Πιόνι σε στρατηγικό παιχνίδι η Ουκρανία
Κόσμος

Πιόνι σε στρατηγικό παιχνίδι η Ουκρανία

Ουκρανοί συνοριοφύλακες ανέφεραν σήμερα κινήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα γύρω από τη Σεβαστούπολη και ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τις επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων σε ορισμένες περιοχές της Κριμαίας. Οι συνοριακοί φρουροί είδαν επίσης να αναπτύσσονται θωρακισμένα οχήματα στη ρωσική πλευρά μιας στενής διώρυγας που χωρίζει τη Ρωσία και την Κριμαία. Η ανάπτυξη των ρωσικών τεθωρακισμένων λαμβάνει χώρα κοντά σε λιμάνι της ρωσικής πλευράς του πορθμού του Κερτς, απέναντι από την πόλη Κερτς της νότιας Ουκρανίας.

Ουκρανία: Μέχρις στιγμής, η Ρωσία χωρίς πολλά πολλά λόγια επιβάλλει αυτό που θέλει στην περιοχή, ενώ η Δύση αναλίσκεται σε ανακοινώσεις και σε ψιλο-απειλές. Πάνω από μισό εκατομμύριο Ουκρανοί πέρασαν στη Ρωσία, ενώ η φρεγάτα τους και 18 πλοία αυτομόλησαν στους Ρώσους. «Είμαστε στο χείλος της καταστροφής και ευθύνεται ο Πούτιν γι’ αυτό», δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιάτσενιουκ.

ΗΠΑ: Θα αποκλειστείτε οικονομικά – Ρωσία: Δεν μπορείτε…

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, καταδίκασε την «απίστευτη ενέργεια επίθεσης» της Ρωσίας και επανέλαβε τις προειδοποιήσεις για «σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ και Δύσης». Ο υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, διευκρίνισε πως μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις που μπορεί να αποκλείσουν οικονομικά τη Ρωσία. Επισήμανε ότι οι χώρες του G8 είναι έτοιμες να λάβουν αποφάσεις και να αποκλείσουν τη Ρωσία, ενώ ανέφερε πως πιθανά βήματα θα μπορούσαν να είναι η απαγόρευση χορήγησης βίζας, το πάγωμα λογαριασμών και ο εμπορικός αποκλεισμός.

Μιλώντας στο πρακτορείο Interfax, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ, δήλωσε πως οι προσπάθειες της Δύσης να αποκλείσουν τη Ρωσία «είναι καταδικασμένες».

Τόνισε, μάλιστα, πως οι χώρες της Δύσης δε θα καταφέρουν να επιτύχουν διεθνή αποκλεισμό της χώρας, επισημαίνοντας πως ανάλογες ενέργειες δεν είναι παραγωγικές και τονίζοντας: «Είναι αδύνατο να αποκλειστεί η Ρωσία».

Επιπλέον άφησε να εννοηθεί πως πέραν των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ υπάρχουν και άλλες χώρες, οι οποίες δεν έχουν εκφραστεί σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σε Ουκρανία και Ρωσία.

«Δεν έχουν γίνει γνωστές δηλώσεις από μεγάλη μερίδα χωρών, εκ των οποίων και οι σημαντικές χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία και άλλες σχετικά με τις αποφάσεις που πήρε η Ρωσία», συμπλήρωσε ο Α. Πουσκόφ.

Αυτομόλησε η ναυαρχίδα των Ουκρανών στους Ρώσους

Ναυαρχίδα Ουκρανών στη ΡωσίαΗ ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου έχει αυτομολήσει. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η φρεγάτα Hetman Sahaidachny φέρεται να έχει αρνηθεί να ακολουθήσει διαταγές από το Κίεβο, ενώ έχει υψώσει και τη ρωσική σημαία.

Όπως ανέφερε μέλος της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας: «Η ναυαρχίδα της Ουκρανίας Hetman Sahaidachny έχει έρθει με το μέρος μας».

Ένοπλοι αρνούνται να αποχωρήσουν από τη ναυτική βάση της Κριμαίας, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα την τελευταία ώρα έχουν εμφανιστεί έξι ρωσικά πολεμικά πλοία στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, ενώ νωρίτερα 18 ουκρανικά πλοία ύψωσαν το ρωσικό λάβαρο του Αγίου Ανδρέα.

Στο μεταξύ, φωτογραφία που κυκλοφορεί σε τόπους κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζει επιβατικά αυτοκίνητα να οδεύουν προς τη Συμφερούπολη, έχοντας υψωμένες ρωσικές σημαίες και τους επιβαίνοντες να φωνάζουν συνθήματα, όπως «Η Κριμαία είναι ρωσική».

Ο αρχηγός του ΓΕΝ Ουκρανίας πήγε με τους Ρώσους

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Russia Today, αυτομόλησε ο αρχηγός του ουκρανικού στόλου Ντέντις Μπερεζόφσκι και δήλωσε πίστη στη φιλορωσική κυβέρνηση της Κριμαίας. Νωρίτερα είχε αυτομολήσει στους Ρώσους η ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου, η φρεγάτα Hetman Sahaidachny.

Οι Ουκρανοί… πάνε Ρωσία

H υπηρεσία συνοριακής φύλαξης της Ρωσίας είπε σήμερα ότι περίπου 675.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους κι έχουν καταφύγει στη Ρωσία στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου φέτος και ότι υπάρχουν ενδείξεις μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής» όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ- Τας.

Ανακοίνωση από το ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ Ράμσουσεν, ανακοίνωση Ουκρανία«Η Ρωσία απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες και απειλές εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και για τις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας», προσέθεσε ο Α. Ράσμουσεν ο οποίος έκανε αυτές τις δηλώσεις πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχία με θέμα την ουκρανική κρίση.

«Αυτό που η Ρωσία κάνει τώρα στην Ουκρανία παραβιάζει τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Απειλεί την ειρήνη και ασφάλεια της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Α. Ράσμουσεν.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Πρωθυπουργός Ουκρανίας'Την ώρα που η Ουκρανία κηρύσσει γενική επιστράτευση και οι στρατιώτες της εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, παραδίδοντας τα όπλα και προσχωρώντας στις ρωσικές δυνάμεις, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιάτσενιουκ δηλώνει «είμαστε στο χείλος της καταστροφής» και ρίχνει την ευθύνη για την εκρηκτική κατάσταση στη χώρα στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Αν ο Πούτιν θέλει να είναι ο πρόεδρος που θα σημάνει τον πόλεμο ανάμεσα σε δύο χώρες φιλικές και γειτονικές, τότε κατάφερε το στόχο του» είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης τύπου στο Κοινοβούλιο.

«Βρισκόμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Δεν πρόκειται για μία απειλή, πρόκειται πραγματικά για την κήρυξη του πολέμου εναντίον της χώρας μου». 

Τεράστιες διαδηλώσεις έγιναν σήμερα στο κέντρο του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν φοβούμενοι τον πόλεμο, αλλά και για να υπερασπιστούν την ενότητα της χώρας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

Γερμανός υπουργός ΕξωτερικώνΟ υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» και κάλεσε τη Ρωσία να να παύσει να παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα.

«Είναι επειγόντως απαραίτητο όλοι εκείνοι που ευθύνονται να παύσουν να προχωρούν σε περαιτέρω ενέργειες που μπορούν να γίνουν αντιληπτές μόνο ως μία πρόκληση» τόνισε ο Φ. Σταϊνμάγερ σε μία ανακοίνωση.

«Ο,τιδήποτε άλλο θα οδηγούσε σε μία κλιμάκωση με αβέβαιες, πιθανόν δραματικές επιπτώσεις».

Την ώρα που η Δύση βγάζει ανακοινώσεις καταδίκης των ρώσικων ενεργειών στην Ουκρανία και ο Πούτιν ελέγχει… τα πάντα όλα στην Κριμαία – και όχι μόνο – διεξάγεται ένας «πόλεμος» επικοινωνιακός από πλευράς Ρωσίας που μπορεί σε επόμενη φάση να οδηγήσει σε λύση το πρόβλήμα της Ουκρανίας, αλλά με τους όρους που η Ρωσία βάζει. «Να το δούμε, να το συζητήσουμε, αλλά …όχι με τους νυν ηγέτες της Ουκρανίας…».

Μέρκελ – Πούτιν συμφώνησαν για πολιτικό διάλογο

Σε ανακοίνωση του Βερολίνου αναφέρεται: «Ο πρόεδρος Πούτιν δέχθηκε την πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου για την άμεση δημιουργία εξεταστικής επιτροπής καθώς και ομάδας επαφής, πιθανώς κάτω από τη διεύθυνση του ΟΑΣΕ, ώστε να ξεκινήσει ένας πολιτικός διάλογος».

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έκρινε ότι οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας κατέλαβαν την εξουσία παρανόμως και προέβλεψε ότι η διακυβέρνησή τους θα τερματιστεί με «μια νέα επανάσταση» και με νέα αιματοχυσία.

Μεντβέντεφ: Ναι σε συνομιλίες, αλλά όχι με αυτούς…

Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο Μεντβέντεφ δήλωσε ανοιχτός σε συνεργασία με την Ουκρανία και την ανάπτυξη δεσμών με τη χώρα, αλλά «όχι με όσους ανήλθαν στην εξουσία μέσω της αιματοχυσίας».

Ο Μεντβέντεφ επισήμανε πως παρότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς πλέον δεν διαθέτει πρακτικά καμιά εξουσία, παραμένει ο νόμιμος αρχηγός του κράτους βάσει του Συντάγματος της Ουκρανίας και πρόσθεσε: «εάν είναι ένοχος ενώπιον της Ουκρανίας — αρχίστε μια διαδικασία παραπομπής του σε δίκη… και δικάστε τον».

«Ο,τιδήποτε άλλο είναι ανομία. Η κατάληψη της εξουσίας», συνέχισε ο Μεντβέντεφ στο κείμενο που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook. «Και αυτό σημαίνει ότι μια τέτοια τάξη θα είναι εξαιρετικά ασταθής. Θα τερματιστεί με μια νέα επανάσταση. Με νέο αίμα».

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet