Τα “30 δευτερόλεπτα” του πολύνεκρου ναυαγίου με το “Concordia”
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Τα “30 δευτερόλεπτα” του πολύνεκρου ναυαγίου με το “Concordia”

Ο Φραντσέσκο Σκετίνο, πρώην πλοίαρχος του κρουαζιερόπλοιου “Concordia”, το ναυάγιο του οποίου προκάλεσε τον θάνατο 32 ανθρώπων πριν από σχεδόν τρία χρόνια, δήλωσε ότι το ναυάγιο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν το πλήρωμα τον είχε προειδοποιήσει «30 δευτερόλεπτα» νωρίτερα.

«Είχαμε σχεδόν καταφέρει να αποφύγουμε τον βράχο. Φανταστείτε τι θα μπορούσε να είχε γίνει αν μου είχαν δώσει όλα τα στοιχεία 30 δευτερόλεπτα νωρίτερα», δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου του Γκροσέτο στην Τοσκάνη, όπου η διεξάγεται η δίκη του, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Il Tirreno.

Ο κ. Σκετίνο κατηγορείται για πολλαπλές ανθρωποκτονίες, εγκατάλειψη του πλοίου και πρόκληση περιβαλλοντικών ζημιών μετά το ναυάγιο, το βράδυ της 13ης Ιανουαρίου 2012. Αντιμετωπίζει ποινή 20ετούς κάθειρξης.

Κατά την ανάκρισή του από τον εισαγγελέα και στη συνέχεια από τους δικηγόρους των διαφόρων πλευρών, ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι το λάθος ήταν των αξιωματικών και του πληρώματος που βρίσκονταν στη γέφυρα τη νύχτα του ναυαγίου, κατηγορώντας τους ότι δεν του είχαν δώσει τις αναγκαίες πληροφορίες εγκαίρως.

Το πλήρωμα «πίστευε ότι ήταν σε Κονκόρντ, όχι πάνω στο Κονκόρντια», τόνισε μιλώντας για την κατεύθυνση του πλοίου προς τα βράχια, λόγω της πορείας την οποία ακολουθούσε πολύ κοντά στις ακτές του νησιού Τζίλιο.

«Είμαι έτοιμος να αναλάβω ένα μέρος της ευθύνης. Αλλά μόνο ένα μέρος», πρόσθεσε, ενώ στα μάτια της κοινής γνώμης θεωρείται ο κύριος υπαίτιος της τραγωδίας, κυρίως επειδή εγκατέλειψε το πλοίο πάνω στο οποίο εξακολουθούσαν να βρίσκονται εκατοντάδες άνθρωποι.

Η ακροαματική διαδικασία, το Σάββατο ήταν η τελευταία προγραμματισμένη για την κατάθεση του πρώην πλοιάρχου.

Σύμφωνα με την Il Tirreno, η δίκη, η οποία άρχισε τον Ιούλιο του 2013, πλησιάζει στο τέλος της: οι ενάγοντες και η υπεράσπιση πιθανόν να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους τον Ιανουάριο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet