Άδεια τα ταμεία στην Ουκρανία
Κόσμος

Άδεια τα ταμεία στην Ουκρανία

«Για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση όχι τους προσεχείς μήνες αλλά μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, η Ουκρανία έχει ανάγκη χρήματα τώρα», δήλωσε ο Λιούμπομιρ Μίτοφ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου IIF, το οποίο εκπροσωπεί 450 μεγάλες τράπεζες . «Τα κρατικά ταμεία είναι άδεια», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «οι οικονομικές προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπο το Κίεβο είναι γιγαντιαίες».

Σύμφωνα με το IIF, τα διαθέσιμα της Ουκρανίας σε συνάλλαγμα έχουν μειωθεί από 16 δισ. δολάρια στα τέλη του Ιανουαρίου σε 12 δισ. δολάρια σήμερα, ενώ η χώρα χρειάζεται να διαθέτει 25 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση μόνο για να πληρώνει τοκοχρεολύσια στους πιστωτές της.

«Η δημοσιονομική κατάσταση είναι τόσο απελπιστική που η μόνη επιλογή της κυβέρνησης για να καταβάλει συντάξεις και μισθούς είναι να τυπώσει χρήμα, κάτι το οποίοι ενέχει τον κίνδυνο να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός και να υποτιμηθεί το ουκρανικό νόμισμα».

Ανήσυχοι Ολάντ και Πούτιν

Την ανάγκη να υπάρξει μια ειρηνική μετάβαση στην Ουκρανία αλλά, παράλληλα, να διασφαλιστεί και η «εδαφική της ακεραιότητα» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο είχε τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου τηλεφωνική επικοινωνία.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων ο Ολάντ σημείωσε ότι «ο αναμενόμενος σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας συναίνεσης θα πρέπει να επιτρέψει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών και την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία».

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να δοθεί οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ώστε να προχωρήσει ο οικονομικός εκσυγχρονισμός» της χώρας, επεσήμανε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία θα πρέπει να συνεργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Ολάντ στον Πούτιν, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να «συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις».

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πολιτική κρίση στην Ουκρανία. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι την επικοινωνία επιδίωξε η γαλλική πλευρά.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet