Εκεχειρία τέλος στη Λωρίδα της Γάζας – 1.000 νεκροί
Κόσμος

Εκεχειρία τέλος στη Λωρίδα της Γάζας – 1.000 νεκροί

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση επτά ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, περιλαμβανομένων δύο οι οποίες εκτοξεύθηκαν εναντίον του Τελ Αβίβ, απορρίπτοντας de facto την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας που έληγε στις 20:00.

Ο υπουργός Υγείας της Λωρίδας της Γάζας δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι ένας άνδρας έχασε τη ζωή του από τα πυρά ενός τανκ και αμέσως μετά τον τερματισμό της εκεχειρίας.

Η 12ωρη εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί έληγε στις 20:00 το βράδυ, ωστόσο το Ισραήλ ανακοίνωσε μονομερώς να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός για ακόμη τέσσερις ώρες, δηλαδή έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Ωστόσο σειρήνες ήχησαν σε πολλές κοινότητες του νότιου Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας αμέσως μετά τις 20:00, 12 ώρες μετά την έναρξη της ισχύος της κατάπαυσης του πυρός.

«Οι τρομοκράτες επέλεξαν να επωφεληθούν από την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Είχε προηγηθεί η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Κατάρ, της Τουρκίας και των ΗΠΑ παρόντος και αξιωματούχου της Ε.Ε. στο Παρίσι και η κοινή έκκληση παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας.

Ωστόσο και ενώ διαφάνηκε ότι η πρόταση αυτή γίνεται αποδεκτή, οι σειρήνες ήχησαν σε πολλές κοινότητες του νότιου Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας αμέσως μετά τις 20:00, 12 ώρες μετά την έναρξη της ισχύος της κατάπαυσης του πυρός, διαψεύδοντας την κάθε ελπίδα.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τη ρίψη τριών ρουκετών από την Λωρίδα της Γάζας.

Τραγικός ο απολογισμός των θυμάτων από την ισραηλινή επιχείρηση

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι τουλάχιστον 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περίπου 6.000 έχουν τραυματιστεί, στη μεγάλη τους πλειονότητα άμαχοι, στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης “Προστατευμένη Παρυφή” την 8η Ιουλίου.

Από την ισραηλινή πλευρά, 40 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί σε μάχες μέσα και γύρω από τη Γάζα, όπως και δύο άμαχοι οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από παλαιστινιακές ρουκέτες και ένας Ταϊλανδός εργάτης σε αγρόκτημα που έχασε τη ζωή του από έναν όλμο. Επίσης 138 Ισραηλινοί στρατιωτικοί νοσηλεύονταν σήμερα, εκ των οποίων οι 9 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ επίσης νοσηλεύονταν τρεις πολίτες, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις.

Πάνω από 132 πτώματα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια κατά την διάρκεια της ανθρωπιστικής εκεχειρίας στα παλαιστινιακά εδάφη, περιλαμβανομένων 29 στη Σετζάγια, ένα προάστιο της πόλης της Γάζας, στη Ζάιτουν και στην Τούφα, 13 στην Μπέιτ Χανούν, στον βορρά, και 11 στη Χαν Γιούνες και στη Ράφα, στον νότο, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό του εκπροσώπου των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, του Άσραφ αλ Κούντρα.

Οι σοροί μεταφέρθηκαν σε διάφορα νεκροτομεία της περιοχής, στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, στον βορρά, σε δύο νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας και στον νότο, καθώς και στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Χαν Γιούνες, διευκρίνισαν οι παλαιστινιακές υγειονομικές υπηρεσίες.

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, μερικές ώρες πριν τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους 10 παιδιά, σκοτώθηκαν σε ένα ισραηλινό πλήγμα σε ένα σπίτι στη Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, ανέφερε ο αλ Κούντρα.

Στην πλειονότητά τους τα θύματα ανήκαν στην ίδια οικογένεια, διευκρίνισε ο ίδιος, και στα παιδιά συμπεριλαμβάνονταν ένα κοριτσάκι ενός έτους κι ένα αγόρι τριών ετών.

Η UNICEF έκανε λόγο την Παρασκευή για έναν απολογισμό «τουλάχιστον 192 παιδιών» που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και η υπηρεσία του ΟΗΕ για την αρωγή στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, η UNRWA, έκανε λόγο επίσης χθες για 160.000 Παλαιστίνιους οι οποίοι έχουν καταφύγει σε κτήριά της.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet