντιμέτωπους με αυτές τις διεκδικήσεις. Έτσι, η συνεχιζόμενη λιτότητα και τα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα, η ασφυκτική πίεση των δανειστών, τα προεδρικά διατάγματα, ο αυταρχισμός και η καταστολή των κινητοποιήσεων δίνουν και φέτος στις εκδηλώσεις έναν χαρακτήρα προβληματισμού και όχι εφησυχασμού. Ταυτόχρονα, οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν σήμερα τον μοναδικό στη χώρα μας, καθιερωμένο εορτασμό υπέρ της δημοκρατίας και μία ετήσια έκφραση των αντιιμπεριαλιστικών και φιλειρηνικών πεποιθήσεων του λαού μας.

Καμία δημοκρατικά ενσυνείδητη και φιλολαϊκή αρχή δεν μπορεί να απαξιώνει, να αγνοεί ή να σαμποτάρει τις δράσεις που γίνονται στη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Αντιθέτως, κάθε όργανο που εκφράζει την πολιτική βούληση ενός Σώματος πρέπει να συμμετέχει σε αυτές και να τις ενισχύει ώστε να είναι πιο μαζικές. Για αυτό θεωρούμε αδιανόητη την επιλογή της πρυτανείας του ΕΚΠΑ και της ΑΣΟΕΕ να κλείσουν τα δύο ιδρύματα κατά τη διάρκεια του τριημέρου και καλέσουν την αστυνομία να τα περιφρουρήσει ώστε να μην μπουν φοιτητές. Καταγγέλλουμε ότι αυτή η κίνηση είναι αντιδημοκρατική και αυταρχική, γιατί ακυρώνει τις αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων και γιατί είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό φοιτητών από τα ΜΑΤ.

Με βάση το σκεπτικό που αναπτύχθηκε, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλανδρίου δηλώνει πως στηρίζει και συμμετέχει στις εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη μας και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για να τιμήσουν τους αγωνιστές της εξέγερσης και το νόημα των αιτημάτων τους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet