Με άλλους 30.000 πρόσφυγες έφυγε η Ελλάδα από τη «μίνι Σύνοδο» για το προσφυγικό
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Με άλλους 30.000 πρόσφυγες έφυγε η Ελλάδα από τη «μίνι Σύνοδο» για το προσφυγικό

Η αύξηση των θέσεων υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα, για άλλους 30.000 μέχρι το τέλος του έτους, συμφωνήθηκε στη «μίνι Σύνοδο» για το προσφυγικό, με πρόβλεψη επίσης για άλλους 20.000 που θα παίρνουν επιδότηση ενοικίου -με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Αποτράπηκε η δημιουργία γκέτο 50.000 ανθρώπων στην Αθήνα αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Συντονισμό μεταξύ των χωρών του βαλκανικού διαδρόμου, «φρένο» στην προώθηση προσφύγων στις επόμενες χώρες, βαρύτητα σε συμφωνία με την Τουρκία περιλαμβάνει το σχέδιο 17 σημείων.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου των 11 χωρών επισημαίνεται ότι αναμένεται χρηματοδοτική στήριξη για την Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. «Αυτό αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης» αναφέρει η δήλωση.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η δήλωση της Συνόδου επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία για την οριστικοποίηση και την εφαρμογή του σχέδιου δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Το ίδιο επιδιώκεται και για να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία, παράλληλα με τον οδικό χάρτη για την απελευθέρωση της βίζα (το κίνητρο που θα προσφερθεί στην Άγκυρα για τήρηση των επαναπροωθήσεων).

Για το Αιγαίο, προβλέπεται επίσης η αναβάθμιση της επιχείρησης «Ποσειδώνας» με την παρουσία της Frontex. Αναφέρεται ότι η σημαντική ενίσχυση της Frontex θα βοηθήσει την Ελλάδα στην καταγραφή των προσφύγων και στη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στα ελληνικά σύνορα, προς όλες τις πλευρές: Προβλέπεται η ενίσχυση της συνοριακής συνεργασίας Ελλάδας και ΠΓΔΜ, όπως επίσης και η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας, ΠΓΔΜ και Αλβανίας για τη διαχείριση των εξωτερικών χερσαίων συνόρων, με τη Frontex να υποστηρίζει τη διαδικασία καταγραφής στην Ελλάδα.

Παράλληλα, μαζί με τις προβλέψεις για θέσεις υποδοχής στην Ελλάδα, προβλέπεται επίσης σε όλες τις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου η αύξηση των δυνατοτήτων υποδοχής με άλλες 50.000 θέσεις.

Συντονισμός και «φρένο» στην προώθηση στις επόμενες χώρες

Η Σύνοδος υιοθέτησε το σχέδιο με το οποίο είχε προσέλθει η Κομισιόν και το οποίο έχει κεντρικό σκεπτικό τον συντονισμό μεταξύ των χωρών του βαλκανικού διαδρόμου με «φρένο» στην προώθηση ομάδων στην επόμενη χώρα και ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, βαρύτητα στις διαδικασίες καταγραφής και επαναπροωθήσεις ειδικά σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει βάση για άσυλο.

Για συντονισμό και ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων μεταξύ των χωρών του βαλκανικού διαδρόμου, συμφωνήθηκε ο καθορισμός «κόμβων επαφής» μεταξύ των κυβερνήσεων και η υποβολή αξιολογήσεων για ανάγκες που υπάρχουν «εντός 24ώρου» όπως τονίζει το κείμενο της Συνόδου.

Κεντρικό σημείο στη συμφωνία είναι «να αποθαρρύνεται η κίνηση προσφύγων ή μεταναστών στα σύνορα άλλης χώρας της περιοχής χωρίς ενημέρωση των γειτονικών χωρών», όπως υπογραμμίζεται.

Βάρος δίνεται στην πλήρη καταγραφή των αφίξεων, με χρήση βιομετρικών στοιχείων, ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των χωρών για τους αριθμούς των ομάδων που φτάνουν σε μία χώρα και η επαναπροώθηση, με τη συνδρομή της Frontex, μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Οι χώρες, η Κομισιόν και η Frontex «θα ενισχύσουν την πρακτική συνεργασία για επανεισδοχή από τρίτες χώρες, εντείνοντας ιδιαίτερα τη συνεργασία με το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν», όπως αναφέρεται.

Στις αποφάσεις της Συνόδου υπογραμμίζεται επίσης ότι  οι χώρες «επιβεβαιώνουν την αρχή της άρνησης εισόδου σε υπηκόους τρίτων χωρών που δεν δείχνουν επιθυμία υποβολής αιτήματος για διεθνή προστασία».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζεται επίσης ότι θα χρησιμοποιηθούν δίαυλοι για να ενημερωθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες «για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, και συγκεκριμένα για τις συνέπειες της άρνησής τους να καταγραφούν, να ληφθούν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και η άρνησή τους να ζητήσουν [διεθνή] προστασία εκεί που βρίσκονται».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet