Ζάκυνθος: Κατολίσθηση στο «Ναυάγιο» – Τουλάχιστον μία τραυματίας
Print Friendly, PDF & Email
Επικαιρότητα

Ζάκυνθος: Κατολίσθηση στο «Ναυάγιο» – Τουλάχιστον μία τραυματίας

Κατολίσθηση βράχων σημειώθηκε στη διάσημη παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το Λιμενικό στην περιοχή βρίσκονταν τρεις βάρκες, οι οποίες αναποδογύρισαν και υπάρχουν φόβοι για αγνοούμενους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Νέα ενημέρωση: 13:51

Κατολίσθηση βράχων σημειώθηκε στη διάσημη παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στην περιοχή βρίσκονταν τρεις βάρκες, οι οποίες αναποδογύρισαν από τον κυματισμό που δημιουργήθηκε μετά την κατολίσθηση.

Κατά την επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού, μία τουρίστρια τραυματίστηκε, βάσει πληροφοριών ελαφρά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ωστόσο, τρία είναι τα άτομα που μεταφέρθηκαν με ελαφρά τραύματα στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου.

Νωρίτερα, πληροφορίες έκαναν λόγο για τρεις αγνοούμενους. Ωστόσο, σύμφωνα με ενημέρωση του Λιμενικού, ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των επιβαινόντων στα σκάφη που βρίσκονταν στον όρμο, χωρίς να αναφερθεί κάποιος αγνοούμενος.

«Ακούστηκε ένα θόρυβος και έπεσε ένα μικρό κομμάτι βράχου, στη συνέχεια ένα δεύτερο μεγαλύτερο και τέλος, τρίτο μεγάλο κομμάτι βράχου που κατά την πτώση δημιούργησε μια θαλάσσια δίνη η οποία αναποδογύρισε τις βάρκες», δήλωσε στο ΑΜΠΕ μέλος πληρώματος σκάφους που βρίσκονταν στο σημείο.

Στη παραλία την ώρα της πτώσης των βράχων βρίσκονταν εκατοντάδες τουρίστες με μικρά παιδιά, που επιβιβάστηκαν σε σκάφη και απομακρύνθηκαν.

Όπως ανέφεραν ιδιοκτήτες σκαφών που ήταν στην περιοχή την ώρα που έπεσαν οι βράχοι, στο συγκεκριμένο κομμάτι της παραλίας είχαν αγκυροβολήσει τρία σκάφη αναψυχής με επιβάτες.

Η παραλία έχει πλέον εκκενωθεί, ενώ έχει απαγορευθεί από τη λιμενική αρχή Ζακύνθου η προσέγγιση σκαφών μέχρι νεωτέρας.

Ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής στην Ελευσίνα, αποτελούμενη από εννέα άτομα, αναχώρησε με σούπερ πούμα για το σημείο.

Άλλα 10 άτομα από την ΕΜΑΚ Πάτρας, με εκπαιδευμένο σκύλο, μεταβαίνουν με οχήματα στην Κυλλήνη και από εκεί στο νησί, προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες, στις οποίες συνδράμουν και οκτώ πυροσβέστες.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Νέα ενημέρωση: 13:54

Με αφορμή το συμβάν στην περιοχή Ναυάγιο, ο καθηγητής* Ευθύμιος Λέκκας προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων.

Η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5.000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους.

Έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε  ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον περιφερειάρχη Θεόδωρο Γιαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο, με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών.

* Δρ. Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, διευθυντής Εργαστηρίου Διαχείρισης Καταστροφών, διευθυντής ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών και Κρίσεων», πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet