Σοβαρές πιθανότητες να εκδηλωθεί ξανά φέτος το «Ελ Νίνιο»
Κόσμος

Σοβαρές πιθανότητες να εκδηλωθεί ξανά φέτος το «Ελ Νίνιο»

Το κυκλικό κλιματικό φαινόμενο «Ελ Νίνιο» έχει πιθανότητες που κυμαίνονται μεταξύ του 50% και του 60% να εκδηλωθεί ξανά φέτος, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) των Ηνωμένων Εθνών, αναθεωρώντας την εκτίμηση που είχε κάνει πριν από δύο μήνες.

«Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στον απώτερο ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό αυξήθηκαν στους 2 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, προκαλώντας πολύ σφοδρές βροχοπτώσεις και εκτροπή των αληγών ανέμων από τα Νησιά Γκαλαπάγκος προς τις ακτές του Ισημερινού και του Περού», ανέφερε ο ΠΜΟ.

Η τελευταία φορά που εκδηλώθηκε το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» ήταν το 2015-2016. Το φαινόμενο έχει συνδεθεί από τους επιστήμονες με την επιδείνωση των ξηρασιών στο Κέρας της Αφρικής, τη λεύκανση των κοραλλιογενών υφάλων, αλλά και την εξάπλωση του ιού Ζίκα, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, στη Λατινική Αμερική πριν από δύο χρόνια, υπενθυμίζει ο ΠΜΟ.

Η εκπρόσωπος του ΠΜΟ Κλέαρ Νούλες δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις του «Ελ Νίνιο» φέτος. Ο οργανισμός υπενθύμισε ότι οι προβλέψεις που γίνονται πριν από τον Μάιο και τον Ιούνιο κατά κανόνα έχουν μικρότερο βαθμό αξιοπιστίας.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet