Στον απόηχο της δολοφονίας του Μπόρις Νεμτσόφ
Κόσμος

Στον απόηχο της δολοφονίας του Μπόρις Νεμτσόφ

H δολοφονία του πολιτικού της αντιπολίτευσης και πρώην αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Μπόρις Νεμτσόφ στη Μόσχα είναι «σχεδιαστεί προσεκτικά», δηλώνουν Ρώσοι ερευνητές. Μάλιστα όπως αναφέρουν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό το έγκλημα είχε σχεδιαστεί προσεκτικά, με κάθε λεπτομέρεια όπως για παράδειγμα η περιοχή που επιλέχθηκε για να διαπραχθεί η δολοφονία, στη μεγάλη πέτρινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μόσχοβα, ακριβώς δίπλα στο Κρεμλίνο, επισήμανε σε μία ανακοίνωση η ρωσική Επιτροπή Ερευνών.

«Κατά πάσα πιθανότητα, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα πιστόλι Μακάροφ», ένα περίστροφο που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις και ο ρωσικό στρατός, τονίζεται. Οι ερευνητές περισυνέλλεξαν από το σημείο της δολοφονίας 6 κάλυκες διαμετρήματος 9 χιλιοστών, που προέρχονταν όμως από διαφορετικούς κατασκευαστές.

«Ο Μπόρις Νεμτσόφ επέστρεφε με τη σύντροφό του στο διαμέρισμά του, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σημείο της δολοφονίας. Είναι προφανές ότι εκείνοι που σχεδίασαν αυτό το έγκλημα, όπως και οι αυτουργοί, είχαν ενημερωθεί για τη διαδρομή» που ακολουθούσε συμπέρανε η Επιτροπή, που έχει αναλάβει τις έρευνες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας καταθέτουν ήδη στην αστυνομία.

Η ρωσική Επιτροπή Ερευνών εξάλλου εξετάζει διάφορα σενάρια προκειμένου να εξακριβώσει τα κίνητρα της δολοφονίας Νεμτσόφ, περιλαμβανομένου του ενδεχομένου να επρόκειτο για μία απόπειρα αποσταθεροποίησης της πολιτικής κατάστασης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Η επιτροπή, όπως αναφέρεται, εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να πρόκειται για μία επίθεση ακραίων ισλαμιστών ή ακόμα και ότι η δολοφονία του στελέχους της ρωσικής αντιπολίτευσης να συνδέεται με τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Ο Μπόρις Νεμτσόφ, 55 χρόνων, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του προέδρου Μπόρις Γέλτσιν επί ενάμισι χρόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Μετά την άνοδο στην εξουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, το 2000, είχε γίνει ένας από τους κύριους πολιτικούς που αντιπολιτεύονταν το Κρεμλίνο.

«Ο Πούτιν δήλωσε ότι αυτή η άγρια δολοφονία φέρει τα σημάδια ενός φόνου κατά παραγγελία και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας προβοκάτσιας», δήλωσε αμέσως ο εκπρόσωπος του προέδρου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας

Στην καταδίκη της δολοφονίας προχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδικάζει την ειδεχθή δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ, η οποία διαπράχθηκε αυτή τη νύκτα στη Μόσχα», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο και στην οποία προστίθεται: «Ο Μπόρις Νεμτσόφ ήταν ένας θαρραλέος και άοκνος υπερασπιστής της δημοκρατίας και ένας επίμονος μαχητής κατά της διαφθοράς».

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε «καταθορυβημένη» από τη «δειλή δολοφονία» του Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Μπόρις Νεμτσόφ και κάλεσε τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν να εξασφαλίσει ότι το έγκλημα θα διαλευκανθεί πλήρως.

Την «αγανάκτησή» της για τη «στυγνή δολοφονία» του Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπόρις Νεμτσόφ εξέφρασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, καλώντας τις ρωσικές αρχές να διεξαγάγουν μια «πλήρη, ταχεία και διαφανή» έρευνα.

Φόρο τιμής αποτίει το Κίεβο.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet