Σήμερα τα όπλα τα φτιάχνουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γερμανία και τα αγοράζουν Ασιάτες και Άραβες, οι οποίοι αποδεικνύονται οι νέοι μεγάλοι πελάτες για πάσης φύσεως βαρέα όπλα.
Ινδία, Κίνα, Πακιστάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία αγοράζουν κάθε είδους οπλισμό προκειμένου να «διασφαλίσουν» την ασφάλεια της χώρας τους.
Μόνο πέρυσι ξοδεύτηκαν πάνω από 395 δισ. δολάρια σε όλον τον κόσμο για αγορές όπλων και αμυντικού εξοπλισμού. Αμερικανοί, Ρώσοι και χώρες της Δυτικής Ευρώπης είναι πρώτοι στην κατασκευή και στις εξαγωγές των όπλων.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) της Στοκχόλμης, το οποίο θεωτρείται ο πιο έγκυρος οργανισμός καταγραφής και ανάλυσης της παγκόσμιας στρατιωτικής βιομηχανίας και του εμπορίου οπλικών συστημάτων, οι πρώτες δέκα χώρες σε εξαγωγές όπλων είναι οι ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Ουκρανία, Ιταλία και Ισραήλ. Αύξηση πωλήσεων παρουσιάζουν επίσης οι ρωσικές εταιρείες οπλικών συστημάτων. «Η ρωσική βιομηχανία όπλων συνέρχεται σταδιακά από την κατάπτωση της σοβιετικής βιομηχανίας» λέει ο Σαμ Πέρλο-Φρίμαν, διευθυντής του Προγράμματος Στρατιωτικών Δαπανών και Παραγωγής Οπλων του SIPRI. Και συμπληρώνει ότι «ο ξεπερασμένος εξοπλισμός, η ανεπαρκής οργάνωση και η εκτεταμένη διαφθορά θα συνεχίσουν να περιορίζουν την ικανότητα της Ρωσίας να ανταγωνισθεί τεχνολογικά τη Δύση στον τομέα αυτόν».
Σύμφωνα με το SIPRI, 100 εταιρείες πραγματοποιούν σχεδόν το 90% των παγκόσμιων πωλήσεων σε οπλικά συστήματα. Από αυτές οι 42 έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ, μία στον Καναδά και 30 στη Δυτική Ευρώπη. Εξι ρωσικές εταιρείες περιλαμβάνονται επίσης μεταξύ των 100 κορυφαίων κατασκευαστών όπλων. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται εταιρείες από 23 χώρες, ενώ από το 2012 έχουν προστεθεί και εταιρείες από την Ουκρανία και την Πολωνία, ενώ δεν περιλαμβάνονται κινεζικές εταιρείες γιατί το Πεκίνο δεν δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για την αμυντική βιομηχανία του. Οι ειδικοί, όμως, θεωρούν ότι υπάρχουν τουλάχιστον εννέα κινεζικές εταιρείες οι οποίες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στους 100 μεγαλύτερους κατασκευαστές όπλων παγκοσμίως.
Ποιοι είναι οι «καλοί πελάτες»
Οι μεγαλύτεροι πελάτες των εταιρειών κατασκευής οπλικών συστημάτων βρίσκονται στην Ασία. Οι πρώτοι δέκα αγοραστές όπλων είναι η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και η Αλγερία.
Η Ασία αγοράζει σχεδόν τα μισά από τα καινούργια όπλα (44%) που βγαίνουν στην παγκόσμια αγορά, και ακολουθούν η Ινδία και η Κίνα.
Σε ποσοστό 78% τα όπλα που αγοράζουν οι Ινδοί είναι κατασκευασμένα στη Ρωσία, αλλά η Ινδία μπορεί να βρίσκεται πολύ κοντά στην κατασκευή δικών της όπλων, προκαλώντας ζημιά στους Ρώσους, αφού προσφάτως παρουσίασε ένα ινδικό μαχητικό, ένα τεθωρακισμένο άρμα μάχης και μια σειρά από πολεμικά πλοία. Η Ινδία έχει παραγγείλει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 39 δισ. δολαρίων από τη Ρωσία, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των εξαγωγών όπλων της Ρωσίας, χρήματα που στο μέλλον ενδεχομένως να μην χρειαστεί να δίδονται στη Ρωσία.
Η Ινδία κατατάσσεται όγδοη στον κόσμο σε στρατιωτικές δαπάνες. Μεταξύ των κορυφαίων δέκα αγοραστών όπλων μόνο η Σαουδική Αραβία έχει μια λιγότερο παραγωγική εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Τέλος, τα περισσότερα εξακολουθούν να παράγονται από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, αφού αυτές οι πέντε χώρες κατασκευάζουν πάνω από το 75% των οπλικών συστημάτων του πλανήτη, ενώ η Κίνα έγινε το 2013 η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός χάρη στις συνεχείς παραγγελίες από το Πακιστάν, τη Βενεζουέλα και άλλα κράτη, κυρίως της Αφρικής που δυσκολεύονται να προμηθευτούν δυτικά οπλικά συστήματα.
Σχετικά άρθρα
Ερώτηση στη Βουλή για τη γραμμή 1 του Μετρό από την Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου
Ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για την ανάγκη επέκτασης της Γραμμής 1 του Μετρό Αθηνών (Γραμμή Ηλεκτρικού), προς…
Ερώτηση της Αν. Αλεξοπούλου για την ασφάλεια και της ανάδειξη της γέφυρας της Δουκίσσης Πλακεντίας
Ερώτηση για την «Ανάγκη συντήρησης και ανάδειξης της γέφυρας της Δουκίσσης Πλακεντίας στα Βόρεια Προάστια των Αθηνών» κατέθεσε, στο πλαίσιο…
Ερώτηση Α. Αλεξοπούλου για το προσωπικό καθαριότητας στον Δήμο Πεντέλης
Ερώτηση για το καθεστώς κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών και όχι έκτακτων από το προσωπικό καθαριότητας (συμβασιούχους «Covid») του Δήμου…
Συνάντηση Δ. Καιρίδη με τον υπ. Υποδομών και Μεταφορών
Με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή συναντήθηκε τη Μ. Τρίτη 19 Απριλίου ο βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών…
Σε συζήτηση του Πανεπιστημίου Harvard για τον πόλεμο στην Ουκρανία συμμετέχει ο Δ. Καιρίδης
O Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, συζητά διαδικτυακά με τον Sigmar…
Ένα νοσοκομείο… ταξιδεύει την ελληνική ιατρική κουλτούρα στον κόσμο
Την ώρα που πληθαίνουν οι δυσάρεστες ειδήσεις γύρω μας, με τα νέα από το ουκρανικό μέτωπο να δημιουργούν ισχυρούς κλυδωνισμούς…
Μία επένδυση… υψηλής τάσης ξεκινά στον Δήμο Πεντέλης – Βίντεο
Το μεγάλο έργο της υπογείωσης του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας)…
Στον υπό διαμόρφωση ΣΜΑ στα Μελίσσια οι Αγγ. Παπάζογλου και Αντ. Φειδοπιάστης
Τον υπό διαμόρφωση Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Κοιμητήριο Μελισσίων επισκέφθηκαν την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 η επικεφαλής της δημοτικής…
Το «χαμηλό βαρομετρικό» ήρθε για να μείνει στον Δήμο Πεντέλης – Συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής 4 παρατάξεων (βίντεο)
Βαρύς αναμένεται ο επερχόμενος χειμώνας στον Δήμο Πεντέλης από πολιτικής απόψεως, καθώς η ύπαρξη «χαμηλού βαρομετρικού» στις σχέσεις τεσσάρων παρατάξεων…
Φεστιβάλ Αμαρουσίου: Με την ευχή στις 2 Σεπτεμβρίου να ακουστεί διά ζώσης η σπουδαία λαϊκή φωνή της Γ. Νέγκα (video)
Να πάνε καλά και η σπουδαία λαϊκή φωνή της Γιώτας Νέγκα να ακουστεί διά ζώσης στο αίθριο θέατρο του Δήμου…
Ένα νοσοκομείο… ταξιδεύει την ελληνική ιατρική κουλτούρα στον κόσμο
Την ώρα που πληθαίνουν οι δυσάρεστες ειδήσεις γύρω μας, με τα νέα από το ουκρανικό μέτωπο να δημιουργούν ισχυρούς κλυδωνισμούς…
Δημήτρης Κούβελας: Αντιμετώπιση ήπιων ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου κατά της COVID-19
Πολλοί άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι που δημιουργήθηκαν εμβόλια ως το πρώτο βήμα για τη διαχείριση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Δυστυχώς, υπήρξε και…
Μ. Αρτόπουλος: Μεγάλη μείωση περιστατικών μέσης ωτίτιδας στον γενικό πληθυσμό από τα προληπτικά μέτρα κατά της πανδημίας!
Μεγάλη μείωση των περιστατικών μέσης ωτίτιδας στον γενικό πληθυσμό (παιδιά και ενήλικες) έφεραν τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του…
Βασίλης Νομικός: Οι πανδημίες στην ιστορία του ανθρώπου
Όταν κάποιος διαβάζει και μελετά είναι δύσκολο να μπορέσουν διάφοροι να του μεταφέρουν ψευδείς πληροφορίες, γιατί πάρα πολλά γεγονότα έχουν…
Ε. Καραμολέγκου: Ηλιακά εγκαύματα – Πώς να τα προλαμβάνουμε, αλλά και να τα αντιμετωπίζουμε
Πολύ συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες ερχόμαστε στην δυσάρεστη κατάσταση να αντιμετωπίσουμε ένα ηλιακό έγκαυμα, δικό μας ή προσφιλούς μας ατόμου….
Εγγραφείτε στο Newsletter
* Θα λαμβάνετε τα σημαντικότερα νέα της τελευταίας εβδομάδας.