Απεργίες και διαδηλώσεις ξανά σε όλη τη Γαλλία
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Απεργίες και διαδηλώσεις ξανά σε όλη τη Γαλλία

Χωρίς μέσα μεταφοράς, χωρίς σχολεία και με χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Γαλλίας συνεχίζονται για 13η ημέρα οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων εργαζομένων ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν.

Μία ημέρα μετά την παραίτηση του επιτρόπου αρμόδιου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, Ζαν-Πολ Ντελεβουάγ – μετά την αποκάλυψη ότι απέκρυψε τη συμμετοχή του σε διοικητικά συμβούλια μη κερδοσκοπικών οργανισμών- τα συνδικάτα ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους προσδοκώντας σε μία επανάληψη του 1995, όταν υποχρέωσαν την τότε κυβέρνηση να αποσύρει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, έπειτα από τρεις εβδομάδες απεργιών πριν από τα Χριστούγεννα.

Στην πρώτη ένδειξη ότι οι διαδηλώσεις μπορεί γρήγορα να πάρουν μορφή σύγκρουσης με τις αρχές, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων στη Νάντη, όπου στο παρελθόν έχουν σημειωθεί αρκετές συμπλοκές μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και ακροαριστερών οργανώσεων.

Οι μισές γραμμές του μετρό παραμένουν και σήμερα κλειστές, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση εκατοντάδων χιλιομέτρων στους δρόμους του Παρισιού και των προαστίων του. Πολλά σχολεία παραμένουν επίσης κλειστά ή γίνονται λιγότερα μαθήματα. Κλειστός παραμένει ακόμη και ο Πύργος του Άιφελ.

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται ένα «καθολικό σύστημα» συνταξιοδότησης μέσω μοριοδότησης, το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει από το 2025 ή λίγο αργότερα, τα 42 υπάρχοντα καθεστώτα (δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ειδικά καθεστώτα, επικουρικά). Το Παρίσι υπόσχεται ότι θα είναι ένα «πιο δίκαιο» σύστημα, ενώ οι επικριτές του καταγγέλλουν «επισφάλεια» για τους συνταξιούχους. Οι εργαζόμενοι πολλών κλάδων διαφωνούν επίσης με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet