Η Ευρώπη σε κρίση – Αυξάνονται τα lockdowns και τα περιοριστικά μέτρα
ΑΠΕ
Κόσμος

Η Ευρώπη σε κρίση – Αυξάνονται τα lockdowns και τα περιοριστικά μέτρα

Η πανδημία έχει χτυπήσει και πάλι την πόρτα των ευρωπαϊκών κρατών, που βλέπουν το δεύτερο κύμα να είναι έτοιμο να σαρώσει και πάλι τους πολίτες.

Τους καλοκαιρινούς μήνες η Ευρώπη κατάφερε να ανακάμψει, αλλά πλέον η κατάσταση θυμίζει σε πολλές περιπτώσεις την εικόνα της περασμένης Άνοιξης. 

Ήδη τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 100.000 ημερησίως και έχει ξεπεράσει με διαφορά τις ΗΠΑ, όπου κατά μέσον όρο καταγράφονται περισσότερα από 51.000 κρούσματα καθημερινά.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χαλάρωσαν τα lockdowns στη διάρκεια του καλοκαιριού για να αναζωογονηθούν οι οικονομίες τους, που είχαν ήδη πληγεί από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Όμως, αναπόφευκτα, τα νέα περιοριστικά μέτρα επιστρέφουν.

Η Γαλλία επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν σχολεία, ακυρώνουν προγραμματισμένα χειρουργεία και επιστρατεύουν φοιτητές της Ιατρικής, καθώς οι επιβαρυμένες αρχές αντιμετωπίζουν το εφιαλτικό σενάριο μιας επανεμφάνισης του κορωνοϊού στις αρχές του χειμώνα.

«Θα το ξεπεράσουμε αν παραμείνουμε ενωμένοι», είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στην εθνική τηλεόραση.

Στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον αντιστέκεται στο ενδεχόμενο ενός εθνικού lockdown, όπως ζητά η αντιπολίτευση, αλλά όλοι βρίσκονται εν αναμονή της ανακοίνωσης νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων.

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι μαζί με τους ηγέτες των 16 κρατιδίων της χώρας συμφώνησαν χθες στη λήψη αυστηρότερων μέτρων, χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς σε αυτά. «Βρισκόμαστε ήδη σε μια φάση αύξησης με γεωμετρική πρόοδο, οι αριθμοί καθημερινά το δείχνουν αυτό», είπε.

Η Τσεχία, με το χειρότερο κατά κεφαλήν ποσοστό μολύνσεων στην Ευρώπη, υποχρέωσε τους μαθητές σε τηλεκπαίδευση και σχεδιάζει να επιστρατεύσει χιλιάδες φοιτητές Ιατρικής. Τα νοσοκομεία της χώρας ματαιώνουν τις μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις για να αποδεσμεύσουν κλίνες.

Την ίδια στιγμή η Πολωνία εντατικοποιεί την εκπαίδευση για τις νοσηλεύτριες και εξετάζει τη δημιουργία νοσοκομείων εκστρατείας.

Στην Ισπανία, οι αρχές της Καταλονίας επέβαλαν το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων για 15 ημέρες και τον περιορισμό του επιτρεπόμενου αριθμού πελατών μέσα στα καταστήματα.

Στο Βέλγιο, με τον δεύτερο χειρότερο κατά κεφαλήν ρυθμό μόλυνσης στην Ευρώπη, τα νοσοκομεία καλούνται τώρα να παραχωρήσουν το ένα τέταρτο των κλινών τους σε ασθενείς με COVID-19.

Μερικό lockdown για την Ολλανδία, κλείνοντας μπαρ και εστιατόρια, αλλά κρατώντας ανοιχτά τα σχολεία.

Ακόμη και ο πάπας Φραγκίσκος υποχρεώθηκε να τηρήσει τους νέους κανονισμούς για τον κορωνοϊό, μένοντας σε ασφαλή απόσταση από τους πιστούς κατά την εβδομαδιαία του ακρόαση την Τετάρτη 14/10.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, λόγω του κορωνοϊού η επόμενη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο, αλλά θα οργανωθεί με τηλεδιάσκεψη.

Πηγή: reader.gr, πληροφορίες από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet