Έλεγχοι ΣΔΟΕ σε εταιρείες – μαϊμού στη Βουλγαρία
Κοινωνία

Έλεγχοι ΣΔΟΕ σε εταιρείες – μαϊμού στη Βουλγαρία

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τις φορολογικές και αστυνομικές αρχές της Βουλγαρίας με στόχο να ελέγξουν καταρχάς αν οι εταιρείες στις οποίες εμφανίζονται να ανήκουν τα πανάκριβα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν με βουλγαρικές πινακίδες στην Ελλάδα έχουν πράγματι επιχειρηματική δραστηριότητα ή είναι απλώς εταιρείες – σφραγίδες που στήθηκαν με μοναδικό σκοπό κάποιοι Έλληνες να αποκτήσουν μια ή περισσότερες αφορολόγητες λιμουζίνες.

Μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» στελέχη του ΣΔΟΕ τόνισαν ότι στις περιπτώσεις εκείνες που διαπιστωθεί ότι Έλληνας φορολογούμενος κατέχει αυτοκίνητο με βουλγαρικές πινακίδες τότε υπάρχει έδαφος, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, για φορολογικό έλεγχο. Όταν δε το όχημα αποκτήθηκε μέσω εταιρείας – μαϊμού που έχει συσταθεί στη Βουλγαρία και δεν εμφανίζει έσοδα από πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα, τότε υπάρχει θέμα παραβίασης της ελληνικής τελωνειακής νομοθεσίας περί λαθρεμπορίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους «συλλαμβάνονται» να οδηγούν αυτά τα οχήματα.

Το φαινόμενο της απόκτησης πολυτελούς Ι.Χ. μέσω Βουλγαρίας έκανε την εμφάνισή του μετά την επιβολή φόρου πολυτελείας στην απόκτηση αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού, τη μεγάλη αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και των τελών κυκλοφορίας. Η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα χερσαία σύνορά της με την Ελλάδα διευκόλυνε πολύ όσους ήθελαν να παρακάμψουν την ελληνική φορολογική νομοθεσία για επενδύσεις αλλά και για κατανάλωση.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που φτάνουν στο ΣΔΟΕ το όλο σκηνικό «στήνεται» κυρίως με τους εξής τρόπους. Έλληνες που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα, ιδρύουν στη γειτονική χώρα μια εταιρεία στα «χαρτιά» η οποία δεν έχει καμία εμπορική δραστηριότητα και αγοράζουν ένα πολυτελές Ι.Χ. το οποίο κινούν στην Ελλάδα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι καταγγέλλοντες, το τελευταίο διάστημα πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν έναν άλλο ακόμη πιο απλό τρόπο για να αποκτήσουν το αυτοκίνητο των ονείρων τους. Δεν ανοίγουν καν εταιρεία αλλά μισθώνουν εικονικά το διαμέρισμα ενός Βούλγαρου γνωστού τους. Με τον τρόπο αυτό φαίνονται ως μόνιμοι πλέον κάτοικοι της γειτονικής χώρας και έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν σε τιμή Βουλγαρίας ένα πανάκριβο αυτοκίνητο.

Παράλληλα, μετά την επιβολή υψηλών φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα, εταιρείες του κλάδου μεταφορών μετακομίζουν, όπως καταγγέλλεται στις σχετικές αναφορές προς το ΣΔΟΕ, στη Βουλγαρία, όπου τοποθετούν βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας στα οχήματά τους. Στη συνέχεια επιστρέφουν στην Ελλάδα και συνεχίζουν να ασκούν όπως και πριν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες απαλλαγμένοι όμως από τις φορολογικές υποχρεώσεις τους προς το ελληνικό δημόσιο.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet