Πρόβλημα ξηρασίας και έλλειψης νερού αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ – Ποιες είναι οι λύσεις που εξετάζονται
(Πηγή: ASSOCIATED PRESS)
Κόσμος

Πρόβλημα ξηρασίας και έλλειψης νερού αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ – Ποιες είναι οι λύσεις που εξετάζονται

Ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα έχουν να αντιμετωπίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν είναι άλλη από την έλλειψη νερού. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις Δυτικές Πολιτείες, καθώς η ξηρασία τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά έντονη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μεγάλης λίμνης Mead, η οποία παρέχει νερό σε 25 εκατομμύρια Αμερικανούς. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις η λίμνη έχει χάσει το 36% του συνολικού νερού που διαθέτει. Σε αυτήν την κατάσταση μεγάλο ρόλο έχει διαδραματίσει και η κλιματική αλλαγή, η οποία δημιουργεί εκτεταμένες ξηρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Για να δοθεί λύση στο πρόβλημα οι αμερικανικές Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να λάβουν μέτρα και να προχωρήσουν σε μεγάλα έργα τα οποία θα εξοικονομήσουν τεράστιες ποσότητες νερού. Το νομοσχέδιο HR 4099, το οποίο εξετάζεται στην Βουλή των Αντιπροσώπων, περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα 750 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση έργων ανακύκλωσης νερού στις 17 Δυτικές Πολιτείες μέχρι και το 2027. Αυτά τα έργα είναι απολύτως απαραίτητα καθώς, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε πολύ σύντομα η παραγωγή των σιτηρών και των άλλων γεωργικών προϊόντων θα σταματήσει. Αυτό με τη σειρά του θα δημιουργήσει προβλήματα στην τροφοδοτική αλυσίδα ολόκληρης της χώρας.

Σύμφωνα με αμερινικά ΜΜΕ μέρος της λύσης του προβλήματος είναι η χρηματοδότηση της κατασκευής περισσότερων εγκαταστάσεων που μπορούν να ανακυκλώσουν τα λύματα που ρέουν από τους νεροχύτες, τις τουαλέτες και τα ντους. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, αφού η ανθρωπότητα διαθέτει τη συγκεκριμένη τεχνολογία, εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Όπως εξηγούν επιστήμονες, μια ειδική εγκατάσταση επεξεργασίας λαμβάνει λύματα και προσθέτει μικρόβια που καταναλώνουν την οργανική ύλη. Στη συνέχεια, το νερό αντλείται μέσω ειδικών μεμβρανών που φιλτράρουν τα βακτήρια και τους ιούς. Τέλος, το νερό «βομβαρδίζεται» με υπεριώδες φως για να σκοτώσει τα μικρόβια. Αυτή η διαδικασία μπορεί να φέρει τη λύση στο πρόβλημα της έλλειψης νερού και να κρατήσει ζωντανή την αμερικανική γεωργία. 

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet