Βρυξέλλες: Σοβαρά επεισόδια σε κινητοποίηση κατά των πολιτικών λιτότητας
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Βρυξέλλες: Σοβαρά επεισόδια σε κινητοποίηση κατά των πολιτικών λιτότητας

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στις Βρυξέλλες, σε ιδιαίτερα μαζική κινητοποίηση κατά των πολιτικών λιτότητας.

Διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα του συνδέσμου βιομηχάνων του Βελγίου και στη συνέχεια άρχισαν να συγκρούονται με την αστυνομία.

Αυτοκίνητα τυλίχτηκαν στις φλόγες, ενώ οι αστυνομικοί κάνουν χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων.

Τα συνδικάτα εκτιμούν ότι στην κινητοποίηση λαμβάνουν μέρος περίπου 120.000 άνθρωποι, με συνθήματα κατά της μετακύλισης του βάρους της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης «στις πλάτες των φτωχών».

Πολλοί τραυματίστηκαν σοβαρά στα επεισόδια.

«Υπάρχουν αρκετοί τραυματίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Πιέρ Μέις. «Δεν μπορώ να σας πω αν είναι αστυνομικοί ή διαδηλωτές», πρόσθεσε.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ντυμένοι με κόκκινα, πράσινα και μπλε πανωφόρια, στα χρώματα των τριών μεγαλύτερων βελγικών συνδικάτων, διαδήλωσαν στις λεωφόρους του κέντρου των Βρυξελλών υπό τον ήχο σφυριχτρών και κροτίδων.

«Πρέπει να κάνουμε προσπάθειες, είναι προφανές, όμως τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα άδικα. Στην πραγματικότητα οι μεγάλες επιχειρήσεις και το κεφάλαιο δεν συμμετέχουν. Αντίθετα, μειώνουν τους μισθούς, μειώνουν τις συντάξεις και πλήττουν το κοινωνικό κράτος», δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών Λορέτ Όνκελινξ.

Η βελγική κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε καθήκοντα πριν από μόλις έναν μήνα, έχει εξαγγείλει ένα πρόγραμμα αύξησης του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, ακύρωσης της προσαρμογής των μισθών προς τα πάνω ανάλογα με τον πληθωρισμό, καθώς και περικοπών στο κράτος πρόνοιας.

Ευελπιστεί έτσι να εξοικονομήσει 11 δισ. ευρώ.

Οι εργατικές ενώσεις έχουν εξαγγείλει πανεθνική απεργία για τις 15 Δεκεμβρίου 2014.

Ο Σαρλ Μισέλ, 38 ετών, ο οποίος ορκίστηκε πρωθυπουργός στις αρχές Οκτωβρίου, ετέθη επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία συμμετέχει μόνο ένα γαλλόφωνο κόμμα, το Μεταρρυθμιστικό Κίνημα, και τρία φλαμανδικά κεντροδεξιά και δεξιά κόμματα: το εθνικιστικό Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) του Μπαρτ Ντε Βέβερ, οι Φλαμανδοί Χριστιανοδημοκράτες του CD&V και οι Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet