Το Λονδίνο η 6η μεγαλύτερη πόλη… της Γαλλίας
Κόσμος

Το Λονδίνο η 6η μεγαλύτερη πόλη… της Γαλλίας

Ποια είναι άραγε η έκτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό γαλλική πόλη;

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού BBC «Σε μία ομιλία του τον περασμένο χρόνο (2013), ο Μπόρις Τζόνσον, δήμαρχος του Λονδίνου, ανακάλεσε μία συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, ο οποίος τότε ήταν δήμαρχος της Μπορντό. Ο Αλ. Ζιπέ του είπε, είπε ο Τζόνσον, ότι είχε την τιμή να εκπροσωπεί τους 239.517 ανθρώπους της Μπορντό, της ένατης μεγαλύτερης πόλης της Γαλλίας».

Ο Μ. Τζόνσον απάντησε ότι στο Λονδίνο ζουν 250.000 Γάλλοι, γεγονός που καθιστά τη βρετανική πρωτεύουσα «την έκτη μεγαλύτερη γαλλική πόλη στον κόσμο». Το γεγονός ότι τόσοι Γάλλοι μένουν στο Λονδίνο είχε επίσης σχολιάσει στο παρελθόν ο Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στο Λονδίνο, ως πρόεδρος της Γαλλίας.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις ο αριθμός των Γάλλον που μένουν στο Λονδίνο είναι γύρω στις 300.000 – 400.000, ενώ το γαλλικό προξενείο στο Λονδίνο υποστηρίζει ότι σε 300.000 εκτιμάται ο αριθμός των Γάλλων σε όλη την Βρετανία. Αντιθέτως, η βρετανική στατιστική υπηρεσία υποστηρίζει ότι υπάρχουν 123.000 Γάλλοι πολίτες στη Βρετανία και μόλις οι 66.000 ζουν στο Λονδίνο. Οι εκτιμήσεις είναι πολύ διαφορετικές καθώς όπως λέει ο εκπρόσωπος του γαλλικού προξενείου Ζαβιέ Σατέλ, δεν υπάρχει επίσημη μέτρηση. Ωστόσο, σύμφωνα με διάφορες βρετανικές υπηρεσίες ο αριθμός των Γάλλων που ζουν στο Λονδίνο υπολογίζεται στις 270.000.

Αν υποθέσουμε ότι οι εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας και του γαλλικού προξενείου είναι οι πιο ακριβείς δεν μπορούν να συγκριθούν με τις εκτιμήσεις για τον πληθυσμό των γαλλικών πόλεων. Όπως έγραψε ο Ερίκ Αλμπέρ στη γαλλική εφημερίδα Le Monde «Οι ακριβείς συγκρίσεις είναι δύσκολες επειδή οι πόλεις στη Βρετανία έχουν ευρεία διοικητικά όρια. Το ευρύτερο Λονδίνο είναι πολύ μεγαλύτερο από το Παρίσι». Όπως είπε, τα πιο κοντινά συγκρίσιμα μεγέθη είναι αυτά που παρουσιάζει η γαλλική στατιστική υπηρεσία, που έχει μία λίστα με «αστικές περιοχές» μεγαλύτερες από τα συνηθισμένα διοικητικά όρια των πόλεων. Σύμφωνα με αυτά και αν υποθέσουμε ότι στο Λονδίνο ζουν 270.000 Γάλλοι, η βρετανική πρωτεύουσα θα ήταν η μόλις 23η μεγαλύτερη «γαλλική» πόλη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet