Σε θέσεις… μάχης υπουργείο Παιδείας και πρυτάνεις
Κοινωνία

Σε θέσεις… μάχης υπουργείο Παιδείας και πρυτάνεις

Η συμμετοχή των φοιτητών στην ανάδειξη των πανεπιστημιακών αρχών, η επαναφορά των “αιώνιων φοιτητών” στα μητρώα των ανώτατων ιδρυμάτων και η διάταξη για το άσυλο είναι τα θέματα που αναμένεται να ανεβάσουν τους τόνους στο διάλογο πρυτάνεων – υπουργείου Παιδείας για το νομοσχέδιο, το οποίο ουσιαστικά καταργεί τις αλλαγές του νόμου Διαμαντοπούλου.

Οι πρυτάνεις θα γνωστοποιήσουν τις θέσεις τους επί του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε έκτακτη σύνοδο, που θα πραγματοποιήσουν στις αρχές του νέου έτους.

Το νομοσχέδιο, που αναρτάται σήμερα, Δευτέρα, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, παραδόθηκε από τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη και την αναπληρώτρια υπουργό Σία Αναγνωστοπούλου στους πρυτάνεις χθες Κυριακή, τελευταία ημέρα της τακτικής συνόδου τους, κι ενώ πρόκειται να ξεκινήσει ο εθνικός διάλογος για την παιδεία υπό την προεδρία του καθηγητή Αντώνη Λιάκου.

Εκλογή πρυτανικών αρχών

Με βάση το νέο νομοσχέδιο, οι φοιτητές θα ψηφίζουν και πάλι για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών, δικαίωμα το οποίο τους είχε αφαιρεθεί από τον προηγούμενο νόμο. Δικαίωμα ψήφου αυτή τη φορά δεν θα έχουν μόνο οι εκπρόσωποί τους, αλλά όλοι, ενώ η ψήφος τους θα προσμετράται με συντελεστή 0,2 (το ένα πέμπτο που έχει η βαρύτητα της ψήφου των μελών ΔΕΠ) και θα συναρτάται με το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές. Η ψηφοφορία θα γίνεται με κάλπη και σε περίπτωση που διακοπεί δύο φορές, τότε θα επαναλαμβάνεται ηλεκτρονικά.

Ως προς το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Παιδείας, αυτό θα αναγνωρίζεται πλέον μόνο στους καθηγητές α΄ βαθμίδας του οικείου ιδρύματος. Οι πρυτανικές εκλογές, προβλέπεται ακόμη, θα πραγματοποιηθούν 50 ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου, εκτός από τα πανεπιστήμια όπου έγιναν εκλογές με βάση τις πρόσφατα ψηφισμένες τροπολογίες. Τα Συμβούλια Ιδρύματος, θεσμός που είχε εισαχθεί πριν από τρία χρόνια, αποκτούν μόνο γνωμοδοτική λειτουργία.

“Αιώνιοι φοιτητές”

Στο θέμα των «αιωνίων», οι φοιτητές που είχαν διαγραφεί με τον προηγούμενο νόμο ως επί μακρόν ανενεργοί, και οι οποίοι υπολογίζονται σε περισσότερους από 150.000, θα μπορούν να επανεγγραφούν στις σχολές τους με αίτηση, ενώ θα διατηρούν την ιδιότητά τους, αυτή του φοιτητή, έως την απονομή του τίτλου σπουδών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι καταργείται το ανώτατο όριο των ν+2 ετών για τις σπουδές. Παρά τη διατήρηση της ιδιότητας, πάντως, αυτοί οι φοιτητές θα χάνουν το δικαίωμά τους σε παροχές σίτισης, στέγασης και εκπτώσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αντίθετα, οι φοιτητές θα έχουν το δικαίωμα να διακόψουν τις σπουδές τους με έγγραφη αίτηση για όσα εξάμηνα επιθυμούν, ανεξάρτητα εάν αυτά είναι συνεχόμενα ή όχι. Κατά την περίοδο της διακοπής θα χάνεται η φοιτητική ιδιότητα.

Ολοκληρωτική επαναφορά ασύλου

Το νέο νομοσχέδιο φέρνει και την ολοκληρωτική επαναφορά του ασύλου τουλάχιστον ως προς τη διατύπωση, αφού θα έχει την ίδια με εκείνη που ίσχυε πριν καταργηθεί από τον λεγόμενο νόμο Διαμαντοπούλου.

Πηγή: in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet