Κατεβάζει… διακόπτες η ΔΕΗ
Κοινωνία

Κατεβάζει… διακόπτες η ΔΕΗ

Απεργίες των εργαζομένων στις μονάδες της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα ξεκινούν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, με την κυβέρνηση να απειλεί με επιστράτευση των απεργών. Όπως λέει ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος» Σάκης Μάστορας, εφόσον το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» κατατεθεί στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης, το βράδυ οι εργαζόμενοι θα συγκεντρώνονται στις μονάδες όπου εργάζονται, θα ενημερώνονται στις πύλες για τις εξελίξεις, χωρίς να πραγματοποιούν καταλήψεις, και δεν θα προσέρχονται στη δουλειά τους για εργασία.

Απεργιακές κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία), σε όλα τα ορυχεία (λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, καθώς και εκείνα του Νοτίου Πεδίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου), στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Άγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, το υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, το υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Άρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα. «Σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει παραγωγή ρεύματος θα υπάρξει απεργία» προσθέτει ο κ. Σ. Μάστορας.

Με επιστράτευση απειλεί η κυβέρνηση

Δεν θα κυβερνήσουν οι συνδικαλιστές, δεν θα γίνει όμηρος η χώρα, η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα για να μην συμβεί αυτό, τόνισε σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΙ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

«Σε στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν μπορεί ο συνδικαλισμός να παρεμβαίνει… Δεν είναι δική τους η ΔΕΗ και το ρεύμα, δεν έχουν δικαίωμα να κατεβάζουν διακόπτες, αποτελεί σαμποτάζ κατά του κράτους… 20 εκατ. τουρίστες να έρθουν και να μην έχουν κλιματισμό; Δεν θα κυβερνήσουν οι συνδικαλιστές, δεν θα γίνει όμηρος η χώρα. Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα για να μη συμβεί αυτό» διαμήνυσε η κ. Σ. Βούλτεψη. «Να έχουμε τους συνδικαλιστές να παίρνουν τα χρήματα για να πηγαίνουν ταξίδια; Η ΔΕΗ δεν ξεπουλιέται, ήδη έχει μετόχους, εισήχθη στο ΧΑ» σημείωσε, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις στο ν/σ που κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Αμύνταιο

Τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό ΑΗΣ και το ορυχείο στο Αμύνταιο της Φλώρινας θα επισκεφθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ «για την αποτροπή του ξεπουλήματος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.)». Στη 13:30, θα έχει συνάντηση με τους φορείς της περιοχής που συνδιοργανώνουν το συλλαλητήριο στο Αμύνταιο (Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμυνταίου).

Εξάλλου, η γραμματεία του ΠΑΜΕ Κοζάνης διοργανώνει το πρωί της Πέμπτης απεργιακή συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοζάνης και το βράδυ της Παρασκευής συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης ενάντια στην πώληση της «μικρής ΔΕΗ».

Επιστολή του μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης στον πρωθυπουργό

Στο μεταξύ, επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απέστειλε ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος για το θέμα της ΔΕΗ. Σε αυτήν αναφέρει ότι η είδηση για την πώληση τμήματος της ΔΕΗ ακούστηκε ως κεραυνός στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας.

«Αγωνία και πόνος επικρατεί εις τον λαόν, ο οποίος, προερχόμενος επί τω πλείστον από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης και αλλαχού, εγκαταστάθη εις όλους τους χώρους, όπου αναπτύχθησαν οι μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας, με αποτέλεσμα και πάλι να ξεριζωθή μεταφερόμενος σε άλλους χώρους χάνοντας και την γην, την οποίαν καλλιεργούσε» σημειώνει και επισημαίνει ότι υπήρξαν και θετικά για εκείνους αφού πολλοί εργάζονταν στις μονάδες αυτές.

Καταστροφή για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα χαρακτηρίζει τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ). «Η ιδιωτικοποίηση μιας από τις ελάχιστες βαριές βιομηχανίες που έχουν απομείνει στη χώρα μας και δημιουργήθηκε από χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου αναμένεται να δώσει τη χαριστική βολή στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΕΚΘ.

Παράλληλα κάνει λόγο για καταστροφικά αποτελέσματα από την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλες χώρες καθώς σημειώθηκαν τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια. «Η υποστήριξη του δημόσιου ρόλου της ΔΕΗ και του κοινωνικού αγαθού του ρεύματος είναι υπόθεση όλων μας» αναφέρει το ΕΚΘ και δηλώνει ότι στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του οργανισμού.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet