Χωρίς μάσκες από σήμερα Πέμπτη – Ανάσες ελευθερίας στους δημόσιους χώρους
Ερμού (Πηγή: Eurokinissi)
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Χωρίς μάσκες από σήμερα Πέμπτη – Ανάσες ελευθερίας στους δημόσιους χώρους

Ανάσες ελευθερίας στους δημόσιους χώρους παίρνουν για πρώτη φορά φέτος, από σήμερα Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021, οι πολίτες, με την κατάργηση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας. Η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους θεσπίστηκε ως μέτρο για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού από το φθινόπωρο του 2020, εξαιτίας του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου. 

Οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19, αλλά και η εκτεταμμένη χρήση των self test, περιόρισαν σημαντικά το τρίτο επιδημικό κύμα με αποτέλεσμα η Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων να εισηγηθεί οι πολίτες να… πάρουν ανάσα στους δημόσιους χώρους, αφού από σήμερα δεν θα φορούν μάσκα, όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε στην ενημέρωση της Τετάρτης (23/6) στο υπουργείο Υγείας ότι θα παραμείνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας μόνο για τους εσωτερικούς χώρους. 

Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας

Από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 καταργείται και το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι που θα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων δεν θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε self test. Το ίδιο θα ισχύει και για τους αθλούμενους σε γυμναστήρια, τα οποία θα μπορούν να επισκέπτονται χωρίς τεστ, αν και εφόσον έχει περάσει 15 μέρες από τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου. 

Επίσης, αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι, από 6 άτομα που ισχύει σήμερα. Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300. Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/ πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Εξυπηρέτηση στο Δημόσιο 

Από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου έρχεται και το τέλος της τηλεργασίας για συγκεκριμένες ομάδες υπαλλήλων του Δημοσίου. Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου, οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία. Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου, οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

Όσον αφορά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η διοίκηση κάθε υγειονομικής μονάδας θα είναι αρμόδια για την αξιοποίηση των εργαζομένων στις κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν. Παράλληλα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων έκανε γνωστή την αλλαγή του τρόπου εξυπηρέτησης των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.
  • Συνεχίζεται η τήρηση των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών (1 άτομο ανά 16τ.μ.).
  • Συνεχίζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet