Ακούστε… το ένστικτό σας
Επιστήμη & Τεχνολογία

Ακούστε… το ένστικτό σας

Επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας. 

Σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε απειλητικές ή αγχώδεις καταστάσεις μπορεί να αισθανθούμε ένα περίεργο αίσθημα στο στομάχι μας. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να αγνοούμε αυτό το «ενοχλητικό ένστικτο που νιώθουμε στο στομάχι» μας κάνει λιγότερο επιφυλακτικούς και λιγότερο δεκτικούς στον κίνδυνο.

Όπως γράφει η MailOnline, αυτό σημαίνει ότι παραβλέπουμε σημάδια επερχόμενου κινδύνου, είτε σωματικής είτε συναισθηματικής φύσεως.

Μελετώντας ποντίκια, ερευνητές από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) της Ζυρίχης, κατάφεραν να αποδείξουν για πρώτη φορά πως το «ένστικτο του στομαχιού» παίζει σημαντικό ρόλο στην προειδοποίηση του εαυτού μας για οποιαδήποτε επικείμενη απειλή.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν το κύριο νεύρο, που μεταδίδει σήματα από το στομάχι προς τον εγκέφαλο, δηλαδή το πνευμονογαστρικό νεύρο, αποκόπτοταν, οι αρουραίοι γίνονταν πολύ λιγότερο επιφυλακτικοί. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Urs Meyer: «Η έμφυτη αντίδραση στο φόβο, φαίνεται να επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από τα σήματα που στέλνονται από το στομάχι στον εγκέφαλο».

Επιπλέον, τα ποντίκια χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να συνδέσουν ένα ερέθισμα με μια νέα απόκριση, μόλις αυτή μαθαίνονταν, γεγονός που υποδηλώνει ότι το να αγνοούμε το ένστικτό μας μπορεί να μας οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενα λάθη.

Όπως εξήγησε ο ερευνητής: «Μπορέσαμε να αποδείξουμε για πρώτη φορά, ότι η επιλεκτική διακοπή της διαδρομής του σήματος από το στομάχι προς τον εγκέφαλο, άλλαζε τα σύνθετα πρότυπα συμπεριφοράς. Αυτό παραδοσιακά αποδίδονταν αποκλειστικά στον εγκέφαλο».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet