Προβληματισμοί για την πλωτή φιλοξενία μεταναστών στην Κω
Κοινωνία

Προβληματισμοί για την πλωτή φιλοξενία μεταναστών στην Κω

Στην Κω έφτασε το μεσημέρι της Παρασκευής το πλοίο «Ελεύθεριος Βενιζέλος» που θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτό κέντρο παραμονής μεταναστών.

Το πλοίο έφτασε στις 14:15, και παρέμενε έξω από το λιμάνι περιμένοντας εντολή να δέσει. Η χωρητικότητά του φτάνει τα 2.500 άτομα και αναμένεται να φιλοξενήσει μετανάστες που έχουν φτάσει στο νησί, κυρίως από τη Συρία, για περίπου δύο εβδομάδες.

Αστυνομικοί και λιμενικοί εκφράζουν εντούτοις προβληματισμούς, λέγοντας ότι η σχετική απόφαση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους τόσο για την ασφάλεια των μεταναστών και του πληρώματος, όσο και των ενστόλων που θα κληθούν να υλοποιήσουν το εγχείρημα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού τα Διοικητικά Συμβούλια των αστυνομικών υπαλλήλων βορείου και νοτίου Δωδεκανήσου, καθώς επίσης και το σωματείο των Λιμενικών, αναφέρονται τα εξής:

«Είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την απόφαση μετακίνησης πλοίου στην Κω, και η παραμονή του εντός του λιμένα, για την φιλοξενία 2.500 μεταναστών από τον μεγάλο αριθμό που βρίσκονται σήμερα στο νησί. Από την πλευρά μας θα θέλαμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας ως προς την υλοποίηση του εγχειρήματος και την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων.

»Θεωρούμε ότι η ανωτέρω πρωτοβουλία εγκυμονεί πολύπλευρους κινδύνους για την ασφάλεια τόσο των μεταναστών και του πληρώματος (φωτιά, διενέξεις μεταξύ διαφόρων εθνικοτήτων κ.ά.), όσο και των ένστολων (ΕΛ.ΑΣ, Λ.Σ.), που θα κληθούν να υλοποιήσουν το εγχείρημα.

»Η πείρα μας έχει δείξει ότι η πολυήμερη παραμονή αλλοδαπών διαφόρων εθνικοτήτων σε κλειστούς χώρους δημιουργεί εντάσεις τις οποίες στον ιδιότυπο χώρο ενός πλοίου δύσκολα αντιμετωπίζονται.

»Εμείς ζητάμε την άμεση μεταφορά των μεταναστών από τη νήσο Κω με το συγκεκριμένο πλοίο σε οργανωμένες ανοικτές δομές της ηπειρωτικής χώρας, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την ταυτοποίησή τους», καταλήγουν.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet