Στη δημοσιότητα το συμβόλαιο της AstraZeneca με την Ε.Ε. – Τι προβλέπει
zougla.gr
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Στη δημοσιότητα το συμβόλαιο της AstraZeneca με την Ε.Ε. – Τι προβλέπει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε online το συμβόλαιο που υπέγραψε στις 27 Αυγούστου με την AstraZeneca με στόχο να υπενθυμίσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η εταιρεία, μετά την ανακοίνωση για σημαντικές καθυστερήσεις στην τροφοδοσία της Ευρώπης με εμβόλια κατά της Covid.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε με επιμονή από την εταιρεία τη δημοσίευση του συμβολαίου, το οποίο προβλέπει την παράδοση έως 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν χαιρέτισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη δέσμευση της εταιρείας για ενίσχυση της διαφάνειας, αφού διαφάνεια και υπευθυνότητα είναι σημαντικές για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών.

Το συμβόλαιο από 41 σελίδες αναρτήθηκε από την Κομισιόν, με την παράλειψη ορισμένων παραγράφων που θεωρήθηκαν εμπιστευτικής φύσεως. Προβλέπει ότι η εταιρεία θα καταβάλει τη «μέγιστη προσπάθεια» για να αυξήσει τις παραγωγικές της δυνατότητες.

«Η AstraZeneca δεσμεύτηκε να καταβάλει τις μέγιστες λογικές προσπάθειες για να δημιουργήσει δυνατότητες παραγωγής 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, χωρίς να εξασφαλίσει κέρδη ούτε να υποστεί ζημίες» αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο αναφέρει την επιλογή της Ε.Ε. για την παραγγελία επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

«Η ρήτρα αυτή της “κάθε κατά το δυνατόν προσπάθειας” δεν ίσχυε παρά σε χρόνο που δεν ήταν ακόμη βέβαιο ότι θα αναπτυσσόταν τελικά ένα εμβόλιο. Ο χρόνος πέρασε, το εμβόλιο είναι εδώ… υπάρχουν εξαιρετικά σαφείς ποσότητες αποστολών στο συμβόλαιο» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η AstraZeneca παρουσίασε την αιτιολογία της πτώσης της παραγωγής σε ευρωπαϊκό εργοστάσιο για να εξηγήσει τη δυνατότητά της να τροφοδοτήσει μόνο με το ένα τέταρτο των υπεσχημένων δόσεων την Ευρώπη των 27 κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η εξήγηση κρίθηκε ανεπαρκής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έδωσε εντολή για την επιθεώρηση της μονάδας παραγωγής εμβολίων στο Βέλγιο, την οποία διαχειρίζεται υπεργολάβος του ομίλου.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το συμβόλαιο προβλέπει ότι η παραγωγή θα γίνει σε τέσσερα εργοστάσια, δύο στην ΕΕ και δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτή η πρόβλεψη δεν είναι αναγνώσιμη στο κείμενο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε συνέντευξή του σε μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, δήλωσε ότι έχει την υποχρέωση να προορίζει για τους Βρετανούς την παραγωγή των εργοστασίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό αμφισβητείται με δριμύτητα από τις Βρυξέλλες: το συμβόλαιο ορίζει ότι τα εργοστάσια που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο «οφείλουν να συμβάλουν στις προσπάθειες της Astrazeneca για την προμήθεια δόσεων εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τη γνωμοδότησή του για την αδειοδότηση του εμβολίου της Astrazeneca.

Πηγή: zougla.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet