«Βράχοι ηθικής» οι Έλληνες
Επιστήμη & Τεχνολογία

«Βράχοι ηθικής» οι Έλληνες

Μια παγκόσμια έρευνα σε 40.117 άτομα από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο διεξήγαγε το 2013 ο οργανισμός Pew Research Center για να καταγράψει συμπεριφορές και αντιλήψεις σε ζητήματα ηθικής.

Το ερωτηματολόγιο μπορούσε να απαντηθεί μέσα από τρεις επιλογές οι οποίες δίνονταν με κάθε ζήτημα να χαρακτηρίζεται ως αποδεκτό, μη αποδεκτό ή να απορρίπτεται τελείως ως θέμα που δεν συνδέεται με την ηθική.

Στο θέμα «Εξωσυζυγικές υποθέσεις» οι Έλληνες απάντησαν ως εξής:

  • Το 79% των ερωτηθέντων απάντησε πως οι εξωσυζυγικές σχέσεις είναι μη αποδεκτές.
  • Μόνο το 5% απάντησε πως είναι αποδεκτές.
  • Το υπόλοιπο 12% απάντησε πως δεν τις θεωρεί ζήτημα ηθικής.

Σημειώνεται, ότι ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης το ποσοστό που σημειώθηκε από τις αρνητικές απαντήσεις των Ελλήνων και των Ελληνίδων, ήταν το υψηλότερο.

Στο θέμα της άμβλωσης το 54% των Ελλήνων απάντησε πως οι αμβλώσεις δεν είναι αποδεκτές, το 16% πως είναι και μόλις το 11% πως δεν αποτελούν κριτήριο ηθικής.

Στην Ελλάδα το 52% θεωρεί πως ο τζόγος δεν είναι αποδεκτός, το 7% πως είναι και το υπόλοιπο 37% πως δεν είναι ζήτημα ηθικής. Τα υψηλότερα ποσοστά θετικών απαντήσεων προήλθαν από την Ιαπωνία ενώ δεύτερη έρχεται η Γαλλία.

Σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, στην Ελλάδα το 23% του έδωσε αρνητική ψήφο, το 22% το θεωρεί αποδεκτό και το 47% δεν το θέτει καν σαν ζήτημα που συνδέεται με την ηθική.

Ακόμη, οι Έλληνες θεωρούν πως τα διαζύγια είναι μη αποδεκτά σε ποσοστό 19%, το 42% τα αποδέχεται και το 28% δεν τα αξιολογεί καν σαν κριτήριο ηθικής, ενώ η χρήση αντισυλληπτικών εξακολουθεί να θεωρείται ανήθικη πράξη στην Ελλάδα από το 14: των ερωτηθέντων, ενώ το 45% την αποδέχεται και το 33% δεν την αξιολογεί σαν κριτήριο ηθικής.

Σε ερώτηση για το προγαμιαίο σεξ, το 11% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απάντησε πως δεν το θεωρεί αποδεκτό, το 27% πως δεν το θεωρεί ζήτημα ηθικής και το 59% το αποδέχεται.

Να σημειωθεί πως σε γενικές γραμμές, ανά τον κόσμο, τα τυχερά παιχνίδια, το διαζύγιο, η χρήση αντισυλληπτικών και η άμβλωση θεωρούνται απαράδεκτα από το μεγαλύτερο αριθμό των ερωτηθέντων. Στον αντίποδα, πολλοί που θεωρούν το προγαμιαίο σεξ και την κατανάλωση αλκοόλ απαράδεκτα.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet