Πλαστό e-mail υποκλέπτει στοιχεία με δόλωμα την Επιστροφή Φόρου
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Πλαστό e-mail υποκλέπτει στοιχεία με δόλωμα την Επιστροφή Φόρου

Πλαστό μήνυμα δήθεν από το υπουργείο Οικονομικών με θέμα «Επιστροφή Φόρου» με αναφορά στο ποσό φαίνεται ότι κυκλοφορεί από mailbox σε mailbox αυτές τις ημέρες. Συνεργάτης του tech.in.gr έλαβε το πειστικό μήνυμα ψαρέματος στοιχείων πιστωτικών καρτών και σας το παραθέτει.

Το μήνυμα φαίνεται να αποστέλλεται από το «Tax Refund» και στο σώμα του αναφέρεται ότι ο παραλήπτης έχει επιστροφή φόρου από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ παραπέμπει σε αδιόρατο δικτυακό τόπο «για να λάβετε την επιστροφή φόρου σας», αναφέροντας συγκεκριμένα το ποσό των 452,30 ευρώ στο θέμα του e-mail.

Όταν ο χρήστης κάνει κλικ πάνω στο κείμενο της παραπομπής οδηγείται σε πλαστό δικτυακό τόπο που φαίνεται να είναι αυτός της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Εκεί αναφέρεται με κόκκινα γράμματα και διφορούμενη και κακή χρήση της ελληνικής γλώσσας ότι «ο χρήστης θα επιστρέψει το καταβληθέν ποσό», και επιβεβαιώνοντας στοιχεία πιστωτικής κάρτας, συμπληρώνοντας ακόμα και τον τριψήφιο κωδικό ασφαλείας, «τα χρήματα θα πιστωθούν» στον λογαριασμό του. Το «πλήκτρο» γράφει «Πάρτε Φόρος» και η διεύθυνση από την οποία προέρχεται δεν είναι αυτή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, αλλά η telas.by.

Από την κακή χρήση της γλώσσας, που προέκυψε από την προφανή προσπάθεια προσαρμογής ενός πλαστού μηνύματος σε διάφορες γλώσσες, ανάλογα με τη χώρα, αλλά και από τη διεύθυνση είναι φανερό ότι πρόκειται για μήνυμα phishing (ενέργεια εξαπάτησης των χρηστών του διαδικτύου, κατά την οποία ο «θύτης» υποδύεται μία αξιόπιστη οντότητα, καταχρώμενος την ελλιπή προστασία που παρέχουν τα ηλεκτρονικά εργαλεία, και την άγνοια του χρήστη-«θύματος», με σκοπό την αθέμιτη απόκτηση προσωπικών δεδομένων, όπως είναι ευαίσθητα ιδιωτικά στοιχεία και κωδικό).

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet