«Σκληρό πόκερ» Ομπάμα Πούτιν για Ουκρανία
Κόσμος

«Σκληρό πόκερ» Ομπάμα Πούτιν για Ουκρανία

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το σκληρό διαπραγματευτικό παιχνίδι, ανάμεσα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Πριν από λίγο, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Ουκρανούς συνοριοφύλακες, μετέδωσε την πληροφορία ότι ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στα στενά του Κερτς.

Τα στενά του Κερτς είναι η στενή λωρίδα που χωρίζει την Κριμαία από την Ρωσία.

Ομπάμα: Ο Πούτιν δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε σήμερα ότι οι δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα της Κριμαίας «δεν ξεγελούν κανέναν» και προειδοποίησε ότι η Μόσχα, με την επέμβασή της στην Ουκρανία, κινδυνεύει να αποδυναμώσει τη θέση της στην περιοχή.

Ο Μ. Ομπάμα είπε ότι έχει λάβει γνώση των «πληροφοριών», σύμφωνα με τις οποίες ο Πούτιν, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα, εξετάζει διάφορες επιλογές που έχει για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης. Όπως είπε ο αμερικανός πρόεδρος, για τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους τους «οι ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Πούτιν: Έσχατη λύση η στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία

«Τα γεγονότα στο Κίεβο ήταν αντισυνταγματικό πραξικόπημα» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν την Τρίτη 4 Μαρτίου για την κρίση στην Ουκρανία και πρόσθεσε πως ο «νομιμος πρόεδρος της χώρας είναι ο Γιανουκόβιτς».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη πως «η διαφθορά και η ανισότητα στην Ουκρανία βρίσκονται σε πρωτοφανή επίπεδα».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την κατοικία του λίγο έξω από τη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως ο ουκρανικός λαός ήθελε αλλαγή, όμως δεν μπορεί να ενθαρρύνεται η «παράνομη αλλαγή», συμπληρώνοντας πως οι Ουκρανοί πρέπει να μπορούν να επιλέξουν το μέλλον τους επί ίσοις όροις.

Πρόσθεσε, δε, ότι »φυσικά» η Ρωσία θα παράσχει οικονομική βοήθεια στην Κριμαία, σημειώνοντας πως προς το παρόν δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία στην Κριμαία, αν και έχει την επιλογή να το πράξει, καθώς αυτό αποτελεί την ύστατη επιλογή.

Ο Β. Πούτιν προειδοποίησε ωστόσο ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλες τις επιλογές εάν υπάρξει ανομία στην ανατολική Ουκρανία.

Με κραχ απειλεί τις ΗΠΑ η Ρωσία

Μία επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα οδηγήσει σε «κραχ του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος», ενώ η Μόσχα θα εκμηδενίσει την οικονομική της εξάρτηση από τις ΗΠΑ προειδοποίησε το Κρεμλίνο.

Σύμβουλος του Κρεμλίνου δήλωσε σήμερα ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξαιτίας της Ουκρανίας, η Μόσχα είναι πιθανόν να αναγκασθεί να εγκαταλείψει το δολάριο ως νόμισμα αναφοράς και να αρνηθεί να αποπληρώσει τα δάνειά της προς τις αμερικανικές τράπεζες.

Ο Σεργκέι Γκλαζίεφ, σύμβουλος στο Κρεμλίνο, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά από την ρωσική ηγεσία στη διατύπωση σκληρών θέσεων, αλλά δεν συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, πρόσθεσε ότι, εάν η Ουάσιγκτον παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία ρωσικών επιχειρήσεων και ιδιωτών, η Μόσχα θα συστήσει στους κατόχους αμερικανικών αξιών να τις πουλήσουν.

Εντολή να σταματήσουν τα στρατιωτικά γυμνάσια – Εκτονώνεται η ένταση

Νωρίτερα σήμερα,ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στα στρατεύματα που συμμετείχαν σε στρατιωτικά γυμνάσια αυτή την εβδομάδα να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία η Μόσχα αρνείται ότι συνδέονται με τα γεγονότα στην Ουκρανία, υπήρξαν επιτυχημένα.

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο αποκλείει τη στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία

Την αναστολή όλων των στρατιωτικών συνεργασιών με τη Μόσχα ανακοίνωσε τη Δευτέρα 3 Μαρτίου το αμερικανικό Πεντάγωνο στο πλαίσιο της αντίδρασης της Ουάσιγκτον στην στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην Κριμαία.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στρατιωτική στάση σε Ευρώπη και Μεσόγειο, ξεκαθαρίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν σκέψεις για στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία.

Διαβουλεύσεις

Η ουκρανική και η ρωσική κυβέρνηση έχουν ξεκινήσει επαφές σε υψηλό επίπεδο για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών», δήλωσε ο Α. Γιατσενιούκ στους δημοσιογράφους χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της πίσω στις βάσεις τους από την Κριμαία και να αποφύγει τις ενέργειες, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

Εξάλλου ο Α. Γιατσενιούκ σημείωσε ότι το χρέος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο ανέρχεται στα 2 δισ. δολάρια.

Νεκρός ο Γιανουκόβιτς;

Εκπρόσωπος της κρατικής Δούμας έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες περί θανάτου του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τονίζοντας πως πρόκειται για «μιντιακό πόλεμο» και φημολογίες δίχως υπόσταση.

«Δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι ο Γιανουκόβιτς είναι νεκρός. Το έχουν παρακάνει τώρα, λέγοντας τέτοια πράγματα για έναν άνθρωπο που είναι εν ζωή», δήλωσε εκπρόσωπος της κρατικής Δούμας, Βλάντιμιρ Βασίλιεφ.

«Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς δε ζει στην Ουκρανία τώρα. Ανετράπη, αλλά παραμένει ο μοναδικός νόμιμος πρόεδρος», επισήμανε ο Β. Βασίλιεφ, συμπληρώνοντας παρόλα αυτά ότι παραμένει άγνωστη η τύχη του και καλώντας για περισσότερη προσοχή στην ενημέρωση.

«Η ενημέρωση σχετικά με την Ουκρανία πρέπει να χειρίζεται με μεγάλη υπευθυνότητα και να ζυγίζεται προσεκτικά- σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία», πρόσθεσε ο Β. Βασίλιεφ.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet