Άρση του lockdown λίγο πριν τις γιορτές και μετά… τρίτο κύμα! Τι λένε οι ειδικοί
reader.gr
Κοινωνία

Άρση του lockdown λίγο πριν τις γιορτές και μετά… τρίτο κύμα! Τι λένε οι ειδικοί

Όσο πλησιάζουν οι γιορτές, αυξάνεται η αγωνία των λοιμωξιολόγων αλλά και η ανυπομονησία των πολιτών μήπως καταφέρουν και γιορτάσουν (έστω) τα Χριστούγεννα.

Οι επιστήμονες όμως δεν φαίνονται και τόσο αισιόδοξοι, καθώς φαίνεται πως -αν και ο ερχομός των εμβολίων δημιουργεί ελπίδες- είναι ορατό το ενδεχόμενο και τρίτου κύματος κορωνοϊού μετά τις γιορτές.

Μάλιστα, όπως δηλώνει στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, όχι μόνο θεωρείται δεδομένη η έλευση και τρίτου κύματος της πανδημίας αλλά «στην πραγματικότητα μπορεί να είναι πιο δύσκολο», ενώ επεσήμανε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα κυλίσουν οι γιορτές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, σαφώς, εάν δεν προσέξουμε μπορούμε να δούμε χειρότερους δείκτες σε κρούσματα, διασωληνώσεις και θανάτους επομένως η στάση μας κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο πως θα εξελιχθεί εν τέλει ένα τρίτο κύμα.

Παράλληλα, σημείωσε πως κατά τη γνώμη του το lockdown θα παραταθεί κατά τρεις εβδομάδες ακόμα, με το λιανεμπόριο να «ανεβάζει ρολά» λογικά μετά τις 14 Δεκεμβρίου.

Παγώνη: Θα έρθει τρίτο κύμα μετά τα Χριστούγεννα κι εμείς συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν

Την εκτίμηση ότι μετά τα Χριστούμενα θα έρθει το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, εξέφρασε από την πλευρά της και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο.

«Έχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς. Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Αναφορικά με τα κρούσματα, η κυρία Παγώνη δευκρίνισε ότι έχουμε μία σταθεροποίηση, ωστόσο την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να ξεκινήσει μια σταδιακή μείωση, καθώς απέχουμε ακόμη πολύ από τον στόχο των 500 κρουσμάτων ημεησίως:

«Θα δούμε μείωση την επόμενη εβδομάδα, όμως μόνο στα κρούσματα και όχι στους άλλους δείκτες, στους νοσηλευόμενους και στους θανάτους. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, το lockdown θα πάρει μια εβδομάδα παράταση σίγουρα. Τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί λίγο νωρίτερα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να είχε επιβληθεί το lockdown τον Οκτώβριο».

Σίγουρη η παράταση μίας εβδομάδας του lockdown

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών αναφέρθηκε και στο άνοιγμα της αγοράς, εκτιμώντας πως αυτό θα πάρει σίγουρα παράταση μίας εβδομάδας. Ακόμα και τότε, δηλαδή στις 7 Δεκεμβρίου, τα κρούσματα, πάντως, θα είναι περίπου στα 2.000 και ίσως και λίγο πιο κάτω:

«Αν μέχρι τότε υπάρξει μεγάλη μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις. Για να είμαστε ασφαλείς, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν στα 500».

Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νοσηλευομένων, οι οποίοι είναι περίπου 3.000, τόνισε ότι το 5% αυτών διασωληνώνεται. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται νέοι άνθρωποι, 18-20 ετών.  

Σχετικά με τις ΜΕΘ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών δήλωσε ότι η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα βρίσκονται στο κόκκινο και ίσως στη Βόρεια Ελλάδα χρειαστεί να γίνει επίταξη κι άλλων κλινών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ στην Αττική υπάρχουν 44 κενά κρεβάτια. 

Σύψας: Να ξεχάσουμε οριστικά τις 30 Νοεμβρίου για άνοιγμα της αγοράς

Από την πλευρά του, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εκτίμησε πως μέχρι την άνοιξη θα πάμε σε μία περίοδο με κυλιόμενα lockdown, την λεγόμενη τακτική «ακορντεόν».

«Το πάθημα του Οκτωβρίου θα μας γίνει μάθημα για τα επόμενα βήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως «όταν ανοίξει πάλι η οικονομία και η κοινωνία, θα πρέπει να γίνει με προσοχή και μεγάλη επιτήρηση».

Σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα, ήδη σημειώνεται μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις τελευταίες πέντε ημέρες, που δημιουργεί αισιοδοξία πως το επόμενο διάστημα θα δούμε μία έστω μικρή καθοδική τάση:

«Αν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 1.000 ή ιδανικά και κάτω από τα 500, θα υπάρξει μία περίοδος 1-2 εβδομάδων, που η επιδημία θα συνεχίσει να παράγει διασωληνώσεις και δυστυχώς και θύματα. Όταν περάσει αυτή η περίοδος, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για άρση μέτρων. Ο ένας και μοναδικός παράγοντας που θα μας κάνει να μιλήσουμε και να σκεφτούμε θα είναι ότι το σύστημα Υγείας δεν θα πιέζεται τόσο πολύ και η κάλυψη των κλινών σε ΜΕΘ θα είναι κάτω από 70% ή και 60%.».

O καθηγητής Λοιμωξιολογίας ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο χαλάρωσης στο τέλος του μήνα:

«Κατ’ αρχάς την ημερομηνία 30 Νοεμβρίου πρέπει να την ξεχάσουμε οριστικά. Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον. Όσο θα πλησιάζουμε τις γιορτές θα δούμε. Τα νούμερα είναι οριακά για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποιου είδους οικονομική δραστηριότητα. Θα το δούμε στην πορεία. Η πανδημία είναι απρόβλεπτη. Ελπίζω να μην δούμε άλλο σκαλοπάτι προς τα πάνω, αλλά προς τα κάτω», σχολίασε σχετικά.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet