Ουκρανία: Καταζητείται ο Γιανουκόβιτς
Κόσμος

Ουκρανία: Καταζητείται ο Γιανουκόβιτς

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς εξέδωσε η ουκρανική αστυνομία, όπως γνωστοποίησε ο ασκών χρέη υπουργού Εσωτερικών, Άρσεν Αβάκοφ μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook.

«Έχει ανοίξει επισήμως η υπόθεση για τις μαζικές δολοφονίες ειρηνικών πολιτών», αναφέρει ο Αβάκοφ και συμπληρώνει: «Ο Γιανουκόβιτς και άλλοι άνθρωποι υπεύθυνοι για αυτές κηρύχθηκαν καταζητούμενοι».

Σύμφωνα με τον Αβάκοφ, ο αποπεμφθείς πρόεδρος έφυγε το βράδυ της Κυριακής με αυτοκίνητο προς άγνωστο προορισμό από μία ιδιωτική κατοικία στην Μπαλακλάβα της Κριμαίας.

Πλήρης επικράτηση της «Δύσης»

H Ρωσία στέλνει την Ουκρανία στο ΔΝΤ για χρήματα

Τελικά, έγινε αυτό που ήθελε η «Δύση»: Ο εκλεγμένος πρόεδρος Γιανουκόβιτς ανετράπη και στη θέση του τοποθέτησαν τον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, στενό σύμμαχο της εκλεκτής της Δύσης Γιούλια Τιμοσένκο. Η Τιμοσένκο βγήκε από τη φυλακή όπου ευρίσκετο για οικονομικά σκάνδαλα και ετοιμάζεται να αναλάβει την ηγεσία της χώρας.

…Όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος. Και η Ρωσία; Που είναι η Ρωσία; Αναζητείται και αυτής η… τύχη, όπως και του Γιανουκόβιτς, ο οποίος μέχρις στιγμής αγνοείται. Η συμφωνία με την αντιπολίτευση που οι απεσταλμένοι της Ε.Ε. υπέγραψαν παρόντος και συνυπογράφοντος του Γιανουκόβιτς, επίσης αγνοείται.

Οι εξελίξεις της Κυριακής

Ουκρανία ΤουρτσίνοφΤο μόνο που είναι γνωστό είναι πως ο Γιανουκόβιτς έχει εγκαταλείψει το Κίεβο. Δεν τον σηκώνει το κλίμα άλλωστε: η Βουλή τον καθαίρεσε, τοποθέτησε προσωρινό πρόεδρο τον στενό σύμμαχο της Γιούλια Τιμοσένκο, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ (φωτό), προκήρυξε εκλογές, ενώ ακόμη και οι βουλευτές του κόμματός του, εγκαταλείπουν το… καράβι που βυθίζεται.

 

Συγχαρητήρια της Μέρκελ στην Τιμοσένκο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ είχε η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, που αποφυλακίστηκε το Σάββατο, με απόφαση της ουκρανικής Βουλής, η οποία παράλληλα ψήφισε την καθαίρεση του φιλορώσου προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος της Τιμοσένκο, σύντομα θα υπάρξει και συνάντηση με την κ. Μέρκελ.

Η Άγγελα Μέρκελ «συνεχάρη τη Γιούλια Τιμοσένκο για την αποφυλάκισή της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία» σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Που είναι ο Γιανουκόβιτς;

Η πληροφόρηση ήταν πως ο Γιανουκόβιτς έφυγε για το Χάρκοβο, όπου παραμένει ισχυρός ο πυρήνας των υποστηρικτών του. Κανείς όμως δεν τον έχει δει. Και το διάγγελμα που έκανε το Σάββατο, έγινε από άγνωστη τοποθεσία.

Και ενώ όλοι αναζητούν τον Γιανουκόβιτς ήρθε στο φως video ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο Ουκρανός πρόεδρος και η συνοδεία του το «σκάνε» από το Κίεβο με ελικόπτερο. Το περιεχόμενο μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί. Όμως σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, το video που μετέδωσε το κανάλι Channel 5 δείχνει τον Γιανουκόβιτς να εγκαταλείπει το Κίεβο το βράδυ της Παρασκευής.

Το video είναι από κλειστό κύκλωμα ασφαλείας. Δείχνει φορτηγά να παρκάρουν και τον Γιανουκόβιτς να επιβιβάζεται σε ελικόπτερο. http://www.youtube.com/watch?v=MIMGH8RQl0Q&feature=player_embedded#t=0

Η σημειολογία της «φυγής με ελικόπτερο» συνδυάζεται με το μπαράζ φωτογραφιών από την ίδια την έπαυλη. Η έπαυλη ήταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μέχρι που το Σάββατο ο κόσμος μπήκε -με αξιοσημείωτη, ομολογουμένως- αυτοσυγκράτηση για την πρώτη εκδρομή «ανοικτή στο κοινό».

Έπαυλη Γιανουκόβιτς

Ο Γιανουκόβιτς είχε, όπως φαίνεται, πολύ μεγάλη αδυναμία στα πολυτελή αυτοκίνητα και τις μηχανές -και αναλόγως πλούσια συλλογή. Στους ανοικτούς χώρους της έπαυλης, ο Γιανουκόβιτς είχε έναν μίνι ζωολογικό κήπο, ένα θερμοκήπιο και ένα πλοίο. Πίσω από τους περίτεχνους κίονες της εισόδου της έπαυλης, βρίσκονται πολυτελέστατα σαλόνια και σάουνες για τον σκληρό ουκρανικό χειμώνα.

Η χλιδή υπονοείται ως απόδειξη όσων επέρριπτε η αντιπολίτευση στον Γιανουκόβιτς: Για «πλουτισμό σε βάρος του ουκρανικού λαού» είχε κατηγορήσει, ενδεικτικά, ο Βιτάλι Κλίτσκο τον πρόεδρο, μιλώντας για ανεξήγητη διόγκωση της περιουσίας του, τεράστιες καταθέσεις στο εξωτερικό και αδιαφανείς οικονομικές συμφωνίες που πλούτισαν τα μέλη της οικογένειάς του.

Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου

Με τις… ευλογίες των ΗΠΑ που χαιρέτισαν την αποφυλάκισή της, η Γιούλια Τιμοσένκο κάλεσε τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Ανεξαρτησίας να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις.

Η Τιμοσένκο, μιλώντας καθισμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, χαιρέτισε τους «ήρωες της Ουκρανίας», ενώ πρόσθεσε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα έπρεπε να «εξαναγκαστεί να έλθει» στην πλατεία του Κιέβου.

«Μέχρι να ολοκληρώσετε τη δουλειά αυτή, κανείς δεν έχει δικαίωμα να φύγει, γιατί κανείς δεν μπορεί να κάνει αυτό που εσείς έχετε κάνει, έχουμε εξαλείψει αυτόν τον καρκίνο» πρόσθεσε.

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και αντίπαλος του φιλορώσου προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αφέθηκε ελεύθερη νωρίτερα με απόφαση της ουκρανικής Βουλής.

Είναι εμφανές από τις εξελίξεις, ότι στην Ουκρανία παίζεται ένα τεράστιας σημασίας γεωπολιτικό παιχνίδι μεταξύ ΗΠΑ – Ε.Ε. και Ρωσίας.

Από πλευράς Λευκού Οίκου τονίστηκε πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τους συμμάχους τους και με τη Ρωσία προκειμένου να στηρίξουν μια ισχυρή και δημοκρατική Ουκρανία.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την ουκρανική αντιπολίτευση ότι καθοδηγείται από «ένοπλους εξτρεμιστές», οι ενέργειες των οποίων συνιστούν απειλή για την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και τη συνταγματική τάξη.

Λίγο αργότερα το ρωσικό υπουργείο ανακοίνωσε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του ο Λαβρόφ τόνισε πως η συμφωνία που υπεγράφη την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου «έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ είτε από την ανικανότητα είτε από την απροθυμία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης να τη σεβαστούν».

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet