Λέσβος: Ρεκόρ μεταναστευτικών ροών σε σχέση με το 2017
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Λέσβος: Ρεκόρ μεταναστευτικών ροών σε σχέση με το 2017

Ρεκόρ μεταναστευτικών ροών σε σχέση με το 2017 προς τη Λέσβο. Τους 328 έφτασαν οι πρόσφυγες που έφτασαν στη Μυτιλήνη μέσα σε ένα 24ωρο, αριθμός ρεκόρ από την αρχή του 2017 μέχρι σήμερα, κάτι που δημιούργησε έντονες ανησυχίες στις διωκτικές Αρχές. Ανησυχία όμως προκάλεσε, όχι μόνο ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων που πέρασαν στη Λέσβο, αλλά και ο τρόπος μετακίνησης, αφού τα εννέα περιστατικά εκδηλώθηκαν κατά μήκος όλων των βόρειων, των ανατολικών και των νοτιοανατολικών ακτών του νησιού, με διαφορετικά σημεία εκκίνησης. Αυτό θύμισε το πολύ δύσκολο καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2015 με την ανάλογη εκδήλωση του φαινομένου.

Ο θόρυβος που προκλήθηκε, πάντως, φαίνεται ότι ενεργοποίησε την τουρκική ακτοφυλακή, που αργά το μεσημέρι της Πέμπτης ανακοίνωσε επίσημα στην ιστοσελίδα της ότι από χθες το απόγευμα και σε διάστημα 24 ωρών, πραγματοποίησε συνολικά 12 παρεμβάσεις, επαναπροωθώντας στις τουρκικές ακτές 488 άτομα. Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Δικελί και της Φώκαιας πραγματοποίησε εννέα επεμβάσεις σε βάρκες με κατεύθυνση προς τη Μυτιλήνη, επαναπροωθώντας 387 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ στην περιοχή των Διδύμων και του Κουσάντασι πραγματοποίησε τρεις επεμβάσεις, επαναπροωθώντας 101 άτομα.

Η κατάσταση πάντως στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια χαρακτηρίζεται πλέον και επίσημα «εκρηκτική». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στον καταυλισμό διαμένουν 5.674 άτομα, ενώ συνολικά στην περιοχή της Μυτιλήνης των 32.000 κατοίκων, στη Μόρια και σε άλλες δομές βρίσκονται συνολικά 7.812 πρόσφυγες και μετανάστες.

Εντυπωσιακή πάντως παραμένει η σχεδόν μηδενική ροή προσφύγων και μεταναστών προς τη Χίο, για τρίτο συνεχή μήνα. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιανουάριο στη Χίο πέρασαν συνολικά 179 άτομα, τον Φεβρουάριο 47, ενώ κατά τον Μάρτιο και μέχρι σήμερα 58.

Αρχικά από τις ελληνικές Αρχές πιστεύονταν ότι η αιτία της ελαχιστοποίησης σχεδόν των ροών προς τη Χίο, είχε να κάνει με τη γειτνίαση των ακτών, απ’ όπου αναχωρούν οι βάρκες, με τη μεγαλούπολη της Σμύρνης, όπου και κρύφτηκαν οι αντικαθεστωτικοί, για τη σύλληψη των οποίων έχει εξαπολυθεί ένα πραγματικό ανθρωποκυνηγητό από το καθεστώς του Ερντογάν. Στη θαλάσσια περιοχή λοιπόν μεταξύ Χίου και των γειτονικών στη Σμύρνη ακτών επιχειρεί η ακτοφυλακή, με αποτέλεσμα των μηδενισμό του περάσματος προσφύγων και μεταναστών.

Όπως όμως αρχικά έδειξε η δημοσιογραφική έρευνα και αποδείχθηκε και επίσημα στη συνέχεια, στην τουρκική χερσόνησο της Ερυθραίας, απέναντι από τη Χίο, από τις αρχές του Ιανουαρίου λειτουργεί η υπηρεσία αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών που ανήκει στην αστυνομία της Τουρκίας.

Ανάλογες υπηρεσίες δεν λειτουργούν όμως βόρεια και νότια της Σμύρνης, όπου και ο έλεγχος των ροών ασκείται από την τουρκική στρατοχωροφυλακή, στελέχη της οποίας έχουν καταγγελθεί για σχέσεις με το κύκλωμα διακίνησης ανθρώπων, αλλά έχει αποδυναμωθεί από τα επίλεκτα στελέχη της συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία. Η δράση της νέας αυτής υπηρεσίας αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών, με έδρα τον Τσεσμέ, στους δρόμους προς τις ακτές απέτρεψε την κίνηση δεκάδων υπερφορτωμένων με πρόσφυγες και μετανάστες αυτοκινήτων, οι οποίοι και επαναπροωθήθηκαν στο εσωτερικό. Αυτοί θεωρείται ότι διοχετεύθηκαν προς τα βόρεια, προς τις ακτές απέναντι από τη Λέσβο, όπου ο έλεγχος είναι δυσχερέστερος και άρα το πέρασμά τους ευκολότερο.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet