Επίθεση στη Νίκαια: 21χρονος Τυνήσιος ο δράστης – Έφτασε στη Γαλλία από τη Λαμπεντούζα
reader.gr
Κόσμος

Επίθεση στη Νίκαια: 21χρονος Τυνήσιος ο δράστης – Έφτασε στη Γαλλία από τη Λαμπεντούζα

Ένας Τυνήσιος ηλικίας 21 ετών είναι ο δράστης της επίθεσης στη βασιλική Νοτρ Νταμ στη Νίκαια της Γαλλίας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων. 

Ο δράστης που σκότωσε με μαχαίρι την Πέμπτη (29/10) τρεις ανθρώπους στη βασιλική Νοτρ Νταμ της Νίκαιας, είναι ένας Τυνήσιος ηλικίας 21 ετών, ο οποίος έφθασε στην Ευρώπη μέσω του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, στα τέλη Σεπτεμβρίου και στη Γαλλία στις αρχές Οκτωβρίου, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Δικαστικές πηγές, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ανέφεραν ότι η ταυτότητα του δράστη δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Ο νεαρός άνδρας, σύμφωνα με μια τοπική πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, ονομάζεται Μπραχίμ Αουισάουι. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια άλλη πηγή με γνώση της έρευνας. Νωρίτερα είχε γίνει λανθασμένα γνωστό ότι ο δράστης είναι ηλικίας 25 χρονών.

Έφθασε στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Λαμπεντούζα όπου τέθηκε σε καραντίνα από τις ιταλικές αρχές, προτού κληθεί να εγκαταλείψει την ιταλική επικράτεια και αφεθεί ελεύθερος, αναφέρθηκε από μια τοπική πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα έφθασε στη Λαμπεντούζα σε ένα από είκοσι, συνολικά, πλοιάρια που μετέφεραν παράτυπους μετανάστες από την Τυνησία. Τέθηκε σε καραντίνα στο πλοίο «Raphsody» (όπως προβλέπουν οι σχετικοί κανόνες του ιταλικού κράτους) και στη συνέχεια πέρασε από την πόλη του Μπάρι.

Αμέσως μετά, υπεγράφη απόφαση απέλασής του από το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, αλλά στο μεταξύ ο Αουισαουί είχε μεταβεί στη Γαλλία. Παράλληλα, η εισαγγελία του Ακράγαντα της Σικελίας ξεκίνησε έρευνα, στην οποία ο ίδιος κατηγορείται για στήριξη της παράτυπης μετανάστευσης.

Στη Γαλλία βρισκόταν από τις αρχές Οκτωβρίου.

Δεν είχε καταθέσει αίτημα χορήγησης ασύλου στη Γαλλία, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με μια άλλη πηγή με γνώσης της υπόθεσης, οι ερευνητές έχουν στη διάθεσή τους ένα έγγραφο του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού με το όνομα Μπραχίμ Αουισάουι.

Μάλιστα στο διαδίκτυο έχει διαρρεύσει βίντεο που δείχνει τη στιγμή της εισόδου της αστυνομίας εντός του καθεδρικού.

Τα θύματα

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, μεταξύ των θυμάτων είναι μια 70χρονη γυναίκα, την οποία ο Μπραχίμ αποκεφάλισε μέσα στην εκκλησία. Ένας άνδρας, ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου μέσα στην εκκλησία, ήταν ο νεωκόρος της. Το τρίτο θύμα, μια γυναίκα γύρω στα 40, μαχαιρώθηκε μέσα στην εκκλησία, αλλά κατάφερε να διαφύγει και να καταφύγει σε ένα γειτονικό μπαρ, όπου λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της.

Σύμφωνα με μια πηγή της αστυνομίας, υπάρχουν έξι τραυματίες, αλλά ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί.

Η Γαλλία αύξησε το επίπεδο συναγερμού στα εδάφη της στο ανώτατο επίπεδο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο οποίος δήλωσε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ότι η απάντηση της κυβέρνησης στην επίθεση θα είναι σκληρή και αμείλικτη.

Οι καμπάνες σε ολόκληρη τη Γαλλία ήχησαν πένθιμα στις 15:00 τοπική ώρα στη μνήμη των θυμάτων.

Μακρόν: Η Γαλλία δέχεται επίθεση, δεν θα ενδώσουμε στον τρόμο 

«Η Γαλλία δέχεται επίθεση», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Τρεις συμπατριώτες μας σκοτώθηκαν στην εκκλησία της Νίκαιας και ταυτόχρονα το γαλλικό προξενείο στη Σαουδική Αραβία δέχθηκε επίθεση», δήλωσε αρχικά ο Γάλλος πρόεδρος έξω από την εκκλησία που έγινε η επίθεση στη Νίκαια, μόλις 13 μέρες μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμουέλ Πατί στο Παρίσι.

«Θέλω να εκφράσω πρώτα απ’ όλα την υποστήριξη του έθνους στους Καθολικούς της Γαλλίας και σε όλο τον κόσμο. Μετά το 2016 και τη δολοφονία του πατέρα Αμέλ, είναι οι Καθολικοί της χώρας μας που δέχονται επίθεση για ακόμα μία φορά και ακριβώς πριν την ημέρα των Αγίων Πάντων. Είμαστε στο πλευρό τους με σκοπό την ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων στη χώρα μας. Οι άνθρωποι μπορούν να πιστεύουν ή όχι, αλλά όλες οι θρησκείες μπορούν να εκφράζονται, αλλά σήμερα όλο το έθνος είναι στο πλευρό των καθολικών συμπατριωτών μας», προσέθεσε ο Μακρόν και συνέχισε:

«Το δεύτερο μήνυμα μου είναι στη Νίκαια και στους ανθρώπους της Νίκαιας που έχουν ήδη υποφέρει ήδη ως αποτέλεσμα της ισλαμικής τρομοκρατικής παράνοιας. Αυτή είναι η τρίτη φορά που η τρομοκρατία έχει χτυπήσει την πόλη σας και έχετε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη όλου του έθνους».

«Εάν δεχόμαστε επίθεση για ακόμα μία φορά αυτό είναι λόγω των αξιών μας και της αίσθησής μας για ελευθερία, η ελευθερία να πιστεύουμε ελεύθερα και της βούλησής μας να μην υποκύψουμε στον τρόμο. Δεν θα ενδώσουμε σε τίποτα. Σήμερα αυξάνουμε την ασφάλεια για να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατική απειλή», είπε ακόμα ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Μακρόν είπε ότι ο γαλλικός στρατός θα προστατεύσει όλους τους χώρους λατρείας, ειδικά τις καθολικές εκκλησίες για τη γιορτή των Αγίων Πάντων την Κυριακή. Ο αριθμός των στρατιωτών θα αυξηθεί από 3.000 σε 7.000 και στρατεύματα θα βρεθούν και έξω από τα σχολεία για την επιστροφή των μαθητών από τη Δευτέρα

«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι ν’ αντιμετωπίσουμε τέτοιες ενέργειες και να προστατέψουμε τους πολίτες μας. Το μήνυμά μου είναι ένα, της απόλυτης αποφασιστικότητας και ενότητας. Υπάρχει μόνο μία κοινότητα στη Γαλλία, η εθνική κοινότητα».

«Όλοι εσείς, όποια και αν είναι η θρησκεία σας, ανεξαρτήτως αν πιστεύετε ή όχι, πρέπει να μείνετε ενωμένοι και να μην ενδώσετε στο πνεύμα του διαχωρισμού. Όλοι οι πολίτες είναι βαθιά σοκαρισμένοι από αυτό που συνέβη».

«Η σταθερότητα και η ενότητα είναι η γραμμή που ακολουθούμε σήμερα και αυτή που θα συνεχίσουμε ν’ ακολουθούμε αύριο», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet