Κυνισμός και δυσπιστία μπορεί να πυροδοτούν την άνοια
Επιστήμη & Τεχνολογία

Κυνισμός και δυσπιστία μπορεί να πυροδοτούν την άνοια

Νέα φινλανδική μελέτη υποστηρίζει ότι τα άτομα που επιδεικνύουν κυνισμό και δυσπιστία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια συγκριτικά με όσους διατηρούν την πίστη τους στους συνανθρώπους τους.

Κατά τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας τα άτομα που σκέφτονται ότι οι γύρω τους είναι εγωιστές και ικανοί να ακολουθήσουν οποιονδήποτε δρόμο προκειμένου να επιτύχουν τον σκοπό τους, αντιμετωπίζουν πολύ αυξημένο κίνδυνο φθοράς των γνωστικών ικανοτήτων σε προχωρημένη ηλικία.

Η διαρκής καχυποψία συνδέεται ούτως ή άλλως, σύμφωνα με προηγμένες μελέτες, με προβλήματα υγείας, όπως είναι τα καρδιακά προβλήματα, αλλά ουδέποτε η συγκεκριμένη συμπεριφορά είχε συνδεθεί με την άνοια.

Η βασική ερευνήτρια της μελέτης δρ. Ανα-Μαίγια Τολπάνεν αναφέρει ότι: «Τα νέα ευρήματα προστίθενται σε προηγούμενα, σύμφωνα με τα οποία ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τη ζωή επηρεάζει την υγεία μας. Η κατανόηση του πώς ο κυνισμός και η δυσπιστία επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης της άνοιας θα μπορούσε να μας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες ώστε να περιορίσουμε τον κίνδυνο της νευροεκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου».

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ζήτησαν από 1.500 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, με σκοπό να αξιολογήσουν τα επίπεδα της δυσπιστίας τους.

Κάποιες από τις ερωτήσεις ήταν το αν συμφωνούν με φράσεις όπως «Πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να λένε ψέματα για να πάνε μπροστά», «Είναι ασφαλέστερο το να μην εμπιστεύεσαι κανέναν», «Ο περισσότερος κόσμος θα εκμεταλλευθεί έναν στρεβλό τρόπο για να βγάλει κέρδος αντί να τον προσπεράσει» κ.ά.

Οι εθελοντές παρέμειναν υπό την παρακολούθηση των ειδικών για ένα διάστημα οκτώ ετών. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, 46 από αυτούς διαγνώσθηκαν ότι πάσχουν από άνοια. Αναλύοντας τα στοιχεία που είχαν συλλέξει, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία ως προς τον κυνισμό και τη δυσπιστία τους, αντιμετώπιζαν τελικά τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας σε σχέση με όσους έβλεπαν πιο θετικά τους γύρω τους.

Αν και οι Φινλανδοί επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς προκύπτει ο συσχετισμός ανάμεσα σε κυνισμό και άνοια, υποστηρίζουν ότι μπορεί να βασίζεται στην επικίνδυνη αύξηση των επιπέδων των ορμονών του στρες, οι οποίες συνδέονται με την εμφάνιση της άνοιας.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet