Συναγερμός στην Ιαπωνία για το ηφαίστειο Ιογιάμα
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Συναγερμός στην Ιαπωνία για το ηφαίστειο Ιογιάμα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ιαπωνία, καθώς το ηφαίστειο Ιογιάμα στο νοτιοδυτικό νησί Κιούσου, που βρίσκεται μόλις 64 χλμ. από ένα πυρηνικό σταθμό, δείχνει σημάδια αυξημένης δραστηριότητας. Οι αρχές προειδοποίησαν ότι ενδεχομένως να υπάρξει μικρής κλίμακας έκρηξη.

Η προειδοποίηση έρχεται σχεδόν ένα μήνα αφότου ένα άλλο ηφαίστειο, το όρος Οντάκε, εξερράγη αιφνιδίως ενώ ήταν γεμάτο περιπατητές και ορειβάτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 57 άνθρωποι. Ήταν η χειρότερη ηφαιστειακή καταστροφή που έχει συμβεί εδώ και σχεδόν 90 χρόνια στην Ιαπωνία.

Αξιωματούχος της διεύθυνσης ηφαιστείων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι στο Ιογιάμα καταγράφονται μικρές δονήσεις και άλλες ενδείξεις αυξανόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας, ανάμεσα στις οποίες και μια δόνηση που διήρκεσε επτά λεπτά. «Υπάρχει μια αύξηση στη δραστηριότητα που υπό ορισμένες συνθήκες θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε μια έκρηξη μικρής κλίμακας, αλλά δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος μεγάλης έκρηξης» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το επίπεδο της προειδοποίησης για το ηφαίστειο έχει αυξηθεί από το χαμηλότερο δυνατό, στο δεύτερο χαμηλότερο, κάτι που σημαίνει ότι η περιοχή γύρω από τον κρατήρα είναι επικίνδυνη, πρόσθεσε. Το Ιογιάμα βρίσκεται στην ηφαιστειακά ενεργή οροσειρά Κιρισίμα και απέχει μόλις 64 χλμ. από τον πυρηνικό σταθμό Σεντάι της Kyushu Electric Power Co, την επαναλειτουργία του οποίου επιδιώκει η κυβέρνηση, παρόλο που η κοινή γνώμη παραμένει αντίθετη στην πυρηνική ενέργεια μετά την κρίση στη Φουκουσίμα.

Επικριτές επισημαίνουν πως ο πυρηνικός σταθμός Σεντάι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από το όρος Σακουρατζίμα, ένα ενεργό ηφαίστειο που εκρήγνυται συχνά. Πέντε μεγάλες καλντέρες υπάρχουν επίσης στην περιοχή, η πλησιέστερη σε απόσταση 40 χιλιομέτρων. Το επίπεδο της προειδοποίησης για το ηφαίστειο Σακουρατζίμα βρισκόταν σήμερα στο 3, κάτι που σημαίνει πως ο κόσμος δεν πρέπει να πλησιάζει την κορυφή.

Πηγή: tanea.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet