Ποιος είναι ο δήμιος του Ισλαμικού Κράτους με τη βρετανική προφορά
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Ποιος είναι ο δήμιος του Ισλαμικού Κράτους με τη βρετανική προφορά

Την πρώτη φωτογραφία που φέρεται να δείχνει τον δήμιο των τζιχαντιστών, τον λεγόμενο «Τζιχάντι Τζον» από το δυτικό Λονδίνο, δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Daily Mail. Πρόκειται για μια φωτογραφία από τα σχολικά χρόνια του Μοχάμεντ Εμουάζι, όταν φοιτούσε σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Δυτικό Λονδίνο.

Στην ομαδική σχολική φωτογραφία ο ανήλικος τότε Εμουάζι διακρίνεται χαμογελαστός να στέκεται οκλαδόν στο γρασίδι στην πρώτη σειρά μεταξύ των μαθητών και να μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο Βρετανό μαθητή. Φοιτούσε στο St Mary Magdalene Church of England, ένα σχολείο της Εκκλησίας της Αγγλίας και ήταν ο μοναδικός μουσουλμάνος μαθητής στην τάξη του.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη μαρτυρίες, ανέφερε ότι ο Εμουάζι, γιος οδηγού ταξί από το Κουβέιτ, ενδιαφερόταν περισσότερο για το ποδόσφαιρο παρά για το Ισλάμ, όταν ήταν μαθητής. Ένας πρώην συμμαθητής του, μιλώντας στην εφημερίδα Daily Mail, είπε: «Ήταν ένα σχολείο της Εκκλησίας της Αγγλίας και ήταν ο μόνος μουσουλμάνος στην τάξη μας. Μια φορά είχαμε ένα μάθημα θρησκευτικών και σηκώθηκε και μίλησε για τη θρησκεία του». Ο ίδιος συμμαθητής ανέφερε για τον σημερινό “Τζιχάντι Τζον”: «Έγραψε Αραβικά στον πίνακα για να μας δείξει με τι μοιάζουν και πώς γράφουν προς την άλλη κατεύθυνση. Μας έδειξε ένα θρησκευτικό κείμενο και μίλησε για το τι είναι η θρησκεία του».

«Τότε ήμασταν οκτώ ή εννέα ετών. (Ο Μοχάμεντ) ανέφερε τη νηστεία. Τα αγγλικά του δεν ήταν πολύ καλά σε όλο το δημοτικό σχολείο. Έπαιζε ποδόσφαιρο κάθε μεσημέρι και σε ποδοσφαιρικό σύλλογο μετά το σχολείο. Μέσα από το ποδόσφαιρο, έμαθε διάφορες λέξεις και εκφράσεις. Όπως όλα τα παιδιά, ήθελε να είναι επιθετικός. Δεν ήταν τόσο καλός στο σχολείο, ήταν κάτω από τον μέσο όρο, αλλά ήταν ένα από τα αθλητικά παιδιά. Ήταν πολύ δημοφιλής», συμπλήρωσε ο συμμαθητής.

Μετά την ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης το 1999, ο νεαρός Μοχάμεντ μετακόμισε στο Quintin Kynaston Community Academy, στο St John΄s Wood, όπου πιστεύεται ότι φοίτησε μαζί με την πρώην κριτή του X-Factor την Ελληνοκύπρια ποπ σταρ Τούλα Παυλίνα Κοντόσταυλος.

Η ταυτότητα του τζιχαντιστή «Τζον»

Ο Βρετανός υπήκοος, γεννημένος στο Κουβέιτ, Μοχάμεντ Εμουάζι, γιος ευκατάστατης οικογένειας που μεγάλωσε στο Δυτικό Λονδίνο και αποφοίτησε από κολέγιο με δίπλωμα προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών, είναι το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τη μάσκα που φορά ο «Τζιχαντιστής Τζον», όπως αποκαλύπτουν BBC και Washington Post.

Πρόσωπο γνωστό στις αρχές, ο δήμιος των τζιχαντιστών πιστεύεται ότι έφυγε για τη Συρία το 2012 και έκτοτε εντάχθηκε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους για να καταστεί σύμβολο της βαρβαρότητάς του.

Δύο αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ανωνύμως ότι οι αρχές εκτιμούν ότι όντως ο τζιχαντιστής δήμιος είναι ο Μοχάμεντ Εμουάζι, όπως μετέδωσε το Reuters.

Το βρετανικό δίκτυο μετέδωσε το πρωί της Πέμπτης ότι «συμπεραίνει» πως το πρόσωπο πίσω από τη μάσκα είναι ο Μοχάμεντ Εμουάζι. Στο πραγματικό όνομα του «Τζιχαντιστή Τζον» αναφέρθηκε και η Washington Post επικαλούμενη φίλους του και άτομα που πρόσκεινται στην υπόθεση.

Οι βρετανικές υπηρεσίες είχαν αποφασίσει να μην αποκαλύψουν το όνομά του νωρίτερα για επιχειρησιακούς λόγους, ανέφερε το βρετανικό δίκτυο.

Ο μασκοφόρος δήμιος με τη βρετανική προφορά, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι περίπου 27 ετών, εμφανίστηκε γα πρώτη φορά σε βίντεο να αποκεφαλίζει on camera τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ τον περασμένο Αύγουστο.

Το ίδιο σκηνικό τρόμου επαναλήφθηκε στα βίντεο αποκεφαλισμού του επίσης Αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ, του Βρετανού εργαζόμενου σε οργάνωση αρωγής Ντέιβιντ Χέινς, του Βρετανού οδηγού ταξί Άλαν Χένινγκ και του Αμερικανού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση Πήτερ Κάσινγκ, ο οποίος είχε αλλάξει το όνομά του σε Αμπντούλ Ραχμάν αφότου ασπάστηκε στο Ισλάμ.

Ο «Τζιχαντιστής Τζον» βρίσκεται ανάμεσα στους έως και 500 Βρετανούς που πιστεύεται ότι μάχονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Φέρεται ως ο αρχηγός ομάδας τεσσάρων Βρετανών τζιχαντιστών που τους αποκαλούν οι άλλοι τζιχαντιστές «Beatles» εξαιτίας της καταγωγής τους.

Το BBC επισημαίνει ότι δεν είναι σαφές πότε οι βρετανικές ή οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ταυτοποίησαν τον Μοχάμεντ Εμουάζι. Αλλά είναι γνωστό πως απασχολούσε την MI5 τουλάχιστον από το 2011, καθώς το όνομά του εμφανίζεται σε ημι-απόρρητες δικαστικές υποθέσεις που σχετίζονται με τον εξτρεμισμό στο εξωτερικό και εντός Βρετανίας.

Ουδείς σε επίσημους κύκλους πρόκειται να σχολιάσει τι γνωρίζουν για τον «τζιχαντιστή Τζον» και πώς το γνωρίζουν.

Κατά το παρελθόν υπήρξαν πληροφορίες ότι ο Εμουάζι ήταν μέλος δικτύου τουλάχιστον 13 ανδρών από το Λονδίνο -για τουλάχιστον δύο εκ των οποίων έχε εκδοθεί εντολή κατ΄ οίκον περιορισμού, ενώ ένας εξ αυτών είχε δραπετεύσει.

Οι πιθανότητες επιστροφής του Μοχάμεντ Εμουάζι στο Λονδίνο είναι σχεδόν απίθανες.

Μιλώντας με βρετανική προφορά, κατακεραύνωνε και απειλούσε τις δυτικές δυνάμεις, κρατώντας το μαχαίρι του στο λαιμό των ομήρων πριν διακοπούν τα βίντεο στο σημείο κατά το οποίο φαινόταν να αρχίζει να τους αποκεφαλίζει.

Τον περασμένο μήνα ο ίδιος εμφανίστηκε σε βίντεο με τους δύο Ιάπωνες ομήρους λίγο πριν δολοφονηθούν.

Φίλοι του Εμουάζι δήλωσαν στην Washington Post ότι μεγάλωσε σε μεσοαστική περιοχή του δυτικού Λονδίνου και σπούδασε προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Ουεστμίνστερ.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Μοχάμεντ είναι ο ‘Τζιχαντιστής Τζον’. Ήταν σαν αδελφός μου. Είμαι σίγουρος ότι ήταν αυτός» δήλωσε φίλος του Εμουάζι μιλώντας στην Washington Post.

Εκπρόσωπος βρετανικής οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος βρισκόταν σε επαφή με τον Εμουάζι πριν αναχωρήσει για τη Συρία, δήλωσε επίσης πως πιστεύει ότι ο ίδιος είναι ο «Τζιχαντιστής Τζον», παρατσούκλι που του έδωσαν κάποιοι από τους ομήρους που βρίσκονταν στα χέρια του.

Η ανταποκρίτρια του BBC Λούσι Μάνινγκ μεταδίδει επίσης πως θεωρείται ότι ο Μοχάμεντ Εμουάζι ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας Βρετανίας και ΗΠΑ πριν φύγει για τη Συρία, καθώς και ότι είχε επαφές με έναν άνδρα με διασυνδέσεις με την ισλαμιστική οργάνωση αλ-Σαμπάμπ στη Σομαλία.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet