Ο  μακελάρης Μπρέιβικ… εμπνέεται από τη “Χρυσή Αυγή”
Κόσμος

Ο μακελάρης Μπρέιβικ… εμπνέεται από τη “Χρυσή Αυγή”

Την πρόθεσή του να δημιουργήσει από τη φυλακή όπου βρίσκεται ένα «φασιστικό κόμμα» ανακοίνωσε ο μακελάρης Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Ο 35χρονος Μπρέιβικ, που δολοφόνησε 77 άτομα στο Όσλο και στο νησί Ουτόγια το 2011, «διαβεβαιώνει ότι έχει προσχωρήσει στο δημοκρατικό σύστημα και εμπνέεται από την εκλογική επιτυχία του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα» γράφει η εφημερίδα «Μοντ».

Ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 21 ετών ακροδεξιός Νορβηγός, σε επιστολή 33 σελίδων που έστειλε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, αναφέρει εκτενώς την επιθυμία του να διαδώσει την ιδεολογία με μη βίαια μέσα και ισχυρίζεται ότι «προσηλυτίστηκε» στη δημοκρατία μετά τον Αύγουστο του 2012, οπότε και φυλακίστηκε.

Στη δίκη του ισχυρίστηκε ότι διέπραξε τη σφαγή στο όνομα του αγώνα εναντίον της πολυπολιτισμικότητας και της «μουσουλμανικής εισβολής».

Το δικαστήριο του Όσλο είχε αναθέσει σε ψυχολόγους να εξετάσουν τον Μπρέιβικ πριν από τη δίκη. Η ψυχική υγεία του Μπρέιβικ υπήρξε σπαζοκεφαλιά για τους ψυχίατρους, καθώς άλλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ψυχωτικός και πάσχει από «σχιζοφρενική παράνοια» και άλλοι ότι είναι αρκετά υγιής πνευματικά για να τιμωρηθεί ποινικά για τα εγκλήματά του.

Ο ίδιος ο Μπρέιβικ επέμενε ότι έπρεπε να κριθεί ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του -για τις οποίες πιστεύει πως ήταν «τρομερές, αλλά απαραίτητες»-, εκτιμώντας ότι η ιδεολογία του θα μπορούσε να δυσφημηθεί από μια ψυχική παθολογία. Είχε, μάλιστα, δηλώσει πως δεν θα ασκούσε έφεση αν το δικαστήριο τον καταδίκαζε σε κάθειρξη.

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Μπρέιβικ σκότωσε οκτώ ανθρώπους σε μια βομβιστική επίθεση εναντίον της έδρας της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια άλλους 69, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν έφηβοι, όταν άνοιξε πυρ σε μια θερινή κατασκήνωση της οργάνωσης νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet