Σύλλογος Χαλανδρίου «Αργώ» για έργα στην Ακρόπολη: Απαξίωση της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς των προγόνων μας
athensvoice.gr
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτισμός

Σύλλογος Χαλανδρίου «Αργώ» για έργα στην Ακρόπολη: Απαξίωση της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς των προγόνων μας

«Θλίψη και απογοήτευση δημιουργούν οι εικόνες από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης μετά τις πρόσφατες, αλλά και τις σε εξέλιξη επεμβάσεις εκτεταμένης τσιμεντόστρωσης», όπως αναφέρει το Δ.Σ. του Πολιτιστικού-Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου «Αργώ».

Στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης, τα μέλη του Συλλόγου σημειώνουν τα εξής:

Ήδη έχουν προκληθεί ευρύτατα αντιδράσεις και αντιρρήσεις για τα υλικά, την έκταση και το αισθητικό αποτέλεσμα της επέμβασης, τόσο από φορείς όπως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και το Ελληνικό Τμήμα του «Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών-ICOMOS» όσο και με το κείμενο διαμαρτυρίας από εκατοντάδες αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους, ιστορικούς, συντηρητές, καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.  Όλοι επισημαίνουν ότι «τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι αντίθετες στις διεθνώς αναγνωρισμένες και θεσπισμένες αρχές διαχείρισης αρχαιοτήτων, και δεν έχουν καμία σχέση με την έννοια της διατήρησης, συντήρησης και διαφύλαξης αρχαιοτήτων».

Είναι προφανές ότι οι νέοι τσιμεντοστρωμένοι δρόμοι από σκυρόδεμα, με πλάτος έως δέκα μέτρα και ύψος που ξεπερνάει τα 30 εκατ., δεν εξυπηρετούν την κίνηση των ατόμων με αναπηρία, όπως παρουσιάσθηκε, αλλά την προσέλκυση μαζικού τουρισμού. Όμως, τα μνημεία της Ακρόπολης δημιουργήθηκαν σε άλλη εποχή, με εντελώς διαφορετικά πληθυσμιακά μεγέθη και κλίμακες χρήσης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet