Εισβολή στο Καπιτώλιο: Τραγωδία με 4 νεκρούς μετά τα επεισόδια
reader.gr
Κόσμος

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Τραγωδία με 4 νεκρούς μετά τα επεισόδια

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον χώρο του Καπιτωλίου στα επεισόδια που ξέσπασαν την Τετάρτη 6/1 και έχουν προκαλέσει παγκόσμιο σοκ.

Μετά τη γυναίκα που έχασε τη ζωή της από πυροβολισμό που δέχτηκε μέσα στο Καπιτώλιο, κατά την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ, άλλοι τρεις άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με την αστυνομία της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Ουάσινγκτον, 52 ύποπτοι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την πολιορκία και την εισβολή στο Καπιτώλιο. Οι 47 από τις 52 συλλήψεις έγιναν εξαιτίας της παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ μετά τις 18:00 χθες, με τις 26 από αυτές να γίνονται στον χώρο του Καπιτωλίου.

Αρκετά άλλα πρόσωπα συνελήφθησαν επειδή οπλοφορούσαν, χωρίς να διαθέτουν άδεια ή επειδή τα όπλα τους είναι απαγορευμένα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Ουάσινγκτον, δύο αυτοσχέδιες βόμβες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε επίσης φορητό ψυγείο που περιείχε κοκτέιλ «Μολότοφ» σε όχημα στον χώρο του Καπιτωλίου.

Ο Κόντι ανέφερε επιπλέον ότι αστυνομικός της φρουράς του Καπιτωλίου έριξε τη σφαίρα η οποία τραυμάτισε γυναίκα, η οποία υπέκυψε αργότερα σε νοσοκομείο όπου διακομίστηκε. Δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του θύματος, αναφέροντας ότι εκκρεμεί η ενημέρωση των οικείων της.

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, η Μιούριελ Μπάουζερ, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια. Τα έκτακτα μέτρα στην Ουάσινγκτον θα ισχύουν ως τις 20 Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Μπάιντεν: Καλώ τον Τραμπ να βγει στην τηλεόραση και να ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα

Για μία δημοκρατία που βιώνει άνευ προηγουμένου επίθεση, έκανε λόγο ο Τζο Μπάιντεν και κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να βγει στην τηλεόραση και να ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα ώστε να μπει ένα τέλος στην πολιορκία.

Μιλώντας από το Γουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Ρεπουμπλικανικό πρόεδρο να πάει μπροστά στις κάμερες να ζητήσει «να τερματιστεί αυτή η πολιορκία» στο κτήριο του Καπιτωλίου.

«Αυτή την ώρα η δημοκρατία μας δέχεται μία άνευ προηγουμένου επίθεση. Σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο έχουμε δει στη σύγχρονη εποχή. Ας είμαστε ξεκάθαροι οι εικόνες χάους στο Καπιτώλιο δεν αντανακλούν τις πραγματικές ΗΠΑ και το ποιοι είμαστε. Αυτό το οποίο βλέπουμε είναι μία μικρή ομάδα εξτρεμιστών που είναι αφοσιωμένη στην παρανομία. Αυτό δεν είναι διαφωνία. Είναι χάος, είναι εξέγερση και πρέπει να σταματήσει τώρα», δήλωσε αρχικά ο Μπάιντεν μετά τις εικόνες χάους που επικράτησαν στο Καπιτώλιο έπειτα από την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ.

«Το να εκφοβίζεις νόμιμα εκλεγμένους αξιωματούχους δεν είναι διαμαρτυρία. Είναι ανταρσία. Ο κόσμος βλέπει και όπως πολλοί άλλοι Αμερικανοί είμαι σοκαρισμένος και στενοχωρημένος ότι ο φάρος της ελπίδας για δημοκρατία στη χώρα μας έχει εισέλθει σε τέτοιες σκοτεινές στιγμές», προσέθεσε ο Μπάιντεν.

«Αυτή τη στιγμή χρειάζεται δουλειά για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, με αξιοπρέπεια, τιμή, σεβασμό και με κανόνες διακαίου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Τα λόγια ενός προέδρου μετράνε, ανεξαρτήτου πόσο καλός ή κακός πρόεδρος είναι. Στην καλύτερη περίπτωση τα λόγια ενός προέδρου μπορούν να εμπνεύσουν και στη χειρότερη μπορούν να προκαλέσουν. Συνεπώς καλώ τον πρόεδρο Τραμπ να βγει στην τηλεόραση τώρα και α ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα και ν’ απαιτήσει ένα τέλος σε αυτή την πολιορκία», κατέληξε.

Τραμπ: Μας έκλεψαν, είστε ξεχωριστοί αλλά γυρίστε σπίτι σας

Τις αστήρικτες κατηγορίες περί νοθείας επανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα βίντεο όπου καλεί τους οπαδούς του που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο να γυρίσουν σπίτια τους ειρηνικά.

Με ένα βίντεο που ανήρτησε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στους «ξεχωριστούς» υποστηρικτές που έχουν εισβάλει στο Καπιτώλιο να γυρίσουν σπίτια τους, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες περί νοθείας στις εκλογές.

«Ξέρω τον πόνο σας. Είχαμε μία εκλογική διαδικασία την οποία μας έκλεψαν. Αλλά πρέπει να πάτε σπίτια σας τώρα. Πρέπει να έχουμε ειρήνη. Πρέπει να έχουμε και να σεβαστούμε το κράτος δικαίου. Δεν θέλουμε να τραυματιστεί κάποιος. Είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος, δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο για εμένα, για εσάς, για τη χώρα μας. Ήταν μία εκλογική διαδικασία την οποία μας έκλεψαν», αναφέρει αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Πρέπει να έχουμε ειρήνη, οπότε πηγαίνετε στα σπίτια σας. Σας αγαπάμε, είστε ξεχωριστοί. Είδατε τι συνέβη, είδατε πώς συμπεριφέρονται άλλοι τόσο κακά και σατανικά. Ξέρω πώς νιώθετε αλλά πηγαίνετε σπίτι ειρηνικά», καταλήγει ο Τραμπ στο διάρκειας δύο λεπτών βίντεο.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet