Ένας στους δύο εφήβους “κολλημένος” στην TV και το Internet
Κοινωνία

Ένας στους δύο εφήβους “κολλημένος” στην TV και το Internet

Ώρες ατελείωτες σπαταλά καθημερινά ο ένας στους δύο εφήβους μπροστά σε μία τηλεοπτική οθόνη ή σερφάροντας στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την πανελλήνια έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), περισσότεροι από τους μισούς εφήβους (54,5%) ηλικίας 11, 13 και 15 ετών απάντησαν το 2014 ότι περνούν, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον πέντε ώρες την ημέρα σε ηλεκτρονικές συσκευές με οθόνη. Περισσότερα αγόρια αναλώνουν κατ΄ αυτόν το χρόνο τους σε σχέση με τα κορίτσια (60,3% και 48,7%, αντίστοιχα).

Τα Σαββατοκύριακα η τηλεόραση, το Internet και τα smart phones «χτυπούν κόκκινο». Οι ίδιοι οι έφηβοι αναφέρουν ότι αφιερώνουν στην οθόνη δυόμισι ώρες περισσότερο χρόνο ημερησίως από ό,τι τις καθημερινές.

Σωματικές ενοχλήσεις

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών συνδέεται με την εμφάνιση σωματικών ενοχλήσεων (κεφαλαλγία, πόνο στη μέση), τον περιορισμό της σωματικής άσκησης, την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία, τις βίαιες ή επιθετικές συμπεριφορές, τη χρήση ουσιών, την πρώιμη έναρξη καπνίσματος και χρήσης αλκοόλ, την πρώιμη έναρξη σεξουαλικής ζωής. Ειδικά για την τηλεόραση, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστά οι γονείς να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να βλέπουν τηλεόραση για περισσότερο από δύο ώρες ημερησίως.

Στη μελέτη συμμετείχαν 4.141 μαθητές, ηλικίας 11, 13 και 15 ετών. Περισσότεροι από τους μισούς περνούν τουλάχιστον πέντε ώρες την ημέρα σε ηλεκτρονικές συσκευές με οθόνη, και επτάμισι τα Σαββατοκύριακα. Τουλάχιστον δυο ώρες την ημέρα παρακολουθούν ταινίες ή βίντεο οι τρεις στους πέντε εφήβους (59,7%). Ο ένας στους τρεις (36,1%) παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια και οι δύο στους πέντε (43,4%) περνούν χρόνο στην οθόνη για άλλους λόγους.

Πού διαφέρουν αγόρια και κορίτσια

Αγόρια και κορίτσια διαφέρουν σημαντικά στον χρόνο που αφιερώνουν σε ηλεκτρονικές συσκευές με οθόνη. Τα αγόρια αναφέρουν παρακολούθηση τηλεόρασης ή βίντεο για τουλάχιστον πέντε ώρες την ημέρα, σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό (13%) από ό,τι τα κορίτσια (7,7%). Επιπλέον, τα αγόρια παίζουν σε ηλεκτρονικές κονσόλες τουλάχιστον δυο ώρες την ημέρα σε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό (47,7%) από ό,τι τα κορίτσια (24,7%). Ωστόσο, τα δύο φύλα δεν διαφέρουν σημαντικά στον χρόνο που αφιερώνουν στην ενασχόληση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή άλλη συσκευή για ενημέρωση και κοινωνική δικτύωση.

Ο χρόνος που αφιερώνουν οι 11χρονοι σε ηλεκτρονικές συσκευές με οθόνη -τόσο συνολικά όσο και στα επιμέρους είδη ενασχόλησης (τηλεόραση ή βίντεο, ηλεκτρονικά παιχνίδια, ενημέρωση ή κοινωνική δικτύωση κτλ.)- είναι σημαντικά λιγότερος συγκριτικά με τους εφήβους ηλικίας 13 και 15 ετών. Οι 15χρονοι αναφέρουν ενασχόληση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή άλλη συσκευή για ενημέρωση, κοινωνική δικτύωση, για τουλάχιστον δυο ώρες την ημέρα σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από τους μαθητές μικρότερης ηλικίας (57,1% οι 15χρονοι, 49% οι 13χρονοι και 24,3% οι 11χρονοι), ενώ οι 13χρονοι αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό (43,7%) ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια σε σύγκριση τόσο με τους μικρότερους (27,8%) όσο και με τους μεγαλύτερους (36,4%) εφήβους.

Εξάρτηση από το Internet

Ένας στους επτά μαθητές ηλικίας 15 ετών παρουσιάζει συμπτώματα εξάρτησης από το Internet. Παρόμοια ποσοστά παρουσιάζουν και τα δύο φύλα (αγόρια 13,9% και κορίτσια 14,4%). Διαχρονικά, από το 2010 ως το 2014, το αντίστοιχο ποσοστό δεν μεταβάλλεται στατιστικά σημαντικά, τόσο στο σύνολο των 15χρονων όσο και στα δύο φύλα ξεχωριστά (15,5% το 2010 και 14,1% το 2014, για το σύνολο των 15χρονων).

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet