Βόρεια Κορέα: Για ναζιστικού τύπου εγκλήματα την κατηγορεί ο ΟΗΕ
Κόσμος

Βόρεια Κορέα: Για ναζιστικού τύπου εγκλήματα την κατηγορεί ο ΟΗΕ

Ένοχο για πολυάριθμα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κρίνει το καθεστώς της Βορείου Κορέας ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, που παρουσίασε, σήμερα, την έκθεσή του, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση, καθώς δεν μπορεί πλέον να επικαλείται άγνοια.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, ο Αυστραλός συνταξιούχος αρχιδικαστής κ. Μάικλ Κίρμπι, οι αρχηγοί των δυνάμεων ασφαλείας της Βόρειας Κορέας και πιθανόν ακόμη και ο ίδιος ο ανώτατος ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν, διατάσσουν συστηματικά βασανιστήρια, προκαλούν λιμοκτονίες και προχωρούν σε μαζικούς φόνους που πλησιάζουν σε γενοκτονία.

«Στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τόσοι και τόσοι άνθρωποι είπαν: Δεν ξέραμε», δήλωσε ο κ. Κίρμπι, παρουσιάζοντας την έκθεση στους δημοσιογράφους στο κτίριο του ΟΗΕ στη Γενεύη. Ωστόσο, όπως σημείωσε, για την περίπτωση της Βόρειας Κορέας και για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που καταγγέλλονται στην έκθεση, «τώρα η διεθνής κοινότητα ξέρει. Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να δικαιολογηθεί μια απουσία δράσης λέγοντας: Δεν ξέραμε».

Όσων αφορά στους υπεύθυνους για την διάπραξη αυτών των εγκλημάτων, ο κ. Κίρμπι δήλωσε πως «μπορεί να είναι εκατοντάδες», τονίζοντας ότι και ο Ανώτατος Ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν φέρει «ένα μεγάλο μερίδιο της ευθύνης». Μάλιστα, οι ερευνητές του ΟΗΕ έχουν ενημερώσει τον βορειοκορεάτη ηγέτη, πως συμβουλεύουν τον ΟΗΕ να παραπέμψει τη Βόρεια Κορέα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ώστε να εξασφαλισθεί πως θα λογοδοτήσουν οι όποιοι ένοχοι, «περιλαμβανομένου ενδεχομένως και εσάς του ιδίου».

Επίσης, οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα, με βάση τις αποδείξεις και τις μαρτυρίες και για τους οποίους συνιστούν στον ΟΗΕ να τους επιβάλει κυρώσεις.

Ενώ, ερευνητές του ΟΗΕ αναφέρουν, ότι είπαν επίσης στον κύριο σύμμαχο του Κιμ, την Κίνα, ότι ενδέχεται «να διευκολύνει και να υποθάλπει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», στέλνοντας μετανάστες και λιποτάκτες πίσω στη Βόρεια Κορέα, όπου αντιμετωπίζουν βασανιστήρια και εκτέλεση – μια κατηγορία την οποία έχουν απορρίψει Κινέζοι αξιωματούχοι.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet