Ιερά Σύνοδος: Η αποτέφρωση νεκρών δεν διαφέρει και πολύ από την ανακύκλωση απορριμάτων!
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Ιερά Σύνοδος: Η αποτέφρωση νεκρών δεν διαφέρει και πολύ από την ανακύκλωση απορριμάτων!

Η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε ένα φυλλάδιο στο οποίο διατυπώνει την πάγια άποψή της κατά της αποτέφρωσης, αφού ισχυρίζεται ότι «η σύγχρονη “αποτέφρωση νεκρών” δεν διαφέρει και πολύ από την “ανακύκλωση απορριμάτων”».

Σύμφωνα με το dogma.gr, η Ιερά Σύνοδος, με ένα τετρασέλιδο φυλλάδιο, στρέφεται για ακόμα μία φορά κατά της αποτέφρωσης και αναφέρει την πάγια θέση της ότι όσοι επιλέξουν το συγκεκριμένο τρόπο «δεν θα τύχουν Κηδείας από την Εκκλησία».

Όπως αναφέρεται στο φυλλάδιο της Ιεράς Συνόδου, «η Εκκλησία θεωρεί το ανθρώπινο σώμα ως “ιερό”» και «η ταφή ανήκει στην παράδοση της Εκκλησίας που σέβεται το ανθρώπινο σώμα ως δημιούργημα του Θεού, γι’ αυτό και το ενταφιασμένο σώμα γίνεται αντικείμενο φροντίδας και προσευχών. Το νεκρό σώμα δεν είναι “στέρεο απόβλητο” όπως το αντιμετωπίζουν οι θιασώτες της αποτέφρωσης».

Μάλιστα δηλώνει ότι οι «θιασώτες της αποτέφρωσης» και οι «υπερασπιστές της καύσης», όπως αποκαλεί όσους τάσσονται υπέρ της αποτέφρωσης, επικαλούνται «τεχνικούς λόγους (χωροταξικούς, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς)», οι οποίοι όμως, όπως αναγράφεται στο φυλλάδιο, «για τα μέλη της Εκκλησίας δεν μπορούν να αποτελέσουν επαρκείς λόγους για τη βίαιη καταστροφή του ανθρώπινου σώματος».

Επίσης αναφέρει και τις φάσεις της αποτέφρωσης για να υπερασπιστεί την ανωτέρω άποψη και όπως ισχυρίζεται ότι «στη σύγχρονη διαδικασία της -κατ’ ευφημισμόν- “αποτέφρωσης”, μετά από την καύση του νεκρού σε κλίβανο ο ανθρώπινος σκελετός ρίχνεται σε ηλεκτρικό σπαστήρα (μίξερ, cremulator) θρυμματίζεται και μετατρέπεται σε σκόνη».

Ακόμα η Ιερά Σύνοδος ισχυρίζεται ότι «η σύγχρονη “αποτέφρωση νεκρών” δεν διαφέρει και πολύ από την “ανακύκλωση απορριμάτων”» και τονίζει ότι «για το ήθος της Εκκλησίας μας, αυτή η διαδικασία μηχανικού αφανισμού του σώματος δεν τιμά τον κεκοιμένο άνθρωπο να καεί σε κλίβανο και να θρυμματιστεί σε μίξερ».

«Η Εκκλησία, ως κοινότητα, που είναι κατ’ εξοχήν χώρος ελευθερίας, δεν καταναγκάζει κανέναν άνθρωπο να τηρεί τις παραδόσεις Της. Έχει όμως το δικαίωμα να θεωρήσει την καύση ως μεταχείριση αντίθετη προς τις αρχές, την παράδοση και τα έθιμά Της» και για αυτόν τον λόγο «προφανώς όσοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν την παράδοση της Εκκλησίας, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την αποτέφρωση, οπότε δεν θα τύχουν Εξοδίου Ακολουθίας (Κηδείας) από την Εκκλησία», συνεχίζει η Ιερά Σύνοδος.

Τέλος, αναφέρει ότι όσοι επιλέξουν την αποτέφρωση «οφείλουν να αναγνωρίσουν την ελευθερία της Εκκλησίας να μην υποχρεωθεί να τελέσει Εξόδιο Ακολουθία για κάποιον που αποφάσισε να μην ανήκει καθόλου ή επιλεκτικά στην Εκκλησία» και τονίζει ότι «πρέπει όμως, να κατανοήσουν όλοι… ότι η απανθράκωση του σώματος και σύνθλιψή του αποτελεί εκδήλωση που κατ’ ουσίαν “βεβηλώνει” την ανθρώπινη ύπαρξη… Τα νεκρά σώματα δεν είναι απορρίμματα. Δεν είναι άχρηστα αντικείμενα, τα οποία πρέπει να παραδοθούν στη φωτιά και στον θρυμματισμό, δηλαδή σε έναν βίαιο αφανισμό. Η εκκλησία αρνείται την καύση, επειδή αρνείται το αμετάκλητο ανθρώπινο τέλος και τη βία προς το ανθρώπινο πρόσωπο», καταλήγει η Ιερά Σύνοδος.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet