Εκατοντάδες στην Τραπεζούντα για την Κοίμηση
Κοινωνία

Εκατοντάδες στην Τραπεζούντα για την Κοίμηση

Εκατοντάδες ήταν και φέτος οι προσκυνητές που ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου για να τιμήσουν στην ιστορική Μονή Σουμελά στην Τραπεζούντα την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η θεία λειτουργία τελέστηκε προεξάρχοντος του πατριάρχη Βαρθολομαίου με συλείτουργους τους επισκόπους Δέρβης, Ιεζεκιήλ (βοηθό του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας) και Σιεμιατίτσε Γεώργιο (ιεράρχη της Εκκλησίας Πολωνίας).

«Για τους χριστιανούς, (η Μονή Σουμελά) δεν έπαψε ποτέ να είναι οίκος και Θεού και πύλη του ουρανού. Γι αυτό και ελκύει διά μέσου των αιώνων, πιστούς εκ θαλάσσης και λίβα και από ανατολάς. Γι΄ αυτό είμαστε και εμείς σήμερα στις αγιασμένες αυλές της. Και ας μην έχει ηγούμενο και καλογήρους να μας υποδεχτούν, ας μην έχει καμπάνα να χτυπά και να αντιλαλεί στα γύρω βουνά» είπε ο πατριάρχης στο εκκλησίασμα που είχε συγκεντρωθεί στην αυλή της Ιστορικής Μονής.

Ο πατριάρχης σημείωσε ακόμα ότι οι εκκλησιαστικοί πρόγονοί μας κατάφεραν να προστατεύσουν την πίστη τους κάτω από δύσκολες συνθήκες και πρόσθεσε ότι «και σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανοί βιώνουν παρεμφερείς συνθήκες.

«Στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική αυξάνονται οι απειλές για την ανθρωπότητα με αφορμή τη διαμάχη των θρησκευτικών και δογματικών διαφορών» είπε και απηύθυνε έκκληση προς όσους μιλούν εν ονόματι της θρησκείας «να μην καταστρέψουμε τον κόσμο μας και αυτή τη γεωγραφία».

Η πατριαρχική θεία λειτουργία, η οποία γίνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στον αύλειο χώρο της ιστορικής μονής, που έπαψε να λειτουργεί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας το 1923.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet