Στο ΕΔΑΔ η Ελλάδα για τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας
Κοινωνία

Στο ΕΔΑΔ η Ελλάδα για τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγαν 42 μετανάστες από το Μπανγκλαντές που εργάζονταν στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, καταγγέλλοντας συνθήκες δουλείας και καταναγκαστικής εργασίας.

Όπως ανακοίνωσε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), η προσφυγή καταγγέλλει παραβίαση του άρθρου 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και θα εξεταστεί από το δικαστήριο μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται ελληνική υπόθεση για το συγκεκριμένο άρθρο και η πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αφορά ένα τόσο μεγάλης κλίμακας φαινόμενο καταναγκαστικής εργασίας.

Τέσσερις διεθνείς οργανώσεις και ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα έκαναν παρέμβαση τρίτου στη δίκη, αναφέρει το ΕΣΠ. Οι ελληνικές αρχές καλούνται έως τις 20 Ιανουαρίου 2016 να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την παράβαση των θετικών υποχρεώσεων που απορρέουν από το άρθρο 4.

Τα γεγονότα στη Μανωλάδα τον Απρίλιο του 2013, καθώς και η αντίδραση από την ελληνική κοινωνία και το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου, κατέδειξαν τα προβλήματα αντιμετώπισης φαινομένων εργασιακής εκμετάλλευσης και συνθηκών εργασίας, που δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές, τονίζει το ΕΣΠ, το οποίο υποστήριξε ως πολιτική αγωγή τα θύματα της Μανωλάδας και στα ελληνικά δικαστήρια.

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, επισημαίνει το ΕΣΠ, απαιτείται νομοθετική παρέμβαση και ορθή εφαρμογή σχεδίου δράσης.

«Η προσφυγή ενώπιον του ΕΔΑΔ ελπίζουμε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την αποτροπή μελλοντικών “Μανωλάδων”» καταλήγει το ΕΣΠ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2013 μετανάστες που εργάζονταν στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας κυνηγήθηκαν από τους επιστάτες της φυτείας, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους με κυνηγετικό όπλο τραυματίζοντας οκτώ άτομα.

Έναν χρόνο μετά το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας έκρινε αθώους τον ιδιοκτήτη της φυτείας και τον έναν από τους επιστάτες. Στα μαλακά έπεσαν οι άλλοι δύο επιστάτες, που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την έφεση.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet